Anasayfa Makale Windows 11’e Geçilmeli mi? İşte Eksik Özellikler

Windows 11’e Geçilmeli mi? İşte Eksik Özellikler

Windows 11, birçok eksik özellik ve hatayla birlikte çıkış yaparken sürekli güncellemeler almaya devam ediyor. Öte yandan Windows 11 kullanıcılarının sayısı da her geçen gün artmaya devam ediyor. Windows 10 için destek sürerken bazı kullanıcılar halinden memnun. Peki Windows 11’a yükseltmek mi mantıklı yoksa Windows 10’da kalmak mı?

Microsoft, Windows 11‘in piyasaya sürülmesine rağmen en az 2025 yılına kadar Windows 10’dan özellikleri veya güvenlik güncellemelerini kaldırmayı planlamıyor. Yazılım devi, Windows 11 21H2 sürümüne yükseltme yapamayan veya yükseltmek istemeyen eski cihazlar için güvenlik güncellemeleri yayınlayacak.

Güncelleme seçimi konusunda kafanız karıştıysa, burada Windows 11 ile yaşayabileceğiniz eksikliklerden bahsedeceğiz, bunun sonucunda Windows 10’a bağlı kalmak isteyebilirsiniz. Ayrıca Windows 11 güncellemesi konusunda kafanız karışıksa aklınızdaki bazı soru işaretlerine belki yanıt bulabiliriz.

Windows 11’deki Eksik Özellikler

Windows 11’in çeşitli tasarım geliştirmeleriyle geldiğine şüphe yok, ancak bugün bir güncelleme yaparsanız bazı şeyler hoşunuza gitmeyebilir.

Başlat Menüsü

Windows 11 bildiğiniz gibi statik simgeler için canlı döşemelerle geliyor ve Başlat’a yerleştirilen uygulama simgelerinin boyutunu değiştirmek artık mümkün değil. Simgeleri gruplayamıyor ve hatta Başlat Menüsünün boyutunu değiştiremiyorsunuz. Microsoft ayrıca Başlat menüsünü tam ekranda açma seçeneğini de kaldırdı.

Yeni Başlangıç’taki tüm eksik özelliklerin listesi:

  • Uygulama klasörü özelliği şu anda kullanılamıyor, ancak Windows 11 sürüm 22H2 ile geri dönecek şekilde ayarlandı.
  • Sabitlenmiş uygulamaları kaldırmak veya yalnızca tüm uygulamalar görünümüne sahip olmak mümkün değil.
  • Ayarlar sayfalarını Başlat’a sabitleyemiyoruz.
    Önerilen bölümü kaldırılamıyor.
  • Rozet desteği bulunmuyor.

Görev Çubuğu

Windows 11’in görev çubuğu açısından birçok olumsuz yanı olduğunu çoğu kişi biliyor. Görev çubuğu artık ekranın alt kısmıyla sınırlı ve bu işlevin geri dönüp dönmeyeceği belli değil. Windows 11’in daha iyi üretkenlik sunacağı düşünüldüğünde, uygulamalarda sürükle-bırak işlevinin çalışmaması can sıkıcı ve uygumalar görev çubuğuna sabitlenemiyor.

Yeni görev çubuğundaki eksik özellikler şöyle:

  • Görev çubuğunun boyutunu ve konumunu değiştiremiyorsunuz.
  • Etiketlerin birleşimini kaldırmak mümkün değil.
  • Dosyaları görev çubuğuna sürükleyip bırakamazsınız, ancak bu özellik bu yıl içinde geri dönecek şekilde ayarlandı. Ek olarak, uygulama simgelerini görev çubuğuna sabitlemek için sürükleyip bırakabileceksiniz fakat bu yalnızca masaüstlerindeki uygulamalar için çalışıyor.
  • Tepsideki ses gibi sistem simgelerini devre dışı bırakamıyoruz.
  • Microsoft, görev çubuğundaki tam teşekküllü bir bağlam menüsünü kaldırdı, bu nedenle Görev Yöneticisi’ni başlatma seçeneği eksik.
  • Araç çubuğu desteği kaldırıldı. Artık adres, bağlantı, masaüstü ve özel klasör eklemek mümkün değil.
  • Windows 10’un pil bölümü kullanıcıların Güç Modunu hızla değiştirmesine izin veriyordu. Bu Windows 11 ile mümkün değil.
  • Microsoft, Takvim etkinliklerini görüntüleme veya ekleme özelliğini de kaldırdı.

Windows Gezgini

Dosya Gezgini hemen hemen aynı, ancak şu anda Windows 11’de bazı özellikler eksik:

  • Bağlam (sağ tık) menüsünde yenileme seçeneği yok. Explorer bazen otomatik olarak yenilenemediği için bu bir sorun olabilir.
  • Yeni bağlam menüsü, klasik sürümdeki tüm özellikleri desteklemiyor ve normalden daha yavaş.
  • Hızlı erişim araç çubuğu kaldırıldı.
  • Klasör önizlemeleri RTM derlemesinde desteklenmiyor, ancak bu sorun 22H2 sürümüyle giderilecek.

Windows 11’e daha önce geçiş yaptıysanız siz de karşılaştığınız sorunları, eksikleri ve canınızı sıkan her türlü durumu aşağıda yorum olarak belirtebilirsiniz. Windows 11 22H2 ‘Sun Valley 2’ güncellemesi yaz aylarında piyasaya çıkacak ve işletiminin sisteminin böylelikle daha stabil hale gelmesini bekliyoruz.