Anasayfa Haber Intel’in GPU Hedefleri: 4nm Battlemage, 3nm Celestial

Intel’in GPU Hedefleri: 4nm Battlemage, 3nm Celestial

Arc A770

Sektör kaynakları tarafından TSMC’nin Intel’den çok büyük üretim siparişleri aldığı belirtiliyor. Hatırlarsanız Alchemist ailesinden Arc A770‘i incelemiştik. Şu anda satışta olan Arc Alchemist GPU’lar TSMC 6nm üretim teknolojisiyle üretiliyor. Bunun yanında, Intel görünüşe göre hem Battlemage hem de Celestial mimarili grafik işlemcilerini yine TSMC’ye ürettirecek.

Commercial Times‘ın sektör kaynaklarına dayandırdığı haberde süreçler, zamanlamalar ve hacimle ilgili bazı bilgiler de yer alıyor. Tayvanlı uzmanlar Intel’in yeni nesil GPU Ar-Ge programlarına geçmişte planlandığı gibi devam ettiğini söylüyor. Bildiğiniz gibi Intel bu pazara yeni dahil oldu. Donanım meraklıları ve oyuncular, mavi takımın yeni nesil kartlarla yapabileceklerini merak ediyor.

Intel, Xe2 mimarisine sahip ikinci nesil Battlemage ekran kartlarını 2024 yılının ikinci yarısında piyasaya sürecek. Xe3 mimarisine sahip üçüncü nesil Celestial grafik kartları ise 2026 yılının ikinci yarısında çıkış yapacak. İddialara göre bir sonraki nesil Battlemage GPU’lar TSMC 4nm, halefi Celestial ise TSMC 3nm süreçlerinde üretilecek.

Intel Xe2-HPG ve Xe2-LPG

Intel’den Tom Petersen, yaptığı özel bir röportajda gelecek mimariler hakkında önemli detaylar vermişti. Petersen, “Battlemage” kod adlı Xe2 grafik serisinin LPG ve HPG sürümleri ile sunulacağını, bu sürümlerin entegre ve ayrık GPU’lar için optimize edileceğini söyledi. Yani Intel, Battlemage kod adlı GPU’larında Xe2-LPG ve Xe2-HPG mikro mimarilerine bağlı kalacak. Xe2-HPC’nin planlanıp planlanmadığı hala belli değil. Ancak Intel’in Realto Bridge kod adlı yeni nesil HPC GPU’su, resmi olarak Xe2-HPC çekirdeklerini değil, ‘Enhanced Xe-HPC’ çekirdeklerini temel alıyor.

Ayrıca masaüstü sınıfı kartlar hakkında bazı sızıntılar dönmeye başladı. RedGamingTech‘in yeni sızıntılarına göre, şirket Battlemage GPU serisiyle birlikte Xe-Core çekirdeklerinin sayısını ikiye katlayarak 64 birime kadar destek sunacak.

RTX 3060-3060 Ti ayarında olan mevcut amiral gemisi Arc A770, 32 Xe-Core barındırıyor. Yayınlanan slayt görsellerine bakılırsa yeni seride Xe çekirdeklerinin sayısı ikiye katlanacak. Mimari gelişmeleri ve gelişen üretim teknolojilerini de hesaba katarsak ve eğer bu sızıntılar doğruysa, yeni nesilde Intel beklenmedik bir patlama yapabilir. Üst sınıf Battlemage GPU’nun ayrıca 256 bit bellek veri yoluna ve 48 MB L2 önbelleğe sahip olduğu belirtilmiş. Netice olarak, amiral gemisi kartın en azından GeForce RTX 4070 Ti ile benzer performans sunması bekleniyor.

Intel Xe3 Celestial

Sonraki yıllarda Intel işleri daha da geliştirecek. Intel, geçtiğimiz yıl Celestial kod adlı 3. nesil Arc harici GPU’larının daha da hızlı olacağını ve 900 serisi gibi “Ultra Enthusiast (Ultra Meraklı Sınıf)” segmentine adım atacağını duyurmuştu. Şirket ayrıca Celestial’ın şu anda aktif olarak geliştirilmekte olduğunu doğrulamıştı.