GTA Benzerleri #2 - Mafia: The City of Lost Heaven

Teknik altyapısının kötü olması ve biraz da deneysel oyunlar olduğunu düşündüğüm Driver serisinin ilk iki oyununu saymaz isek, listemizin en eski ve aynı zamanda en efsane oyunlarından biri Mafia. Belki de ele aldığı dönem olarak düşünüldüğünde de en uzak tarihi konu alan oyun diyebiliriz. Böylesine nevi şahsına münhasır bir oyuna GTA benzeri demek kulağa bir hakaret gibi gelebilir, çünkü oyun her yönüyle tamamen sıfırdan, üst düzey bir detaycılık anlayışıyla hazırlanmış, ve bugün bile oyun dünyasındaki en özgün yapımlardan biri olarak kabul ediliyor. Fakat suç dünyasını konu edinmesi, oyun dizaynında araç kullanımının ön planda olması, üçüncü şahıs bakış açısı ve aksiyonu düşünüldüğünde böyle bir seride adını anmadan geçmek yanlış olur.

Yine oyun dünyası adına en güzel tarihlerden biri olan 2002 senesinde çıkan oyun, Çek grup Illusion Software tarafından yapılmış. Bilgisayar donanımlarının son zerresine kadar faydalanarak olabildiğince detaylı hazırlanan yapım maalesef konsol dünyasına ayak uyduramamış ve konsollarda oldukça sorunlu ve yetersiz görünmekte.

Mükemmel seslendirmeleri ve hikaye anlatımı, silah geri tepmeleriyle kompleks bir hal alan harika çatışma mekanikleri, araç sürüşünü oldukça zorlaştıran trafik kuralları ve hız sınırları... Bunlar Mafia'nın en çok ön plana çıkan özellikleri arasında. Maalesef bahsettiğim araç kısımları, oyunun günümüzde oynanabilirliğine en çok balta vuran kısımlardan. Her ne kadar günümüzde deneyim etmesi çok zor bir yapım olsa da; zamanında az da olsa oynayan herkesin damağında mükemmel bir tat bırakan, giriş müziğiyle bile insanı alıp götüren, her zaman gönüllerde bir efsane olarak kalmaya devam edecek Mafia. Oldukça ağır bir ilerleyişe sahip oyunumuzu yıllar sonra yükledim ve yaşadıklarımı sizinle paylaşıyorum.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Yavaş ve uzun araç sekanslarına sabır gösterebileceğinizi düşünüyor iseniz, Mafia'ya bir şans verebilirsiniz. Açıkçası önceki baktığımız oyun gibi emulator öneremeyeceğim, çünkü dediğim gibi konsol versiyonları kötü.

Başka ellerde yapılan serinin üçüncü oyununu ise şahsen sadece bu seriye değil, oyun dünyasına bir hakaret olarak görüyorum 😢 Oyun dünyasının en büyük hayal kırıklıklarından biri olan Mafia 3'ün mekaniklerini temel alarak yapılan Definitive Edition versiyonu da, 2020 yılında yayınlandı. Seriye ilk defa girecek çoğu kişi için yeterli görünse de, zannediyorum ki benim de her zaman geriden baktığım, görünce yüzümü çevirdiğim bir yapım olarak kalmaya devam edecek...


Yorumlar

Eğer nostalji seviyorsanız kaçırmayın gerçekten atmosferi bir harika. Hikayesi zaten harika çatışmaları ve araba sürüş mekanikleri şimdilerde kanser gelsede çatışmanın verdiği gerginliği çoğu oyun veremiyor.
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
Player01
Okuma süresi
2 dakika okuma
Görüntüleme
216
Yorumlar
1
Son güncelleme

Oyun kategorisindeki diğer girdiler

Player01 adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı