Anasayfa Haber ESL Artık Doping Testi Yapacak

ESL Artık Doping Testi Yapacak

E-spor oyuncuları arasında yayılan ilaç kullanımını önlemek isteyen ESL, bundan sonra oyunculara doping testi yapacak.

Yakın zamanda profesyonel bir Counter-Strike: Global Offensive oyuncusunun itirafları üzerine gündeme gelen performans artırıcı ilaçların kullanımı, ESL yönetiminin harekete geçmesine sebep oldu. Profesyonel oyuncular arasında özellikle Adderall gibi ilaçların yoğun olarak kullanıldığının ortaya çıkması, ESL ile merkezi Almanya’da bulunan anti-doping ajansı NADA arasında işbirliğine yol açtı.

Adderall, insan beyni üzerinde konstrasyonu artıran ve yorgunluğu azaltan etkileri olan bir ilaç. Bu tür ilaçlar çeşitli psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde kullanılıyorlar. Ancak konsantrasyon artırıcı etkileri yüzünden özellikle Avrupa ve Amerika’da üniversite öğrencilerinden, uzun yol kamyon sürücülerine dek geniş bir kitle tarafından kontrolsüz olarak tüketiliyor.

Bu tür ilaçların doktor kontrolü dışında uzun vadeli kullanımı, insan vücudunda pek hoş olmayan yan etkileri ortaya çıkarabiliyor. Bu yan etkiler saç dökülmesinden kalp rahatsızlıklarına kadar çok uzun bir liste tutuyor. Bu yan etkilerin yanı sıra, bu tür ilaçların kullanımı özellikle e-sporlar gibi konstrasyona dayalı bir alanda haksız rekabete yol açıyor.

Haliyle bundan sonra ESL turnuvalarına katılacak oyunculara farklı kimyasallar için doping testi uygulanması söz konusu. ESL yönetimi bu testlerde ilaç kullandığı tespit edilen oyunculara çeşitli disiplin cezaları verileceğini, hatta gerekirse turnuvalardan katılmaktan men edileceklerini açıkça bildirdi.