Anasayfa Video Steelseries Arctis 1 Kulaklık İncelemesi

Steelseries Arctis 1 Kulaklık İncelemesi

3,5 ve 7’den sonra seriye yeni eklenen Arctis 1 modelini inceliyoruz. Taşınabilirlik, dayanıklılık, bağlanabilirlik gibi önemli noktalara ve elbette Steelseries Arctis 1’in ses karakterine, mikrofon kalitesine değiniyoruz.

SteelSeries Arctis 1, daha önce incelediğimiz Arctis Raw kulaklık modeliyle aslında pek çok noktada benzeşiyor. Özellikle kablo ve bağlantı tasarımı farklı cihazlarla uyumluluk gözetilerek tasarlanmış. Kulaklığın fiziksel tasarımı da büyük oranda benzerlik taşıyor. Ancak elbette farklı kulaklıklar ve bu farklara da değiniyoruz.

İnceleme tarihinde SteelSeries Arctis 1 fiyatı 418 TL. Hepsiburada üzerinde kampanyalı satışı mevcut. Normal listelenen fiyatı ise 499 TL. Kampanya döneminde kısıtlı stok ile beraberinde oyun içi hediyeler veriliyor. Bunlar:

  • PUBG Mobile 100 TL
  • Lords Mobile 100 TL
  • MIA Online 50 TL
  • Wolfteam 20 TL

Arctis 1, Raw modeli kadar hafif değil çünkü biraz daha sağlamlığa önem verilmiş. Kafa bandı içinde çelik takviye kullanılmış. Bu ağırlığı biraz artırsa da hafiflik ve sağlamlık arasında iyi bir denge kurulmuş diyebiliyoruz. Hafiflik ilk önceliğinizse Arctis Raw size daha uygun bir kulaklık.

Sürücü

Sürücü detaylarına gelirsek 40mm neodimyum sürücüler kullanıldığını görüyoruz bu kulaklıkta. Bu sürücüler sıkça tercih edilen 32ohm empedansa sahip. Hem mobil aygıtlar hem de güçlü ses kartlarına sahip bilgisayarlarla sorunsuz çalışabilecek bir değer.

Ses kalitesi

Oldukça iyi bir bass cevabı olduğunu farkettiğim bir kulaklık Arctis 1, bir elektronik dans müziği dinleyicisi olarak dinlediğim pek çok favori parçamdan fazlasıyla zevk aldım. Son ses seviyesinde dahi frekans spektrumun hiçbir yerinde bozulma hissetmedim. Arctis serisinin üst modelleri elbette çok daha güçlü ama yine dengeli bir ses sunuyor. Yine de Arctis 1 fiyatına göre oldukça iyi ses kalitesine sahip.

Rakibi Kingston HyperX Cloud Stinger modeline göre orta tonları çok daha dengeli ve sesi genel olarak çok daha doğal. Müzik kullanımı için Arctis 1 daha uygun. Corsair HS50 ile kıyaslandığında ise HS50’nin bass cevabı daha güçlü. Ancak HS50’de sesin en yüksek seviyesinde dengesi biraz azalıyor. Arctis 1 rakiplerine göre daha doğal ve dengeli olmak için tasarlanmış. Ancak elbette HS50 ve Arctis 1 arası tercih kişisel zevk meseleri.

Kapalı tasarım kulaklıklar olduğu için bir miktar ses sahnesi kaybediyorsunuz ancak bu aynı zamanda izolasyon sağladığı için getirisi ve götürüsü olan bir durum. Ek olarak sesleri dışarıya vermeme konusunda iyi denilebilir.

Rahatlık

Kafa bandı oldukça rahat ve kalınlığı yeterli. İçini göremiyoruz ancak burada sünger malzeme kullanıldığını düşünüyoruz. Bu süngerin dışında sunni deri benzeri bir malzeme tercih edilmiş. Steelseries kendi materyalleri için özel isimler kullansa da genel olarak hesaplı ya da giriş seviyesi modelleri için aşırı özel materyal tercih edilmiyor. Piyasadaki ucuz kulaklıklar ile arasında plastik ve sünger kalitesi olarak oldukça büyük bir fark var.

Bir süre sonra kulaklığın şeklinden ezberlesenizde Steelseries hangi tarafın sağ hangisinin sol olduğunu büyük ve kabartmalı L&R harfleriyle belirgin bir şekilde yazmış ki, arada bir bunları karıştırıp kulaklık üzerindeki ufacık harfleri arayan ben bunu olumlu bir gelişme olarak karşıladım.

Kulak yastıkçıklarının içinde ise yine sünger benzeri bir malzeme tercih edilmiş olsa da bu yastıkçıkların dışı derinin aksine kumaş benzeri bir malzemeyle kaplı. Dikkatli bakıldığında bu kumaşın üzerine bal peteği deseni işlendiğini görebiliyorsunuz ve nefes alabilmesi için ince gözeneklere sahip. Ancak uzun kullanımda sıcak oluyor mu? Evet, yakıcı olmasa da sıcaklaşıyor.

Kulak kaplarının içinde, sürücülerin hemen üzerine gerilmiş kumaş üzerinde gümüş renkte bir motif işlenmiş.

Kulaklığın 10 kademeli ayarı var. Bunun yanı sıra sınırlı da olsa kafanızın şekline uyum sağlayıp, kulak üzerine tam oturması için kulak kapları bir miktar ileri-geri oynayabiliyor. Kulak kapları çantanızda kolayca taşımak için yan pozisyona da getirilebilmekte. Aynı zamanda kulağa oturma açıları da bir miktar yukarı aşağı oynamaları sayesinde düzgün ayarlanabiliyor. Kulaklık sıkılığı ne gevşek ne de çok sıkı, orta sıkılıkta.

Kulaklık üzeri kontroller

Kulaklık üzerinde ses kontrol tekeri ve mikrofon açıp kapama anahtarı bulunuyor. Bu tekerin dönme hassasiyeti çok düşük değil. Böylece kazara dokunmalarda birdenbire son sesi getirip rahatsız olmuyorsunuz.

Mikrofon

SteelSeries bu kulaklıkta ClearCast adını verdiği gürültü önleyici çıkarılabilir bir mikrofon kullanmış. Mikrofon açısı kolaylıkla ayarlanabiliyor. Mikrofonda çift kulaklık tasarımı tercih ederek gürültüyü azalttığını belirten Steelseries’in bu mikrofonununu hafif ortam sesi olan bir odada test ettik. Testimizi videomuzda dinleyebilirsiniz.

Kablo

Kablo kulaklıktan çıkarılamayan 2 parçadan oluşan, kauçuk kaplı bir kablo. İki parça birleştirildiğinde 3 metre toplam uzunluğa sahip oluyorsunuz. Kablo kalınlığı ve sağlamlığı fiyatına göre iyi.

Uyumluluk

Arctis 1’den 4 kutuplu (TRRS) bir 3.5mm uç çıkıyor. Bu uç oyun konsolları ve mobil aygıtlar ile uyumlu. Hem kulaklık hem de mikrofon sinyallerini taşıyabiliyor. PC’de ayrı olan kulaklık ve mikrofon girişleri için Steelseries kutuya ek bir kablo dahil etmiş. Bu kablo 4 kutuplu ucu 2 adet 3 kutuplu (TRS) uca çeviriyor ve kablonuzu da uzatmış oluyor. Kablo kulaklığa takılıp çıkartılamadığı için bu fiyat aralığında diğer modellerde olduğu gibi kablonun kulaklığa girdiği noktayı aşırı zorlamamakta fayda var. Ucuz kulaklıkların aksine sağlam olsa da ölümsüz bir bağlantı değil bu.

Sonuç

Finalde sağlamlık ve hafiflik arasındaki dengeyi iyi kurmuş, çantanızda işe götürüp yolda telefonunuza takıp müzik dinleyebileceğiniz, işten eve geldiğinizde bilgisayarınıza takıp oyun oynayabileceğiniz all in one kulaklık rolüne çok güzel uyuyor. Çünkü mikrofon çıkarılabiliyor ve kulak kapları yan çevrilip kulaklığın çantanızda kapladığı alan azaltılabiliyor. Ayrıca dikkat çeken şaşalı bir görüntüsü yok. Düşük profilli, tasarımında minimalist öğeler barındıran bir kulaklık.

SteelSeries Arctis 1 ile tepeden süspansiyon askı yerine klasik çerçeve kullanmayı tercih ettiği için, bu modelin özellikle piyasadaki rakiplere karşı bir hamle olduğunu söyleyebiliriz. Fiyat aralığı geniş kitlerlere hitap edebilecek seviyede, yapısı klasik ve kullanışlılığı da yüksek. Diğer Steelseries modellerindeki askı alternatifi sunan, ses kalitesi olarak da Arctis ailesinin genel kalite seviyesine uygun dengeli bir model var karşımızda.

Artılar: 3.5 mm ve uç adaptörü ile geniş kullanım, güçlü ama patlamayan dengeli basslar, orta ve tiz frekanslarda doğal ses, fiyatına göre oldukça iyi yapı kalitesi. Kulaklıkların  RGB’den sıkılanlar için ekstra kozmetik özellikler yok.

Eksiler: Kablosu çıkartılabilir ve örgülü olabilirdi, kulaklığın yükseklik ayarı dayanıklı değil, 10 adımlı kafa yükseklik ayarı zorlanırsa ayarsız kayar hale gelebiliyor.