Anasayfa Mobil Samsung Galaxy A72 İncelemesi

Samsung Galaxy A72 İncelemesi

Yenilenen ekranı, kameraları ve şık tasarımıyla Samsung’un Galaxy A72 modelini inceliyoruz.

90 Hz’lik akıcı ekran, 5.000 mAh’lık geniş batarya ve kaliteli kameralar Galaxy A72 telefonun öne çıkan özellikleri arasında yer alıyor. Orta segmentte çok görmediğimiz OIS desteği ve telefoto kamera da A72’yi net bir şekilde rakiplerinden ayırıyor.

Galaxy A72 Amazon Fiyatı İçin Tıklayınız

Elbette bu özellikler gelirken bedaya gelmiyor. A72 benzer performanslı rakiplerinden çok daha pahalı bir telefon. Genel olarak 4.600 TL’den bulabileceğiniz A72’nin tavsiye edilen satış fiyatı ise 4.999 TL.

Orta segment bir telefonu 5.000 TL bandına çektiğinizde bunun bazı sonuçları olur. Çünkü pek çok kullanıcı “5.000 TL’ye A72’yi alacağıma üzerine şu kadar koyar şunu alırım.” diyebilir. Ki bu çok normal. Orta segment bir telefonu ciddi rakiplerin arasına soktuğunuzda bakalım başınıza neler gelir?

Şunu da söyleyeyim bu bahsettiğim fiyat algısı tamamen ülkemizle alakalı bir durum. Yurt dışında fiyatı 430 dolar olan A72, aslında barındırdığı özelliklere göre son derece uygun fiyatlı bir akıllı telefon.

Galaxy A72 Tasarım Özellikleri

Samsung uzun süredir amiral gemisi sınıfı akıllı telefonlarında 120Hz ekran deneyimi sunuyor. Geçtiğimiz yıl piyasaya sürülen ve yine yurt dışında fiyatıyla büyük övgüler alan Galaxy S20 FE, yüksek ekran hızını uygun fiyatla birleştiren ilk Samsung telefonuydu. Galaxy A72 ise 6.7 inçlik gayet geniş bir ekranda 90 Hz tazeleme hızı verebiliyor. Ekranın çözünürlük değeri 2400 x 1800 ve 394 ppi piksel sıklığına sahip. Samsung’un ekranları son derece başarılı ve A72 kesinlikle bu noktada bir istisna değil. Zaten nit seviyesi de yukarı çekildiği için özellikle güneş ışığı altında telefon kullanırken sorun yaşamıyorsunuz. Aslında A71 ve A70 de bu konuda iyiydi ama fazla nit göz çıkarmaz.

Her zaman olduğu gibi optik parmak izi okuyucu da ekranın altına gizlenmiş. Önceki serilere oranla parmağınızı tanımada daha başarılı ama halen o yavaşlık hissi aşılabilmiş değil. Üst segment telefonlarda kullanılan ultrasonik parmak okuyucunun neden halen A serisinde kullanılmadığını anlamıyorum. Bu gerçekten üzerine düşülmesi gereken bir konu. Hele ki Knox gibi servisleriyle kullanıcıların veri gizliliğine özen gösterdiğini söyleyen bir markanın, daha güvenli ve hızlı olanı sadece amiral gemisi telefonlarda kullandığını anlamıyorum. Yani daha güvenli bir Samsung telefon istiyorsanız, daha fazla para mı ödeyin demek istiyorlar? Bilemiyorum, bana kişisel olarak çok yanlış geliyor.

Telefonun arka yüzünü çevirdiğinizde ise sizleri seçimize göre cıvıl cıvıl bir telefon karşılıyor. Her ne kadar S21’ler kadar olmasa da, A serisinin de renk seçimleri hiç fena değil. Bize inceleme için gelen Violet renkli A72 son derece şık bir görüntü sunuyor. Yine de bir S21 Violet’iyle yarışamaz.

Galaxy A71’in önemli eksilerinden biri suya ve toza karşı olan dayanıklılıktı. A72 ile sağlanan IP67 bu açıdan önemli bir koruma sunuyor. 15 cm ve 1 metre arasında 30 dakika suya dayanabilen bir telefon. Yine kendi segmentine göre önemli bir avantaj.

Galaxy A72 Kamera Özellikleri

Gelelim eğlenceli kısma, yani kamera özelliklerine… Aslında A72 bir önceki model olan Galaxy A71 ile aynı ana sensörü kullanıyor ama bu kez önemli farklar var. Elbette bu farklar fiyata da bir artı olarak yansıyor. Yani Galaxy A72’nin önceli modellere ve diğer orta segment rakiplere göre pahalı olmasının en büyük nedeni kamera özellikleri. Telefonda ek olarak telefoto kamera var, üstelik hem bu telefoto kamerada hem de ana kamerada OIS desteği bulunuyor. Ayrıca yıllardır her telefonda gördüğümüz 8 MP ultra geniş açılı kamera da daha yüksek çözünürlük sunan 12 MP ile değiştirilmiş. Dördüncü kamera ise 5MP çözünürlüklü makro kamera.

Yani 32 MP ön kamerayı da sayarsak A72’de toplamda 5 kamera var ve bu kameraların hepsi çekim yapabiliyor. Yani iki çekim iki yardımcı kamera koyup, bizde 4 kamera var dememiş Samsung, ne varsa doldurmuş. Peki, bu kameralar iyi mi?

Özellikle OIS devreye girdiği için artık hem gün ışığı hem de düşük ışık çekimlerde netlik son derece kolay sağlanabiliyor. Gün ışığında çekilen fotoğraflar son derece güzel ve dinamik aralık açısından da başarılı sonuçlar veriyor. Özellikle orta segment telefonlar arasında şu ana kadar fotoğraf çekerken en çok eğlendiğim telefon oldu A72.

Düşük Işık Performansı

Düşük ışık tarafında da yine sonuçlar tatmin edici. OIS burada da etkisini gösteriyor. Kısaca ana kamera farklı ışık koşullarında net sonuçlar vererek gayet iyi bir performans gösteriyor. Ayrıca yenilenen ultra geniş açılı kamera da sosyal medyada paylaşmanız için güzel manzaralar ortaya çıkarıyor.

Bunun üzerine yine OIS destekli telefoto kameranın 3 kat yakınlaştırmasını ve makro kamerayı eklediğinizde şu an için orta segmentin en iyi fotoğraf çeken telefonlarından birini elde etmiş oluyorsunuz.

Burada kocaman bir ama var çünkü video kısmında halen beklediğim seviyeye çıkılabilmiş değil. Yanlış anlamayın, telefon fena video çekmiyor. 4K 30FPS video kaydı yapabilmek son derece eğlenceli. Ayrıca Samsung bu telefonları genelde gençlere yönelik düşündüğü için hayli eğlenceli çekim modları var. 4K video çekerken 8 MP fotoğraflarla video içinden anı yakalayabiliyor veya Tek Çekim özelliklerinden yararlanabiliyorsunuz.

Yine de bu telefonun içerisinde Snapdragon 720G bulunduğu için o çok beklediğiniz 4K 60FPS çekim modlarından yararlanamıyorsunuz. Hatta ben 60 FPS video çekmek için telefonu 1080p çekim moduna alayım derseniz de istediğiniz olmuyor. Bu arada hatırlatmış olayım olay tamamen Snapdragon 720G’nin sınırlarıyla alakalı. Yani kameralar çok iyi olsa da işlemci gerekli desteği sunmadığı için özellikle video tarafında telefonun özelliklerinden tam olarak yararlanamıyorsunuz.

Şimdi fiyat seviyesi 5000 TL’ye çıktığında çok daha iyi video çeken telefonlar olduğunu söylemek gerekiyor. Hatta amiral gemisi işlemcisi ile gelen Galaxy S20 FE, bunun üzerine 120 Hz de ekran yenileme sunuyor. Bu yüzden A72 bence segmentinde en iyi olduğu alanda, yani kamera performansında bekleneni tam olarak veremiyor.

Galaxy A72 Performansı

A72 içerisinde Snapdragon 720G olduğundan az önce bahsettiğim. Daha önce bu işlemci platformunu kullanan Redmi Note 9 Pro, realme 7 Pro, Oppo Reno 4 gibi telefonları incelediğim için nasıl bir performans ile karşılaşacağımı da az çok biliyordum ve bu yüzden benim için pek de şaşırtıcı olmadı.

720G kamera tarafında A72’nin potansiyelini biraz dizginliyor olabilir, ama söz konusu oyun ve günlük kullanım olduğunda halen çok iyi bir platform. Ki Gamebench üzerinde yaptığımız testlerde PUBG Mobile’da ortalama FPS, FPS kararlığı ve genel performans alanlarında çok iyi sonuçlar almayı başardı. Ayrıca Galaxy A72’nin geniş ve kaliteli ekranında oyun oynamak son derece keyifli.

Pil Ömrü

Galaxy A70 serisi batarya tarafında her zaman iyi sonuçlar veriyordu, o yüzden bu alanda da çok şaşırdığımı söyleyemeyeceğim. A72 deliler gibi oyun oynamazsanız veya saatlerce durmadan video izlemezseniz bir günü rahatlıkla çıkarıyor. Bu arada şarj teknolojisi de değişmeyen özellikler arasında yer alıyor. Kutudan 25W hızlı şarj adaptörü çıkıyor.

Sonuç

Ben Galaxy A72’nin genel performansından ve kullanıcı deneyiminden son derece memnun kaldım. Samsung bence A50 ve A70 serilerinde üç yıldır çok iyi gidiyor ve her sene üzerine koyarak ilerliyor. Ne yazık ki ülkemizde fiyatı nedeniyle benzer fiyatlı bazı telefonların altında kalabiliyor ama eğer satın almayı düşünüyorsanız biraz fiyatının düşmesini bekleyebilirsiniz.