Anasayfa Haber 11. Nesil Rocket Lake-S Detaylanıyor: PCIe 4.0 Testleri ve 5.0 GHz Hız

11. Nesil Rocket Lake-S Detaylanıyor: PCIe 4.0 Testleri ve 5.0 GHz Hız

Intel İşlemci

Mevcut bazı 400 serisi anakartlar PCIe 4.0 desteği ile gelirken bu özellik 11. nesil Rocket Lake işlemcilerle birlikte kullanılabilir olacak.

Intel 11. nesil Rocket Lake masaüstü işlemcilerin 2021 yılının ilk çeyreğinde geleceği resmen doğrulanmıştı. Su yüzeyine çıkan bazı bilgilere baktığımızda ise Mart ayını işaret ettiğini söyleyebiliriz. Daha önce söylediğimiz gibi, yeni nesil işlemciler PCI Express 4.0 desteğiyle gelecek.

Bir teknoloji yayını olan ITCooker, Intel PCIe 4.0 veri yolunun ilk testini sızdırdı. Test edilen platform, bahsettiğimiz yeni Rocket Lake ailesine ait. Bu testlerde FireCuda PCIe 4.0 SSD ve Z490 anakartla bir araya gelen 11. nesil bir Intel işlemci kullanıldı. Bir kez daha tekrarlayalım, bu işlemciler LGA1200 soket yapısını kullanmaya devam edecek ve 400 serisi anakartlarda kullanılabilecek. Ancak bazı anakart modellerinde bir takım kısıtlamalar görebiliriz.

Rocket Lake PCIe 4.0 Testleri

Sızıntının Tayvan kaynaklı olduğu görülüyor ve Z490 anakart üzerinde test ettikleri “yeni nesil” bir CPU’ya erişebildiklerini söylüyorlar. Karşımıza çıkan ekran görüntüleri, CPU-Z’nin verileri düzgün bir şekilde okuyamadığını gösteriyor. Yani bu işlemci muhtemelen bir erken mühendislik örneği.

Yeni 11. Nesil Rocket Lake-SGösterilen CrystalDiskMark testlerinde 5 GB/sn’lik bir sıralı okuma ve sadece PCIe 4.0 veri yolu ile mümkün olan 4.2 GB/sn’lik sıralı yazma hızını görüyoruz. Öte yandan RX 5700 GPU, Furmark ile stres testine tabi tutulmuş. Bu ekran kartı tahmin edebileceğiniz gibi x16 modunda etkin halde olan PCIe 4.0 yuvasında test edilmiş.

Yeni 11. Nesil Rocket Lake-S

Rocket Lake Geekbench Testi – 5.0 GHz

Son olarak sızdırılan bir Geekbench testine göz atalım. Yeni mimarinin yanı sıra, son derece olgunlaşmış bir üretim teknolojisinden dolayı frekans hızları 5.0 GHz seviyesine varacak. Testlerde gördüğümüz bir işlemci ise bu değerleri yakalamış.

Yeni 11. Nesil Rocket Lake-S

Rocket Lake-S işlemciler 14nm sürecini temel alsa da yeni bir çekirdek mimarisi ile geleceğini bir kez daha belirtelim. Bu meraklılar için harika bir haber çünkü RKL çok uzun bir süre sonra gelen ilk büyük yeni mimari olacak. Böylece bazı IPC kazançlarının yaşandığını da göreceğiz. Bununla birlikte F serisine dahil olmayan işlemciler Xe entegre grafiklerini içinde barındıracak.

Bu işlemciler, Zen 3 mimarili Ryzen 5000 serisi masaüstü işlemcilerin karşısına çıkacak ve bununla birlikte AMD-Intel savaşı bir kez daha kızışacak.