Anasayfa Haber TSMC, N4P Tabanlı Çip Üretimine Başlıyor

TSMC, N4P Tabanlı Çip Üretimine Başlıyor

Daha rafine bir N4 yonga üretim tekniği olan N4P, N5 üretimine göre %11 performans artışı ve %22 güç verimliliği sunuyor.

Tayvanlı yarı iletken şirketi TSMC, 5 nanometre platformunun performans odaklı bir geliştirmesi olan yeni süreciyle ilgili detaylar paylaştı. N4P (4nm) olarak adlandırılan yeni teknik, N4’e göre somut güç/performans/alan iyileştirmeleri getiriyor.

TSMC müşterileri artık tasarladığı çipler için N4P tasarımını tercih edebilecek ve ilk ürünlerin 2022’nin ikinci yarısında üretim bantlarından çıkması bekleniyor. Öte yandan yeni süreçle performansın N4’e göre yaklaşık %6 oranında geliştiği belirtiliyor. Bu yeterince önemli olmasa da TSMC müşterileri için yeni bir alternatif sunulacak. Şirketler, birbirini izleyen her üretim teknolojisi için tasarımlarını nadiren yeniliyor veya geliştiriyor. Günümüzde yeni süreçlere dayanan yeni bir çipi tasarlamak, milyonlarca dolarlık yatırım anlamına geliyor.

TSMC

TSMC, N4P’nin N5’e göre somut gelişmeler getireceğini söylüyor ve bu karşılaştırma için performans tahminleriyle sınırlı olan bazı veriler sağladı. Yeni üretim nodu %11 performans artışı, %22 daha iyi güç verimliliği ve transistör yoğunluğunda %6 iyileştirme sağlayacak.

Yarı iletken devi ayrıca N4P’nin daha az wafer geri dönüş süresi gerektiren basitleştirilmiş bir üretim sürecine sahip olduğunu söylüyor. Ek olarak TSMC, N4 ve N5 arasındaki tasarım uyumluluğunu en üst düzeye çıkarmaya çalıştığını ve tasarımları tamamen yeni bir sürece taşıma maliyetini azalttığının altını çiziyor.