Anasayfa Video Enermax LiqTech TR4 240 Sıvı Soğutucumuz Arızalanırsa

Enermax LiqTech TR4 240 Sıvı Soğutucumuz Arızalanırsa

32 çekirdekli Threadripper sistemimizi soğutmak için kullandığımız Enermax LiqTech TR4 240 soğutucumuz bozulunca içini açtık.

Hazır sıvı soğutma çözümleri artık bilgisayar bileşenlerini soğutmak için en yaygın kullanılan uygulamalardan biri haline geldi. Bakım gerektirmeyen bu ürünleri üretmek ise sanıldığından biraz daha karmaşık ve doğru malzemeler kullanılmazsa sonuç biraz hüsran olabiliyor.

Threadripper 2 2990WX İş İstasyonu Toplama Rehberi

Arada bir bizim başımıza geldiği gibi süprizlerle karşılaşabiliyorsunuz. Başımıza gelen şey sıvı soğutma sistemindeki işlemci bloğunun korozyona uğraması ve mikro kanalların tıkanarak ısı transferini gerçekleştirememesiydi, yani soğutumuz bozuldu.

Enermax çok iyi güç kaynakları üreterek adından çokça bahsettiren bir marka olsa da bu tür mühendislik veya kalite kontrol hataları yüzünden her marka sorunlu ürünlere imza atabiliyor. Bunu kesinlikle genel olarak Enermax’ın hazır sıvı soğutucuları kötüdür şeklinde yorumlamak da yanlış olur çünkü problem şimdilik sadece bu üründe mevcut gibi.

Frekans Düşüşü

Kurgu sistemimizde kullandığımız 32 çekirdekli AMD Threadripper 2990WX işlemcimizin render esnasında çok ısınarak çalışma frekanslarını 500Mhz’e kadar çekmesiyle ve render sürelerinin aşırı uzamasıyla bir süredir soğutma konusunda bir problem olduğunu anlamıştık. Soğutucuyu çıkarıp baştan takmayı ve radyatörün konumunu değiştirmeyi denesek de sonuç her seferinde olumsuz oldu.

En sonunda sisteme hava soğutucusu taktığımızda ısınma probleminin ortadan kalktığına tanık olduk ve sorunun Enermax soğutucuda olduğunu anladık. Soğutucuyu açıp baktığımızda gözlerimize inanamadık çünkü suyun akıp geçmesi gereken kanalların önü jel benzeri bir maddeyle dolmuştu ve bakır CPU bloğu yer yer renk değiştirmişti.

Tam kestiremesek de problem çok küçük ve gözden kaçırılan bir hatadan kaynaklanıyor olabilir. Örneğin sıvının temas ettiği bir metalin dış kaplamasının bakırla tepkimeye girmesi gibi. Genelde bu sistemlerin içindeki sıvılar korozyon önleyici kimyasallara sahip olurlar. O sebeple kesin sebebi biz de kestiremedik.

Eğer hazır sıvı soğutucunuzdan verim alamıyorsanız benzer bir problemle karşı karşıya olabilirsiniz. Böyle bir şeyden şüpheleniyorsanız vakit kaybetmeden soğutucunuzu garanti kapsamında teknik servise göndermenizde fayda var. Zira problemin ilerlemesi durumunda sızdırma problemleriyle karşılaşmak istemezsiniz.