AMD Ekran Kartları İçin Sorunsuz Kullanım Rehberi

Merhabalar, AMD ekran kartları bildiğiniz üzere çeşitli sorunlara sahip, bu Blogumda sorunlarınızın bir çoğuna çözüm bulabilirsiniz.

  1. Her şeyden önce, eski bir ekran kartından geçiş yapıyorsanız mutlaka DDU ile silin, sonra AMD kartın sürücülerini yükleyin.
  2. BIOS, Chipset, Windows bunların güncel olmasıda oldukça önemlidir. (Bu çoğu sorunları çözüyor)
  3. WHQL sürücü kullanmak, Beta veya Optional sürücüler sorun çıkartabiliyor, en stabili WHQL.
  4. Dönüştürücü kullanmamak, dönüştürücü kullandığında sonradan HDMI veya DP monitöre geçen arkadaşların sorunları çözüldüğü görülüyor, kesin olmasada denemeye değer.
  5. Standart ayarları kullanmak:

    Screenshot(62).png


    Anti-Lag gibi özellikler bazı oyunlarda uyumsuzluk çıkartabildikleri için Standart ayarlarda kullanmakta fayda var.

  6. Windowsun güç seçeneklerini yüksek performansta kullanmak.
  7. Windows oyun modunu ve Fast bootu devre dışı bırakmak.
  8. Performans sorunu yaşıyorsanız ve işlemciniz iyiyse XMP'nin açık olduğundan emin olun.
  9. Çift PCI-E kablo kullanmak, ''Daisy Chain'' yani tek bir kablodan iki çıkış olması verimliliği azaltır bunun neticesinde karta daha az güç gider, bu sorunu çözmek için çift PCI-E kablosu kullanmalısınız. Bu resimden nasıl olduğunu anlayabilirsiniz.

    d7Eb8p.jpg

  10. Mavi ekran sorunları yaşıyorsanız, bunun sebebi otomatik Windows güncellemelerini, Driver booster gibi sahte programlar sürücüleri bozarak mavi ekran hatalarına sebep olabilir, bu sorunun çözümü için DDU'layıp WHQL sürücüye geçmeniz gerekmektedir. Eğer hala mavi ekran hataları yaşıyorsanız, konu açın ve minidump dosyasını paylaşın, bilgili arkadaşlar hatanın analizini yapıp size çözüm önerisinde bulunabilirler.
  11. Sağlam güç kaynağı kullanmak, AMD kartlar çok fazla güç çeker, RX 5700 XT yük altındayken 300W'a kadar çıkabiliyor, bu yüzden RX 5700/XT kullanıyorsanız 600W-650W yer yer yeteresiz gelebilir, en azından Bronze sertifikalı, x4 6+2 pin bulunan, 700W bir güç kaynağıyla değiştirmeye çalışın, değiştiremiyorsanız Undervolt yapmanızı önerebilirim alternatif olarak.

Yorumlar

RX 5700 XT ekran kartlarında bulunan siyah ekran, çökme, sistemi yeniden başlatma gibi hatalar tamamen giderildi mi?
Büyük ölçüde, tamamen değil, driver kaynaklı siyah ekran yaşayacağınızı sanmıyorum çünkü 20.2.2 ile çoğu kişi siyah ekran sorunlarının çözüldüğünü belirtmiş, sisteminizden kaynaklı PSU, RAM, bunlar bahsettiğniz sorunlara yol açabilir.
 
Selam ben RX570 kullanıyorum hiç sorun yok ama AMD menusune gelip video kaydetmeye çalıştığım zaman menu kapanıyor. Kısayoldan da ekran kaydını açmaya çalışıyorum ama kapanıyor.
 
Bir çok insan AMD ekran kartları çok sorunlu diyor fakat benim Sapphire RX 590 hiçbir sıkıntı çıkartmadı. Benim şansım mı yoksa 590'da sorunsuz bir kart mı ?
 
Farklı kaynaklardan dediğiniz şeyleri ezberlemişim: D bende bu çözümlerin hiçbiri işe yaramadı...
İade veya teknik servis yolu size gözükmüştür o zaman hocam. Hatta şöyle diyeyim montajı düzgün yaptıysanız ve sisteminiz ekran kartını beslyebilecek güçteyse, sürücü kurulumlarından başka bir şey gerektirmeden sorunsuz bir şekilde çalışması gerekiyor kartın.
 
İade veya teknik servis yolu size gözükmüştür o zaman hocam. Hatta şöyle diyeyim montajı düzgün yaptıysanız ve sisteminiz ekran kartını beslyebilecek güçteyse, sürücü kurulumlarından başka bir şey gerektirmeden sorunsuz bir şekilde çalışması gerekiyor kartın.

Hocam 9. çift PCI-e kablo kullanmak, "daisy chain" yani tek bir kablodan iki çıkış olması verimliliği azaltır bunun neticesinde karta daha az güç gider, bu sorunu çözmek için çift PCI-e kablosu kullanmalısınız. Diyorsunuz ya fakat bende 8 pin girişli kart bunu nasıl yapacağız.
 
Technopat'ta blog kaydetme özelliği var mı ya, işime yarar bu :D

Düzenleme: Bu mesajı yazdıktan 1 dakika sonra buldum gerek kalmadı 😅
 
Teşekkürler yararlı bir blog.
Özellikle 9. madde hep aklıma gelirdi gerçekten belki de sorun bu. Vega 56 power limit fulleyince 330W görüyor da...
 
Güzel rehber, küçük bir ekleme yapıyorum. İsterseniz rehber güncellenebiliyorsa sıraya ekleyelim.

9,5.) Kartınızın PCI Express 4.0 desteği(5XXX serisi) varsa, BIOS'tan PSI Slot hızını GEN3, sorun geçmezse GEN4 olarak değiştirin.
 
Asrock phantom gamin rx580 li bir sistem toplamıştım fakat çok pişman oldum.Kartın 20 saniye içinde 82-83 dereceleri görmesi bilgisayarın kapanması vb. Daha kötü nvdia ekran kartımla oynadıgım oyunları bile oynayamaz hale geldim.Çok pişman oldum bir daha rx serisini kesinlikle almayı düşünmüyorum.Şunu da belirteyim; Ekran kartımı garantiye gönderdim fakat herhangi bi sorun bulunamadı :D
 
Hocam benim amd kartı konusunda sorunumu çözebilen çıkmadı bugüne kadar. Hala uğraşıyorum. Burada da konu açtım ama yorum atan bile yok.
 
Hangi kartı kullanıyorsunuz ?
Konuda detaylı anlattım.
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
Artorias74
Okuma süresi
1 dakika okuma
Görüntüleme
1.992
Yorumlar
19
Son güncelleme
Değerlendirme
5,00 yıldız 2 değerlendirme

Donanım kategorisindeki diğer girdiler

Artorias74 adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı