Anasayfa Makale Özel Sıvı Soğutma Rehberi #3 – Soğutma Sıvıları

Özel Sıvı Soğutma Rehberi #3 – Soğutma Sıvıları

Sıvı soğutma rehberimizin bu yazısında soğutma sıvılarına değiniyoruz.

Soğutma sıvıları sistemimizin içinde dolaşıp ısıyı bloklardan radyatöre taşıyorlar ve radyatöre üfleyen fanlar sıvıyı bir miktar soğutarak sisteme geri gönderiyor.

Çoğunuzun aklındaki soru musluk suyunu kullanabilir miyiz? Hayır musluk suyunu özel sıvı soğutma sistemlerinde kullanamıyoruz. Kaynak suyu gibi temiz bir su olması da yetmiyor, hatta ütülerde ve arabaların sileceklerinde kullanmak için aldığımız saf su bile tek başına sıvı soğutma sistemlerinde kullanılamıyor.

Musluk suyunu kullanmamamızın sebebi içindeki mineraller ve alge gibi organik maddeler. Evet saf su bu mirallerden ve organik maddelerden arındırılır ve ilk bakışta sıvı soğutma için biçilmiş kaftan gibi görünebilir ancak sıvı soğutma sisteminde kullanılabilmesi için korozyon önleyici ve organik maddelerin oluşumunu önleyici katkı maddelerine ihtiyacımız var. Bunlar olmadan kullandığımızda bloklarımızda korozyon lekeleri oluşur, sıvının ve boruların rengini bozar.

İster bu maddeleri kendimiz ayrıca alıp saf suya ekleyerek kendi sıvımızı oluşturabiliriz istersek de tüm bu katkı maddeleri eklenmiş şekilde kimyagerlerin gözetiminde hazırlanan ve üretilen sıvılardan hazır sıvılardan alabiliriz.

Hazır Sıvılar

Hazır sıvılara yönelmek istemeyenler, organik maddeleri engelleyici çözüm olarak en kabul gören PT Nuke’ü deneyebilir. PT Nuke 10ml’lik küçük şişede satılır ve litre başına saf suya 1 gram damlatılır. Korozyon önleyici olarak piyasada farklı markaların farklı ürünlerini bulabilirsiniz. İsteyenler sıvı rengini de özel boyalarla değiştirebilir. Mayhems’in bu yelpazede çeşitli ürünleri mevcut. Ancak her boyanın her sıvı ile uyumlu olmadığını hatırlatalım. Mayhems kendi boyalarıyla kendi sıvılarını uyumlu üretiyor.

Hazır sıvılar ise farklı renk versiyonlarıyla, tüm koruyucu katkı maddeleri eklenmiş ve elektrik iletkenliği düşülerek daha güvenli hale getirilmiş yapısıyla sıvı soğutmaya yeni başlayanların işini oldukça kolaylaştırıyor.

Örneğin burada EK’nin Blood Red 100ML konsantre sıvısını görmektesiniz. Konsantre sıvılar üzerine saf suyla takviye yapılıp kullanılırlar. Genellikle ürün üzerinde veya yanında gelen kullanma klavuzunda ne kadar saf su ilave etmeniz gerektiği yazar. Bu üründe 100ML konsantre sıvıya 900ML saf su ekleyip 1LT soğutma sıvısına sahip olabileceğimiz belirtilmiş. Ancak benim şahsen tercihim Premix olarak bilinen hazır soğutma sıvılarıdır. Burada Premix’e bir örnek olarak EK’nın yeni soğutma sıvısı serisi Cryofuel’ın Asit Yeşili rengini görebilirsiniz.

Bunlar üreticinin seçtiği ölçü ve ayarda, yüksek kalite saf su eklenip hazırlanmış sıvılardır. Sıvı soğutma için optimize edilmiş yüksek saflıkta su kullandıkları için sizin ve benim erişimimize açık olan ütülerde kullanım gibi kritik olmayan uygulamalar için saflaştırılmış düşük kaliteli sulara göre daha iyidir. Yurt dışından alım yapıyorsanız premix sıvılar kutuyu ağırlaştıracağı için daha çok kargo parası ödersiniz ama bizce değecektir.

Burada opak ve geçirgen sıvılar konusuna da kısaca değinmem gerekiyor. Piyasadaki kimi sıvılar örneğin süt gibi ışığı geçirmezken, kimileri de içine boya katılmış su gibi geçirgen olabiliyor. Satın alırken böyle bir opsiyonunuz olduğunu da bilin.

Ne kadar sıvı gerekli?

Peki ne kadar sıvıya ihtiyacım var? 2 radyatör, 1 işlemci bloğu, 1 ekran kartı bloğu ve 140’lık rezervuar pompa kombosuna sahip ortalama diyebileceğimiz bir özel sıvı soğutma döngüsü için 1 şişe 900ML’lik Premix sıvı fazlasıyla yeterli olacaktır.

Her sıvının maksimum çalışma sıcaklıkları vardır. Örneğin bu değer EK Cryofuel için 65 derecedir. 65 dereceyi aştıktan sonra sıvı bozulur ve içindeki kimyasal bileşenler ve boya pigmentleri ayrılır. O sebeple sisteminiz yük altındayken pompa ve fan hızlarını çok düşük tutmamaya özen göstermeniz gerekir.

Bir de renk ve aydınlatma seçiminde bir tavsiyede bulunmak istiyorum. Eğer güzel gözüken bir sisteme sahip olmak istiyorsanız en başta sıvı ile kasa aydınlatmasını aynı renk yapmamanızı öneririm. Mesela kırmızı sıvı ile kırmızı aydınlatma kullanırsanız ortaya çıkan sonuçtan hiçbir şey anlamazsınız. Ama kırmızıyı ön plana çıkarmak için beyaz aydınlatma kullanabilirsiniz. Birbirine kontrast oluşturan renkler daima daha iyi gidecektir.

Her zaman Technopat Sosyal üzerinde konu açabilir, bize özel sıvı soğutma sistemleri ile ilgili soru sorabilirsiniz. Bu bölümümüze tıklayıp ulaşabilirsiniz: Overclock ve Soğutma

  1. Özel Sıvı Soğutma Rehberine Giriş #1: Sıvı Soğutma Blokları – Technopat
  2. Özel Sıvı Soğutma Rehberi #2 – Pompalar – Technopat
  3. Özel Sıvı Soğutma Rehberi #3 – Soğutma Sıvıları – Technopat
  4. Özel Sıvı Soğutma Rehberi #4 – Radyatörler – Technopat
  5. Özel Sıvı Soğutma Sistemi Rehberi #5 Fanlar – Technopat
  6. Özel Sıvı Soğutma Sistemi Rehberi #6 Ekran Kartı Sıvı Soğutma Bloğu Montaj Rehberi – – Technopat
  7. Özel Sıvı Soğutma Sistemi Rehberi #7 – Sıvı Soğutma Bloğu Bakım ve Temizliği -Technopat
  8. Özel Sıvı Soğutma Sistemi Rehberi #8 – Özel Sıvı Soğutmalı Sistem Toplama Rehberi – Technopat