Anasayfa Makale Konsola Projeksiyon Bağlama Rehberi

Konsola Projeksiyon Bağlama Rehberi

Oyun konsoluna projeksiyon bağlayarak dev ekranda oyun oynamak isteyenler için kısa bir rehber hazırladık. Video rehberimizde konsola projeksiyon bağlayıp, gerekli ayarları yapmayı gösteriyoruz…

Oyun konsolunu projeksiyona bağlayabilir miyim? Projeksiyonda oyun oynanır mı? Her iki sorunun da kısa cevabı evet. Detaylı cevap için ise bu video rehberimizde PS4 Pro konsolumuzu ViewSonic LightStream PJD7828HDL projeksiyona bağlıyoruz.

Rehberde kullandığımız projeksiyonun incelemesini Technopat.net’de bulabilirsiniz. Yine PS4 Pro ile ilgili bilgi ve rehberleri de makalemizde paylaşıyoruz.

Adım 1: Projeksiyonu kurun

Projeksiyonu tavan askısı ya da masaüstü olarak konumlandırın. Düz bir duvar, basit bir perde ya da üst sınıf kaliteli projeksiyon perdesi seçimi sizin. Düz bir görüntü elde edin.

Buradaki ayarlardan kastımız projeksiyonda köşe düzeltme gibi görüntüyü duvara düz oturtan detaylardan ibaret. Bağlantıdan önce ya da sonra yapabilirsiniz.

Adım 2: HDMI portlarını birbirine bağlayın

Konsolunuzu uzak bir mesafeden bağlayacaksanız uzun HDMI kablosu kullanmalısınız.
HDMI portlarını birbirine bağlayın. Görüntü ve ses HDMI üzerinden aktarılacak.

Soru: Kablosuz bağlantı kullanabilir miyim?

Cevap: Evet ancak kablosuz görüntü aktarımı için adaptör almanız gerekiyor. Fakat bunlar daha ziyade sunum için tasarlanıyor, oyun oynarken kablosuz görüntü bağlantısı oyun zevkini öldüren bir gecikme demek.

Adım 3: Konsolunuzun ve projeksiyonunuzun görüntü ayarlarını yapın.

Her şey otomatikteyse büyük olasılıkla hiç ayar yapmadan çalıştırabilirsiniz. Sorun yaşarsanız ayarlar son derece basit.

Püf Noktası: Görüntü alamazsanız başka bir ekranda PS4’ünüzü açıp çözünürlüğü düşürün. Tekrar bağladığınızda projeksiyona görüntü iletebilecektir. Çözünürlüğü şimdi yükseltmeyi deneyebilirsiniz.

Adım 4: Ses ile ilgili bir sorununuz varsa ses ayarlarına bakın

Projektörünüzde hoparlör varsa sesi doğrudan HDMI üzerinden alabilirsiniz. Yoksa PS4 optik ses çıkışı üzerinden ses sistemine bağlayabilirsiniz. Bunun için ses ayarını yapmanız gerekiyor.

Farklı ve ayrı ses çıkışı olmayan bir konsolda deniyorsanız işler değişiyor. Çıkan sesi ayırmak ve ayrı bir ses sistemine aktarmak için adaptör kullanmanız gerekecek.

HDMI Switch with Audio Out yani ses ve görüntü çıkışını ayıran bir HDMI adaptör kullanırsınız. Yurtdışında optik çıkış veren modeller de var ancak ülkemizde VGA+3.5 mm ses şeklinde ayıran ucuz adaptörler var.

Pek tavsiye etmiyoruz, bunlar genellikle ev sinema sistemleri düşünülerek tasarlanmıyor. Adaptörler son çare olmalı.

Adım 5: Oyun oynayıp eğlenin!

Biz bu rehberde Full HD görüntü alarak 1080p 60 Hz ile akıcı oyun oynadık. Videomuzda Metal Gear Solid ve Final Fantasy serilerinden oynarken çekilmiş bazı görüntüleri paylaştık. Elbette testlerimiz bunlarla kısıtlı kalmadı ama sonuçta rahat oyun oynandığını gördük.

Oyunlardaki rekabetçiliğiniz biraz da kullandığınız projeksiyonun akıcılığı giriş gecikmesine bağlı, latency yani gecikme problemi olan ve olmayan modelleri anlamak için araştırma yapmanız gerekiyor.

Görüntü kalitesini daha da arttırmak isterseniz projeksiyon perdesi kullanabilirsiniz. Ülkemizde çok yaygın olmasa da yurtdışında üst seviye perdeler ile ev sinema sistemi kuran bir kitle de var.

Sonuç Değerlendirme

Artılar: Çok geniş ekranda oyun, benzer dev ekran TV kurulumlarına göre fiyat/ekran boyutu avantajının çok büyük olması. İhtiyacınıza göre farklı konsol, HTPC ve projeksiyon seçenekleri seçebilmeniz. Bakınız: Sistem Tavsiyelerimiz…

Eksiler: Maksimum ekran boyutu duvar boyutunuza ve kurulum mesafenize bağlı. Projeksiyon ve konsol arası bağlantı kablosunu nereden geçireceğinizi, dolaştıracağınızı baştan hesaplamanız gerekiyor. Kablosuz kullanırsanız gecikme işin esprisini ortadan kaldırıyor.

Rehber tarihinde kurduğumuz bu basit sistem 3200 TL Projeksiyon ve 1800 TL PS4 Pro ile bir HDMI kablosundan oluşuyor. 300 inç’e kadar dev bir ekranda oyun oynayabiliyoruz ve dahili 10 Watt hoparlör ile güçlü bir ses alabiliyoruz. PES ya da FIFA turnuvaları için ideal.

Technopat ekibinden gören ve deneyen arkadaşların 1080p 60 FPS projeksiyon/konsol ikilisi için fiyat performans değerlendirmesi oldukça olumlu. Daha ötesinde maliyet yükseliyor ancak meraklılar için elbette sınır yok.

Şu an Türkiye’de online mağazalara baktığımızda 86 inç dev ekran bir televizyonun fiyatının 30.000 TL’ye kadar çıktığını görüyoruz. Projeksiyonun buradaki esas işlevi dev ekranı çok daha hesaplı bir şekilde oturma odasına taşıması oluyor. Ayrıca taşınması da mümkün yani arabada yazlığa da götürülebilir, bir tavan askısı takılıp mevsim sonunda geri taşınabilir.

Elbette bizler ağırlıklı olarak PC oyuncusuyuz ancak konsolların sunduğu kolaylıkların da hayatımızda yeri var. Nasıl bir sistem ve kurulum yaparsanız yapın önemli olan sonuçlardan mutlu olmanız ve keyfini çıkartmanız. İyi eğlenceler!

Konuda geçen ya da ihtiyaç duyabileceğiniz makale, video ve rehberler: