Asus Tuf A15 (2023)

ksp_bg2.jpg


Oyunculuk hayatından alacağını almış, vereceğini vermiş bir insan olarak, emektar masaüstü bilgisayarımla sonsuza dek birbirimizi idare edebileceğimizi düşünsem de; artık bu eski oyunculuk alışkanlığımı sırtımda taşımak zorunda olduğumu hissettim. Malumunuz oyun dünyası pek umut vaadetmediği için de olsa gerek olabildiğince giriş seviyesi bir cihazın yeterli olabileceğini düşündüm. Ama bu işleri bilirsiniz... Hiçbir zaman başlangıç fiyatınızla ürün almazsınız. 15 bin lira ile başlayıp, 18-20-22 bin liralara kadar çıkarsınız. Enflasyonu saymasak bile...

Aslında ilk aklımdaki fiyatla ve RX 6500 ile paçayı kurtaracaktım fakat, aldığım laptop ile talihsiz bir deneyim yaşadım. Markası ise güvenimi kırdı. O markadan çok bahsetmek istemiyorum çünkü sosyalde bu markanın sevdalısı geniş bir güruh var ve tekrardan linç yemeye gerek yok. Ama markanın baş harfleri HP 😂


139098-2_large.jpg

Nvidia'nın RTX 2000 ve 3000 serisine para vermemeye yemin etmiş bir insan olarak da 4000 serisinden bir cihaz almaktan başka şansım yok gibiydi, ki güncel bir cihaz varken eskisine para vermek de günü gününden huyum değil.

En başta Gigabyte'ın G5 modeli oldukça ilgimi çekti ama her yerde "clevo kasa şöyle, clevo kasa böyle" clevo aşağı clevo yukarı... Cihazdan soğudum. Ki bakıldığında sıcaklık seviyeleri de gerçekten endişe vericiydi. Ama dürüst olalım; diğer markalarla arasında da dağlar kadar fark yokmuş.

Günübirlik indirim takip etmeme rağmen nasıl olduysa gözümden kaçmış bu aleti de, forumda takılırken gördüm. Galiba Vatan Computer'i hayatımdan çıkarmış olmamın da etkisi var, gerçekten bir daha oradan alışveriş yapacağımı hiç düşünmezdim. Her neyse, paylaşan arkadaşa tekrardan teşekkür ediyorum:

Güzel taksit seçenekleri olunca da pek düşünmedim. Yanında 8 GB bir bellek ile birlikte satın aldım.


Cihazın Özellikleri:

Model: TUF A15 FA507NU

İşlemci: Ryzen 7 7735HS

Ekran Kartı: RTX 4050 6 GB

Bellek: 8 GB (Tek modül) 4800 Mhz DDR5

Disk: 512 GB NVMe SSD Gen4

Ekran: 15.6 inç, 144 hz FHD

İçerdiği donanımlar hepimizin malumu. Verdiği performans bilgisine kolayca ulaşılabilir. Biz sadece blog konseptimin çerçevesinde kısaca Asus'un tercihlerini ve bu cihazda neleri iyi yapıp yapmadığına odaklanalım.

- ...ama söylemeden geçmeyeyim. İşlemcimiz güçlü, AMD'yi de seviyoruz da kafa karıştırıcı ismi olan yeni ama bir önceki mimariye sahip işlemcinin kullanılması. Kimin hatası, onu düşünmek size kalmış. Tırnak farkıyla da olsa çok daha eski 12500H'nin bile bu işlemciyi geçmesi insanın yüzünü biraz ekşitiyor.

+ Bu yazıyı yazdığımda aynı fiyat bandındaki cihazlardan DDR5, Gen4 SSD, %99 RGB ekran ve mux switch özellikli ekran kartı farkı olması bir artı.

- Şu sitemimi de baştan dillendireyim, bunu tüm firmalar için diyorum. Yahu şu 8 GB bellek olayını bırakın artık Allah aşkına ya. Dalga geçer gibi halen daha 8 GB RAM'li sistemler piyasaya sürüyorlar. 16 GB versiyonları da ne hikmetse 3-4 bin lira daha pahalı. Ya zaten toplu aldığınız bellekler çok daha ucuza geliyor. Biz 600 liraya bellek alıp takmaktansa hadi bin lira fark koyun yine 16'lı versiyonu alalım yahu yeter ya!


139098-4_large.jpg

+ Laf olsun diye söylemiyorum, gerçekten ürün tasarım olarak çok güzel duruyor. Kapağındaki sade kabartmalar oldukça hoş.

+ Armoury Crate yazılımı hakkında normalde pek iyi şeyler diyemeyeceğim ama laptopu kontrol etmede iyi iş çıkarmış. Her şeye ulaşıp her türlü cihaz ayarını bu programla sıkıntısız yapabiliyorsunuz.

+ Ayrıca MyAsus'tan batarya sağlığı için en fazla %80'e kadar doldurma ayarının kullanılabilmesi harika. Birçok marka halen bu ayarı sunmuyor.


control_pd.jpg

+ Sade klavye tasarımı, vurgulu WASD tuşları, ses ayarları için ayrı tuşlar olması.

- Hadi ama dostum şu Enter tuşunu küçük yapmayın artık. Ayrıca yön tuşlarını da Lenovo'nun yaptığı gibi normal boyutunda tercih ederdim.

+ Tek renkli aydınlatma koymak yerine; tek bölgeli olsa da RGB klavye aydınlatması koyulmuş.

- Şu sistem durumunu belli eden ışıkların çiçek şeklinde olması ne bileyim... Hoş olmamış keşke o da klasik tarzda olsaydı 😅

+ Hoparlör kalitesi tatmin edici.

- Fanların altı daha ferah ve filtreli bir yapıya sahip olabilirdi. Normal olarak havayı alttan aldığı için bayağı bir tozla uğraşacağız gibi görünüyor.


139098-8_large.jpg

- Tabii ki ısınma konusunda gelişen hiç bir şey yok. Büyük bütçeli oyunlarda, performans modunda işlemci 95 derecelere çıkıyor. Turbo modunda ise bazen 90 derece olacak şekilde genelde 85 derecelerde dolanıyor. Ama güzel bir kulaklığınız yoksa fanların kafa şişireceği gerçek.

- Güç kablosunun falan cihazın arka tarafına takılabildiği bir tasarıma neden geçmemekte markalar ısrar ediyor anlamıyorum. Asus bu konuda daha da aşmış ve gözümüze sokar gibi Caps Lock hizasında bir yere koymuş güç girişini.

- USB type-a slot sayısı 2 adet, ve bana göre yetersiz. Bir klavye bir fare takınca ekstra bir şeye yer kalmıyor. İki tane de type-c var evet. Type-c'yi standart haline getirme çabanız yok mu sizin...


139098-6_large.jpg

+ Meraklısı için, içerisinde bayağı bir sticker ile geliyor.

+ Malzeme kalitesi fena değil gibi, efenim askeri standart(mış). Ama...

- ...şunu da söylemeden geçmeyeyim. İsmi altında biraz eziliyor gibi. TUF ama yeterince "tough" hissettirmiyor, yoksa benim kafamda mı yanlış kavram belirdi 🙂


durability_pd.jpg

Sonuç olarak Asus, bazı konulardaki tembellik modasını sürdürmeye devam etse de, özellikle de piyasa göz önüne alındığında, giriş seviyesi bir cihaz için iyi bir iş çıkardığını söylemek mümkün. İsim vermek gerekirse; Monster, HP, Casper gibi markaların, şu anki tarih itibariyle aynı özelliklere sahip modellerinden fiyat ve birçok özellik olarak tuhaf bir şekilde önde olan bu cihazından umarım ihtiyacı olan her arkadaş faydalanır.

Fiyat/Performans Değeri
✮✮✮✮✩

Son bir not: Ayrıca bu cihazın fiyatına halen daha RTX 3050'li cihazlar satıldığına şaşırmıyorum da, son zamanlarda ciddi ciddi sosyalde bu cihazları alma planı yapan arkadaşları görüyorum. Buraya kadar okuyan sosyal üyesi arkadaşlara sesleniyorum; elimizden geldiğince hem kendi hayatımızda hem de bu ve bu tarz platformlarda gelin insanların enayi yerine koyulmasını engelleyelim. Vicdansız satıcılara izin vermeyelim.

Yorumlar

Uzun yıllar sorunsuz kullanmanızı dilerim.

Şu andaki fiyatı 30.000 TL. 09.07.2023 Son şanslılardansınız anlaşılan.
 
Hocam bende 1 sene oluyor, ASUS TUF 3060 Ti ekran kartı, ASUS ROG 750W PSU kullanıyorum. İki ürün de çok kaliteli ürünler, hele ekran kartı 70 dereceyi görmeyen bir soğutma tasarımı yapılmış. ASUS'un ROG ve TUF serileri benim gözümde kaliteli sınıf olarak yer edindi. Notebook alacak olsam bende herhalde sizin yoldan ilerlerdim.

Güle güle kullanın.
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
Player01
Okuma süresi
4 dakika okuma
Görüntüleme
772
Yorumlar
2
Son güncelleme

Teknoloji kategorisindeki diğer girdiler

Player01 adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı