Korsan Oyunlar Bitecek Mi?

Oyun firmalarının dijital haklarını korumak için Denuvo gibi DRM koydukları artık hepimizin bildiği bir şey. Bu Denuvo DRM %100 kırılamaz olmasa da, scene groupları oldukça yavaşlatıyor. Watch Dogs Legion, AC Vallhalla, Dirt 5, Call of Duty Cold War çıkalı 2-3 ay olmuş olmasına rağmen kırılamayan bunun gibi bir sürü oyunlar var, elbette kırılırlar fakat bu kadar uzun bir süreç için kim uğraşacak? RDR2 çıktıktan 1 yıl sonra kırıldı, Just Cause 3 250 gün sonra, Death Stranding 3 ay sonra, bir sürü sayabilirim daha fazla. Call of Duty Modern Warfare hatta 1 yıldan fazla olmasına rağmen kırılamadı. Bunun sebebi artık oyunların DRM'in yanında Online bağlantı zorunluluğu kullanması. Bu Online bağlantı zorunluluğu bütün işleri bozuyor. Tabii bu tür DRM'leri henüz sadece aşırı yüksek bütçeli oyun firmaları kullanıyor ama ileride yaygınlaştığında ne olacak? Scene grouplar uğraşmaya devam edecek mi? Bir oyun çıktıktan 1-2 yıl sonra kırılınca ne fark edecek. Eskiden tüm oyunlar çıktığı ilk gün kırılır, mahalle arası korsan cd'cilerde satılmaya başlanırdı, tabii artık DVD/ROM çağı bitti, herkes internetten torrent indiriyor veya orijinal satın alıyorlar. Benim tahminim 1-2 yıl sonra korsan oyunlar sadece düşük veya orta bütçe arası oyunlarda kullanılacak. Altı üstü bir oyunu kırmak için neden herhangi bir scene group 1-2 yıl uğraşsınki üstelik bu tür Online bağlantı zorunluluğu gerektiren oyunların her sene yenisi çıkarken. Peki bu durum bizim gibi alım gücü düşük ülkeleri nasıl etkileyecek, bölgeye özel fiyatlandırma yapılacak mı, bunlar beni çok korkutuyor. Konsol tarafında oyunlar artık 500-600 birim para gerektiriyor, PC tarafında da durumlar çok farklı değil yeni çıkan yüksek bütçeli oyunlar en az 200-300 birim para istiyor. CDPR gibi DRM kullanmayı reddeden iyi firmalar da var ama genel çoğunluk Denuvo veya özel bir koruma sistemi kullanıyor. Açıkçası bir oyun alabilmek için aylarca para biriktirmemiz gereken bir Dünya beni çok korkutuyor. Tabii ki oyun için para biriktirmek kötü bir şey değil ama altı üstü bir oyun be abi, ev değil, araba değil, altı üstü bir oyun. Oyunu geçtim bilgisayar baştan sıkıntı, şu Türkiye'de hayali iyi kötü bilgisayar almak olan bir sürü genç gösterebilirim. Kimse korsanı desteklediğim gibi bir algı çıkarmaya çalışmasın lütfen, sadece ileride olabileceklerden bahsediyorum. Umarım alım gücümüz artar, teknolojiden daha fazla faydalanacak bir hale geliriz ve umarım oyun firmaları bölgeye özel fiyatlandırma yapar veya Gamepass gibi uygun platformlar daha fazla oyun gelir ve rahat oyun oynayabiliriz Okuduğunz için teşekkür ederim.

Yorumlar

Aslında oyun fiyatları milli gelire göre ayarlansa korsana ihtiyaç bile kalmayabilir.
Hocam ülkenin %43'ü asgari ücretle çalışıyor, en az %15-20'lik bir kesimde bu ücretin birazcık fazlasına çalışıyordur eminim ki. Böyle bir durumda nasıl oyun alabiliriz ki? Alım gücüde kalmadı, maaşlara yapılan zamlar kura, enflasyona yetişemiyor. Atıyorum dolar kurunu 3 TL'den alsalar, 60 dolarlık bir oyun yine 180 TL oluyor, ve üstelik üretici zararına satıyor.
 
Korsan devri önümüzdeki zamanlarda tamamen bitecektir diye düşünüyorum. Denuvo her seferinde kendini biraz daha geliştiriyor her seferinde kırılması biraz daha uzun sürüyor. Yapımcı firmalarda zorunlu olarak internet bağlantısı getirebilir fakat bu durumda kullanıcı tarafında zarar alabilir.
 
Oyun içinden giriş yaparak doğrulama yaparak bu sorunun büyük kısmını çözemezler mi? Elbette korumalar dahil şekilde.
 
Ben de genel olarak "korsancı" demeyelim de, genellikle korsan kullanırım. Fakat şu aralar orijinale yönelmeyi düşünüyorum.
 
Hocam çok bitecek gibi değil şu an. Hatta pandemi de herkes evde olduğu için çok fazla arttı.
 
Orijinal oyun korsana bin basar. Korsan indirip bilgisayarımın zarar görmesine, oyunda bir sürü sorun olmasına ben tolerans gösteremem. O oyunu almak için para biriktiririm alırım bütçemi aşarsa.
 
Hak yemiyorum en azından 😉

Mağarada falan mı yaşadın bunca zaman neyin hakkından bahsediyorsun? Milyonlarca dolar kazanan şirketlerin derdi asgari ücretle Türkiye gibi rezalet bir durumda olan ülkenin şartlarıyla yaşamaya çalışan insanlara mı düştü? He senin tuzun kurudur orasını bilemem ancak buraya gelip duyar kasmayın artık şu konuda. Komik duruma düşüyorsunuz.
 
Umarım bitmez zaten kolay kolay biteceğe benzemiyor. Neden bitmesini istemediğimi belirteyim: Ben ilk defa bir oyuna para yatırmıştım, (Bana göre bayağı yüksek bir meblağ idi GTA V 84 TL'ye almıştım, sonra ücretsiz oldu. Ark, Rocket League vs.). O zamanlar korsanı hiç sevmezdim hep orijinal kullanırdım, sonra beleş olunca bende alacağım bir oyun beleş olur diye korsan kullanıyorum artık.
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
Artorias74
Okuma süresi
2 dakika okuma
Görüntüleme
1.090
Yorumlar
18
Son güncelleme

Oyun kategorisindeki diğer girdiler

Artorias74 adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı