Anasayfa Haber Android’i Masaüstüne Taşıyan Remix OS Projesi Sonlandırıldı

Android’i Masaüstüne Taşıyan Remix OS Projesi Sonlandırıldı

Jide tarafından geliştirilen Android işletim sistemi Remix OS’in  desteği sona erdi.

Jide Technologies isimli bir kurum, birkaç sene önce Android temelli bir masaüstü işletim sistemi geliştirmiş ve ismini Remix OS koymuştu. Kickstarter sayesinde gerekli desteği bulan Jide, Remix işletim sistemini halka açmıştı. Teknoloji basını tarafından da oldukça övgü alan işletim sistemi, oldukça kullanışlı bir platformdu. Geçmiş zaman ekiyle konuşuyoruz çünkü, Remix OS’e olan destek, geçtiğimiz günlerde son buldu.

Desteğin son bulmasının sebebi ise Jide’ın iş dünyasına yönelik çalışma tekliflerinden birini kabul etmesi. Oldukça başarılı ve stabil bir sistem oluşturan ekip, yıllar içerisinde profesyonellerden bir sürü çalışma teklifi aldı. Fakat toplum tarafından fonlanan bir girişim olduğundan kendi projelerinin üzerine düştüler, onu geliştirdiler, hatta engelli çocuklar için eskimiş teknolojik aletleri ücretsiz tamir ederek yeniden kullanılabilir hale getirdiler.

Bağışlar iade edilecek

Öte yandan bu tür toplum yararına yapılan işlerle faturaları ödeyebilmek mümkün olmayabiliyor. Bu nedenle Jide, daha iyi kazanç elde edebileceği, yazılımlarını iş amaçlı geliştirebileceği bir sektöre yönelmiş durumda. Halihazırda Remix OS kullananlar ise sistemin artık desteklenmediğinden ötürü bundan sonra güvenlik açıklarına maruz kalabilir. Jide’ın bu kararından önce geliştirdiği, ikinci nesil işletim sistemi Remix 2 in 1’in gelmeyeceği de kesinleşmiş oldu. Şirketin Kickstarter üzerinde fon topladığı Remix IO ve Remix IO+ cihazları için yapılan bağışlar da kullanıcılara iade edilecek.

Remix IO, Android Nougat tabanlı mini bilgisayar

Geliştiriciler tepkili

Bazı kullanıcılar Jide’ın bu hamlesini doğru bulurken bazıları ise aynı fikirde olmadı. XDA Developers sitesinde de açık kaynak kodlu Android geliştiricileri, eğer Jide artık kullanıcıya yönelik bir kurum olmayacaksa ve Remix OS için destek vermeyecekse işletim sisteminin kaynak kodlarını geliştiricilerin kütüphanesi olan Github’a bağışlanması gerektiğini belirtti.

İleride Windows’a rakip olabilecek bir işletim sisteminin böyle bir karar almasını hayal kırıklığı olarak nitelendirenler de var. Buna ek olarak Jide’ın kendisine yatırım yapan topluluğa haksızlık ettiği de konu hakkındaki görüşler arasında.

Son olarak Remix OS’un boşluğunu Phoenix OS for x86 ile doldurmak mümkün. Android 7.1 tabanlı bu işletim sistemi, masaüstü PC’lerde çalışacak şekilde tasarlanmış.

İlginizi çekebilir: Ubuntu, Windows Mağazası’nda!