Anasayfa Haber Intel Lunar Lake, Jupiter Sound ve DG3 GPU İlk Kez Keşfedildi

Intel Lunar Lake, Jupiter Sound ve DG3 GPU İlk Kez Keşfedildi

i9-10850K ve Celeron İşlemciler

Sızıntılara bakarsak Intel şimdiden birkaç nesil sonrası için planlar yapıyor.

Geçmişte macOS sürücülerinde AMD Navi 21 GPU’nun tüm özelliklerini keşfeden stblr (VideoCardz), şimdi Intel’in yeni nesil grafikleri ve tüketici işlemci serileri hakkında daha fazla ayrıntıyı bizlerle buluşturdu. Dilerseniz bunlara maddeler halinde bir bakalım.

Intel DG3

Mavi takım henüz kısa zaman önce Iris Xe Max (DG1) GPU’suyla ilgili tüm detayları paylaşmıştı. Bu yonga Intel’in testlerine göre NVIDIA’nın GeForce MX350 harici grafik işlemcisinden daha iyi performans sunuyor ve MX450 ile kıyaslanabilir.

Öte taraftan oyuncuları hedefleyen Xe-HPG mimarisinden birçok kez bahsettik ve bu mimariyi temel alan ilk GPU’nun DG2 kod adında olduğu söyleniyor.

Yapılandırmalarla ilgili çeşitli söylentiler mevcut lakin kırpılmamış tam bir GPU 512 Yürütme Birimine (EU) sahip olacak gibi. Bununla birlikte 384 Yürütme Birimine sahip farklı bir versiyon da gelebilir. Intel’in de doğruladığı gibi Xe-HPG ailesi GDDR6 bellek kullanacak.

Yeni sızıntı ise hemen üstte bahsettiğimiz DG2’nin halefini, yani DG3’ü konu alıyor ve bir Gen13 GPU olacağı iddia ediliyor. Bu grafik yongasının hangi alanda kullanılacağını ve ayrıntılı teknik özelliklerini söylemek için henüz çok erken. Ancak Intel bahsettiğimiz DG1 ve DG2 ile daha iyi tecrübeler kazanabilir ve sonrasında daha olgun yongalarla karşımıza çıkabilir.

Intel Jupiter Sound

Jupiter Sound’un (JPS) ise Arctic Sound serisinin yerini alacak bir Gen13 GPU olduğu bildirildi. Xe-HP tabanlı ölçeklenebilir GPU’ları daha önce görmüştük ve 4 dilimin birleşmesiyle birlikte 2048’e kadar Yürütme Birimi sunabiliyordu.

Xe-LP Xe-HPG Xe-HP Xe-HPC
Sınıf Giriş Seviyesi Orta-Üst Sınıf  Oyunculuk Veri Merkezi/Yapay Zeka HPC Ölçeklenebilir
Üretim Intel 10nm SuperFin Dış Üretim Intel 10nm SuperFin Intel 10nm SF + Dış Üretim
Paketleme Standart Standart EMIB Foveros CO-EMIB
Yürütme Birimi / Dilim 96 / 1 ?/ 1 2048 / 4 ?/ 16?
Ürünler TigerLake/DG1/SG1 Xe-LP DG2 Xe-HPG GDDR6? Arctic Sound Xe – HP – 1/2/4 dilim – HBM2 Ponte Vecchio – Xe HPC 16-dilim – HBM2
Çıkış Tarihi 2020 2021 2021 2021

Intel Lunar Lake

Su yüzeyine çıkan bir başka kod adı ise Lunar Lake oldu. Lunar Lake’in (LNL) daha önce iki defa karşımıza çıkan Meteor Lake‘in halefi olduğu söyleniyor.

Meteor Lake muhtemelen 7nm üretim teknolojisine dayanacak ve LGA1700 soketiyle gelecek. LGA1700 soket yapısının iki nesilden fazlasına destek sunacağına dair bilgileri hatırlayacak olursak, Lunar Lake de bu anakartlarla uyumlu olabilir.