Anasayfa Haber Google, Kullanıcı Verilerine İzinsiz Erişim Nedeniyle Onlarca Çalışanını Kovmuş

Google, Kullanıcı Verilerine İzinsiz Erişim Nedeniyle Onlarca Çalışanını Kovmuş

Motherboard’un elde ettiği Google’ın kurum içi bir dokümanı, teknoloji devinin 2020 yılı içerisinde güvenlikle alakalı birtakım sorunlar nedeniyle 36 çalışanının işine son verdiğini ortaya çıkardı.

Suçlamaların %86’sı, şirket içi dosyaların şirket dışı taraflara transferi gibi durumları içerirken, %10’u ise kullanıcı ya da çalışan verilerine izinsiz bir şekilde erişim sağlamak ya da başka birinin bu verilere erişmesine yardımcı olmak gibi durumlardı.

TechSpot’un belirttiğine göre, 2020 yılında gerçekleşen bu işten çıkarmalar, şirketteki güvenlik ilişkili ilk işten çıkarmalar değildi. Önceki iki yılda da birtakım güvenlik ihlalleri nedeniyle bazı çalışanlar işten çıkarılmıştı. Belirtilene göre, Google güvenlik sorunları nedeniyle 2019 yılında 26, 2018 yılında ise 18 çalışanının işine son verdi.

Motherboard’un ulaştığı dokümana göre, teknoloji şirketi, bu tarz güvenlik sorunlarıyla başa çıkmak için sadece işten çıkarma yapmıyor. Şirket, aynı zamanda verileri kötü idare eden çalışanlarına uyarılarda bulunuyor, koçluk yapıyor ve onları eğitiyor.

Şirket adına konuşan bir Google yetkilisi, Vice‘a yaptığı açıklamada, güvenlik ihlallerinin çoğunlukla özel ve hassas kurumsal bilgi ya da IP’ye uygunsuz erişim veya bunların kötüye kullanımıyla ilgili olduğunu ifade etti ve sektöründe öncü olan birtakım koruma araçlarıyla çalışanların kullanıcı verilerine erişimlerini kısıtladıklarını belirtti. Bununla birlikte Google yetkilisi, güvenlik ihlallerinin sayısının genel olarak düşük olduğunu dile getiriyor.

Tahmin edebileceğiniz üzere, geçtiğimiz yıllarda pek çok teknoloji şirketi içerisinde benzer olaylar yaşandı. Hatta bunlardan biri Facebook idi. Şirket, 2014’ten Ağustos 2015’e kadar çeşitli güvenlik ihlalleri nedeniyle toplamda 52 kişinin işine son verdi. Hatta bu kişilerin arasında, bir kavganın ardında kendisini terkeden bir kadının izini bulmak için kendi çalışan erişimini kullanan bir mühendis bile yer alıyordu.