Anasayfa Haber Canlı Hücreler İle 3D Kalp Yazdırıldı

Canlı Hücreler İle 3D Kalp Yazdırıldı

BIOLIFE4D isimli biyoteknoloji şirketi, kardiyak hücreler kullanarak minik bir insan kalbini 3D olarak yazdırdı.

BIOLIFE4D isimli biyoteknoloji şirketi, kardiyak hücreler kullanarak minik bir insan kalbini 3D olarak yazdırdı.

Chicago’da faaliyet gösteren şirket, 3D biyo-baskısının küçük bir insan kalbine uygulanabildiğini duyurdu. Başarıyla gerçekleştirilen uygulama sonucu ise nakil bekleyen hastalara umut ışığı oldu. Minik bir insan kalbi boyutunda ve yapısında olduğu bilinen baskının, nakil için kullanılabilir olduğu belirtildi.

Organ nakli için umut oldu

Yapay kalp, insan kalbinin özelliklerini kopyalayan hücre dışı matriks bileşikleri kullanılarak, hasta kaynaklı kalp kası hücreleri veya kardiyomiyositlerle basıldı. BIOLIFE4D, ilk olarak Haziran 2018’de insan kalp dokusunu, biyonik olarak yazdırdığını duyurmuştu. Bu yılın başlarında ise şirket, valfler, ventriküller ve kan damarları ile bireysel kalp bileşenlerini yazdırdı. İşlem bir hastanın beyaz kan hücreleri ve kalp hücreleri dahil olmak üzere farklı hücre tiplerine farklılaşabilen indüklenmiş pluripotent kök hücrelere (iPS hücreleri) yeniden programlanmasını da içerisinde barındırıyor.

Araştırmalarına devam eden şirket, çalışmalarının sonunda yetişkin bir insan kalbini yazdırmayı hedefliyor.

Bioprinted kalplerin, donör organlarına olan ihtiyacı azaltabileceğine hatta ortadan kaldırabileceğine inanılıyor. BIOLIFE4D alanında uygulamalarına geçen tek şirket değil. Tel Aviv Üniversitesi 3D’deki araştırmacılar da bu yılın başlarında bir kalp bastı. Şirket, işlevsel 3D baskılı silikon kalpler ve MIT’deki biyo -mühendisler yapay organları sürdürmek için gerekli olanlar gibi karmaşık damar ağlarını 3D basmayı başaranlar arasında yerini aldı.

İlginizi çekebilir: Dünyanın ilk 300 Hz Ekranlı Laptopu Karşınızda!