Ardunio ile kapı zili yapımı

Arkadaşlar merhaba. Bugün sizler ile kafa dağıtmalık proje yapacağız. Haydi başlayalım.
Mazlemeler
x1 Ardunio.
x1 buzzer.
x1 RGB Led. (Siz normal Led tercih edebilirsiniz.)
x1 10 KΩ Direnç.
x3 220 Ω direnç.
x1 Buton.


Devre şeması
capture-20230225-170253.png


Kodlar
C++:
int buzzer =2;
int buton =8;
int kirmizi =4;
int yesil =3;

void setup() {
  pinMode(buzzer, OUTPUT);
  pinMode(buton, INPUT);
  pinMode(yesil, OUTPUT);
  pinMode(kirmizi, OUTPUT);

}


void loop() {
  if (digitalRead(buton) == 1){
  digitalWrite(yesil, HIGH);
  digitalWrite(kirmizi, LOW);
  digitalWrite(buzzer, HIGH);
  delay(500);
  digitalWrite(buzzer, LOW);
  delay(1000);
  digitalWrite(buzzer, HIGH);
  delay(500);
  digitalWrite(buzzer, LOW);
  }
  else{
    digitalWrite(kirmizi, HIGH);
    digitalWrite(buzzer, LOW);
    digitalWrite(yesil, LOW);
  }
}

Amaç
Aslında bu projede detaylıca anlatılacak amaç yok.
Yani tuşa basılınca zilin çalması ve yeşil yanması. Tuşa basılmadığı zaman ise kırmızı ışık yanması ve zilin çalmamasıdır.

Yorumlar

Temelinde çok basit ama geliştirmek isteyene çok şey ifade eden bir proje olmuş. İstenilen ses dosyaları eklenerek farklı ziller yapılabilir (hazır projeler var ancak kendini geliştirmek isteyenler için).
 
Kafam almıyor herhangi bir bağlantısı olmayan şeylerle C++ da kod yazarak nasıl tuşa basınca dindan don diye ses çıkarıyor?
 
Mesela ne alaka bakkaldan düğme alıp C++'a kod yazınca düğme evrim geçirip nasıl zil sesi çıkartıyor anlatamadım derdimi biliyorum ama kafam almıyor.
Resimde kocaman siyah bir parça var. Biz ona "buzzer" ismi veriyoruz. Ve düğmeye basıldığında ardunio aracılığı ile buzzer denen parçaya elektrik iletiliyor. Ardından buzzer denen parça ses çıkarıyor.
 
Her neyse ama peki ne alakası var bi demir parçasıyla onu kafam almıyor.
Eğer gerçekten hatalı,faydasız,saçma bir blog olduğunü düşünüyorsanız beni raporlayabilirsiniz. Hatta şimdi kendimi raporlayacağım. Düşüncenize saygım var. Belki bir yerde hata yapmışımdır. Ama senin bulduğun hatayı,saçmalığı anlayamadım. Canın sağ olsun.
 
Eğer gerçekten hatalı, faydasız, saçma bir blog olduğunü düşünüyorsanız beni raporlayabilirsiniz. Hatta şimdi kendimi raporlayacağım. Düşüncenize saygım var. Belki bir yerde hata yapmışımdır. Ama senin bulduğun hatayı, saçmalığı anlayamadım. Canın sağ olsun.

Yok estağfurlahta bilgisayar koduyla nasıl gerçek hayatta zil sesi yapılıyor onu anlamadım. Dünyada bir sürü buzzer var bizim buzzerimizi nasıl algılıyor ki.
 
Yok estağfurlahta bilgisayar koduyla nasıl gerçek hayatta zil sesi yapılıyor onu anlamadım. Dünyada bir sürü buzzer var bizim buzzerimizi nasıl algılıyor ki.

if (digitalRead(buton) == 1){ DigitalWrite(yesil, HIGH); DigitalWrite(kirmizi, Low); DigitalWrite(buzzer, HIGH); Delay(500); DigitalWrite(buzzer, Low); Delay(1000); DigitalWrite(buzzer, HIGH); Delay(500); DigitalWrite(buzzer, Low); }

Bu kodu yazmış eğer butona basar ise bu kodu çalıştırır. Büyük ihtimal bunun nasıl olduğunu soruyorsunuzdur. Low deyince güç gitmiyor high deyince 5V yani 1 değerini gönderiyor. Zaten bilgisayarların temeli 1 ve 0'lara dayanıyor yani transistörlere. Bir hoparlöre sinyal gidince nasıl ses çıkıyor ise bu sinyal de aynı. Size şöyle diyebilirimki siz şu an buraya nasıl mesaj yazabiliyorsunuz? Aynı mantıkla çalışıyor. Anlatmaya çalıştım eğer anlayabildi iseniz. Daha detaylı öğrenmek isterseniz bu konuda araştırma yapınız.
 
@ahmet_kıran hocam şemada bağlantı yok gibi gözüküyor takıldığınız yer orası olmalı. Arduino projeleri için üretilmiş "Breadboard" ismindeki bileşenler kendi içinde ileticilere sahip. Yani dışarıdan kablo çekmenize gerek kalmadan bağlantı işlerini halledebiliyorsunuz.
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
NarrowVictory
Okuma süresi
1 dakika okuma
Görüntüleme
951
Yorumlar
15
Son güncelleme

Yazılım kategorisindeki diğer girdiler

NarrowVictory adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı