Anasayfa Haber AMD, Zen 3 CPU ve RDNA 2 Ekran Kartlarının Çıkış Tarihini Doğruladı

AMD, Zen 3 CPU ve RDNA 2 Ekran Kartlarının Çıkış Tarihini Doğruladı

Zen 3 CPU ve RDNA 2

Hem CPU hem GPU alanında sıkı çalışan şirket, her iki tarafta da önemli iyileştirmelerle birlikte bu yıl sahne alacak.

AMD, Zen 2 mimarisi ile hem masaüstü hem mobil platformda başarılara imza atmıştı. Şirketin yeni nesil ekran kartları da önemli verimlilik ve performans iyileştirmeleri ile piyasada yerini aldı. Yeni teknolojileri için kolları sıvayan AMD, Twitter üzerinden yaptığı paylaşım ile yeni Zen 3 işlemcilerin ve RDNA2 mimarisine sahip ekran kartlarının 2020 yılının sonlarında geleceğini duyurdu.

Zen 3 CPU ve RDNA 2

AMD, Zen 3 mimarisini EPYC Milan kurumsal işlemciler, Vermeer Ryzen masaüstü işlemciler ve Cezanne Ryzen mobil APU’larında kullanmak için hazırlanıyor. Zen 3 hesaplama kalıplarının (CCD), dört çekirdekli hesaplama kompleksi (CCX) düzenlemesiyle ortadan kalkması ve rafine edilmiş 7nm (EUV) sınıfı bir silikon üretim prosesi üzerine inşa edilmesi bekleniyor. Son duyumlarımız yeni mimari ile birlikte ortalama %15 civarında IPC kazancı olacağı yönünde.

Şimdi ise grafik tarafına gelelim. Şu anda bildiğimiz onaylanmış RDNA2 tabanlı ürünler, 2020’nin sonlarında piyasaya sürülmesi beklenen Sony PlayStation 5 ve Microsoft Xbox Series X oyun konsolları oldu. Ancak kırmızı takım bu paylaşımında harici ekran kartlarına atıfta bulunmuş görünüyor. AMD’nin yeni GPU’ları büyük umutlarla bekleniyor. Şirketin RDNA2 ile %50 seviyesinde iyileştirmelerden bahsettiğini de hatırlayalım.

Zen 3 CPU ve RDNA 2

AMD, işlemci tarafında Intel ve ekran kartı tarafında NVIDIA ile rekabet etmeye çalışıyor. Kırmızı takımın yakaladığı başarılar ise bu devleri endişelendirirken yeni hamleler yapmaya zorluyor. Şirket yeni ürünleri için net bir tarih vermese de yılın son çeyreğine işaret ediyor olmalı. Yani Ekim, Kasım veya Aralık aylarında yeni donanımları raflarda görmeye başlayabiliriz.

İlginizi çekebilir: AMD Ryzen 5000 Cezanne Serisi Detaylanıyor: Zen 3 ve rDNA2