Bazı Linux Dağıtımları

Bazı Linux Dağıtımları




Linux Nedir: Linux bir maliyeti olmayan hatta birden çok platformda çalışabilen çok kullanıcılı, sınırsız bir şekilde dağıtımı yapılabilen unıx işletim sisteminin bir türevi olan çok görevli bir işletim sistemidir. Hemen hemen her bilgisayar için uyumlu olan bu işletim sistemi açık kaynak kodludur. Geliştirici ve yazılımcıların çokça kullandığı işletim sistemidir. Birçok Linux dağıtımı vardır.



Debian: Yaygın kullanılan Linux dağıtımlarından birdir. Birçok dağıtıma kaynak sağlamaktadır. Kendine özgü paket biçimi olan .Deb kullanmaktadır. Zengin paket depolarına sahiptir.



Open Suse: Opensuse, herkesin kullanabileceği stabilitede ve destek konusunda iyi bir açık kaynak işletim sistemidir. Düşük sistemler için tercih edilebilir.



Ubuntu: Günümüzün en popüler dağıtımları arasındadır. Donanım uyumluluğu, yenilikleri ve modern masaüstü konusunda iddialıdır. Türk topluluğu mevcuttur.



Arch Linux: Arch Linux basitlik ve hafiflik göz önünde bulundurularak geliştirilen bir Linux dağıtımıdır Hızlı, kararlı, güncel ve kullanımı kolaydır.



Fedora: Red hat’ın 2004 yılında sonlandırdığı Red hat Linux dağıtımının devamı olarak görülür. Güncel paketlere sahiptir. Oldukça kararlı dağıtımdır.



Pardus: Tübitak/UEKAE bünyesinde geliştirilmekte olan kısmen milli Linux dağıtımıdır. Güncel ve kararlı yapı sunar. Hızlı ve pratik kullanım için tercih edilebilir. Destek ekibi oldukça ilgilidir.



Elemantary OS: MacOS stiline benzemektedir. Öğrenmesi kolaydır. Kendisinin birkaç uygulaması mevcuttur. Düşük sistem için önerilmez.



Linux Mint: En popüler dağıtımlar arasındadır. Düşük sistemde çalışan güzel bir Linux dağıtımıdır. Windows'tan geçiş yapanlar için en iyi dağıtımdır.(Bana göre) geniş topluluğa sahiptir. Türkçe desteği çok iyi durumdadır.



Kubuntu: Ubuntu türevi bir dağıtımdır. Bazı Ubuntu paketlerini kullanır. Linux Mint gibi düşük sistemde kullanılabilir. Hızlı ve pratiktir.



Kali Linux: Siber güvenlik için oluşturulmuş bir dağıtımdır. Yazılım geliştiricilerin hem de siber güvenlikçilerin sıklıkla başvurduğu bir dağıtımdır. Kurulum esnasında birçok araç kurulu olarak gelir. Bazı kategorileri; password Tools, web applications, ınformation gathering, Wireless attacks, reporting Tools, hardware hacking. Kali Linux ile ilgili eğitim kitapçıkları mevcuttur. Düşük sistemde kullanılabilir. Türkçe destek forumları mevcuttur.



Manjaro: Güncel ve hafif dağıtımlar arasında yer alır. Arch tabanlıdır deneyimli kullanıcılara hitap eder. Sürücü desteği iyidir eski sürücüler bile kurulu gelir. Elementary OS kadar olmasa da tasarımı hoştur. Türkçe forum mevcuttur.



Zorin OS: Yeni başlayanlar için kullanışlıdır. Windows'tan geçiş yapanlar için iyi dağıtımlar arasındadır. Düşük sistemde kullanılabilir.



Linux Lite: Başlangıç dostu Linux dağıtımıdır. Windows'tan geçiş yapanlar pek zorluk çekmezler. Düşük sistemde çalışabilir.



Lubuntu: Düşük sistem için birebirdir. Hızlı ve verimlidir. Günlük kullanıcı için gerekli uygulamalar mevcuttur. Buglar olduğu söyleniyor.



Pisi Linux: Son kullanıcı odaklı dağıtımdır. Sıfırdan inşa edilmiştir. Pardus gibi milli dağıtımdır. Pisi paket yöneticisini kullanır. Çomar, pisi, yalı, kaptan, müdür kendine özgü araçları mevcuttur.


Arcolinux: Arcolinux Arch tabanlı bir dağıtımdır. Pacman paket yöneticisini kullanır. Düşük sistem için ideal bir tercihtir. Hızlı ve pratiktir. Arch linux'un gölgesinde kalmıştır.

Son incelemeler

Artıları: Güzel bilgi verilmiş Linux dağıtımlarına ufaktan bakmak isteyenlerin işine yarayabilir.
Eksileri: İmla kuralları..
Kendisi geliştirmesi ve daha fazla insana Linuxu doğru anlatabilmesi adına yaptım, ülkemizde Linuxun çok daha fazla tanınması gerektiğini düşünüyorum.
Faruk28
Faruk28
Kesinlikle daha yaygın hale gelmesi lazım.
Artıları: Bu kadar linux dağıtımını bir arada görmemiştim.
Faydalı olmuş.
Eksileri: İmla?
Konu güzel fakat, imla?
Son düzenleme:

Yorumlar


Blog girdisi detayları

Ekleyen
Faruk28
Okuma süresi
2 dakika okuma
Görüntüleme
581
Yorumlar
6
İncelemeler
2
Son güncelleme
Değerlendirme
4,33 yıldız 3 değerlendirme

Genel kategorisindeki diğer girdiler

Faruk28 adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı