Beta'dan Finale Windows XP: Erken Yapılar

windows_xp_original-wallpaper-1280x720.png
Beta'dan Finale
Windows XP

Erken Yapılar​

Öncelikle hepinize merhaba arkadaşlar. Eminim Windows XP hepimizin kullandığı ve sevdiği bir işletim sistemiydi. O yeşil ve mavi renkleri, her bakınca piknik yapma isteği uyandıran duvar kağıdı ve farklı farklı sistem sesleriyle hepimizin hâlâ unutamadığı bir işletim sistemiydi. Ama Windows XP daha XP olmadan önce çok daha farklı bir işletim sistemiydi. Şimdi gelin hep beraber XP'nin gelişim sürecine ve bu süreçte neler yaşandığına göz atalım.

Yıl 1999: Windows Neptune
1999 yılında Microsoft ürün gamı karman çorman bir haldeydi. Ev kullanıcıları artık hantallaşmış MS-DOS kerneli kullanan Windows 98 ile uğraşırken iş yerleri sağlam NT kerneline sahip Windows NT işletim sistemini kullanıyorlardı. Ve Microsoft'un aklında artık MS-DOS kernelini çöpe atıp hem ev kullanıcılarının, hem de iş yerlerinin kullanabileceği, NT kerneline sahip sağlam bir işletim sistemi oluşturmak vardı. Yani hem Windows 2000'deki NT kerneli ve yüksek güvenlik özelliklerine sahip, hem de Windows ME gibi multimedya özelliklerine sahip bir işletim sistemi oluşturmak istiyorlardı. Ve bunun için ilk adımı attılar. Windows Neptune kod adıyla bir işletim sistemi geliştirmeye başladılar. İşletim sistemi ise bu şekilde gözüküyordu;
Windows-Neptune-5.50.5111.1-Desktop.png

Evet bakıldığında Windows 2000 zannedilebilir. Ancak kendisi arka planda birçok yenilik barındırıyordu. Mesela bugün hâlâ gelişmiş versiyonunu kullandığımız oturum açma ekranı ilk kez bu işletim sistemi ile gelmişti. Oturum açma ekranı bu şekildeydi;
Windows_Neptune_login_screen.png

O dönemler için büyük bir yenilikti. Çünkü adamakıllı bir giriş ekranı yoktu Windows sürümlerinde. Bu prototip giriş ekranı tabii ki ileride Windows XP çıktığında böyle olmayacaktı. Sadece bir prototipti. Windows Neptune maalesef bilinmeyen bir sebeple rafa kaldırıldı. Daha doğrusu projenin adı değişti. Microsoft, Neptune yerine Whistler kod adını kullanmaya karar verdi. Ha eklemeden geçmeyeceğim. Microsoft, Neptune dışında bir de Odyssey adlı bir proje daha geliştirdi ancak Neptune gibi çalışan bir hali bulunmamaktadır.

Windows Whistler
Microsoft önceki projesi Neptune'u iptal ederek Whistler projesine tam olarak geçiş yaptı. Fikir yine aynı ama isim değişti. Whistler projesinin amacı yine ev ve iş yerlerine sağlam NT kerneline sahip bir işletim sistemi oluşturmak. Tabii biz bu yazımızda Whistler projesinin erken dönemlerine değineceğiz. Yani beta öncesi yapılarına değineceğiz. O zaman başlayalım.

Yapı 2202
2202.png

Bu yapı Whistler projesinin bilinen en eski yapısıdır. Sağ alt köşede SD Windows 2000 yazmaktadır. Yani kaynak deposu anlamına geliyor "SD" ibaresi. Bu yapının öyle bahsedilecek bir özelliği yok. Düz Windows 2000 işte.

Yapı 2211
WindowsXP-5.1.2211-Desktop.png

Bu yapı ile Whistler adı sağ alt köşede görebileceğiniz gibi resmiyet kazanmıştır. Whistler adı geçen ilk yapıdır. İptal edilen Neptune'da bulunan oturum açma ekranı yeniden eklenmiştir. Ayrıca kontrol paneli yeniden düzenlenmiştir.
WindowsXP-5.0.2211-ControlPanel.png

Kontrol paneli aynı final halinde ki gibi kategori şekline getirilmiştir. Ancak tasarım olarak hâlâ XP'ye değil 2000'e benzemektedir.

Yapı 2223
XP2223desktop.png

Bu yapı ile birlikte ClearType adı verilen, yazıları daha okunaklı hale getiren özellik eklenmiştir. Bu yapı ile gelen özelliklerden bahsetmek gerekirse;
  • Çekirdek sürümü 5.1 olarak değiştirilmiştir.
  • Bu yapı ile Neptune tarzı giriş ekranı güncelleştirilmiştir.
  • Bildirim baloncukları eklenmiştir.
Bu yapı içinde bir de gizli bir tema bulunduruyordu. Temanın adı daha sonraki yapılarda sıkça göreceğimiz Watercolor'dur.
WindowsXP-5.1.2223-BusinessTheme.png

Yapı ile birlikte gelen hafif değiştirilmiş oturum açma ekranı ise böyleydi;
2223logon.png


Yapı 2250
WinXPBuild2250.png

Bu yapı ile birlikte gelen özellikler şunlardır;
  • Giriş ekranı yeniden değiştirildi.
  • Bu yapı ile kullanıcı arayüzünde çeşitli değişiklikler yapılmıştır.
  • Kullanıcının sık kullanılan programlara ve sistemin çeşitli klasörlerine erişmesini kolaylaştıran yeni bir Başlangıç Paneli eklendi.
  • Hesapların resimlerini, şifrelerini, izinlerini düzenlemek için kullanıcı hesabı ayarları eklendi.
  • Önceki yapıda gizlenen Watercolor teması artık tamamen eklendi.
Öncelikle giriş ekranından bahsedelim.
WindowsXP-5.1.2250-Login.png

Giriş ekranında artık Windows logosu var. Ayrıca "Welcome" yazısı bu yapıda turuncu renge sahip. Hafiften XP oluşmaya başladı.
Bu yapı ile günümüz de hâlâ kullandığımız başlat menüsü daha detaylı hale geldi.
WindowsXP-5.1.2250-Watercolor.png

Watercolor teması ile gerçekten dönemine göre hoş duruyor. Neyse bir sonraki yapımıza geçelim.

Yapı 2257
960px-Whistler2257Per_Desktop.png

Bu yapı önceki 2250'ye göre çok az yenilik içeriyor. Watercolor teması artık varsayılan tema. XP yavaştan şekillenmeye başlıyor. Bu yapının olayı kurulum ekranı. Kurulum ekranı ile ilgili değişiklikler yapılıyor.
640px-WindowsXP-5.1.2257-Setup.png

Kurulum ekranı böyle başlıyor. 98 ve ME'nin karışımı bir kurulum ekranı. XP'ye hafiften benziyor.
WindowsXP-5.1.2257-Setup2.png

Eğer yükseltme yaparsanız kurulum ekranı aynı bu şekilde gözüküyordu. XP ile karşılaştırdığımız da aşırı benziyorlar tasarım olarak.

Yapı 2267
Bu yapıyı kendim kurdum ve kendi çektiğim görseller ile anlatacağım. Önceki yapıları kuramadım çoğu kurulumda hata verdi ancak bu yapı vermedi.
Windows Yükseltme-2020-11-02-12-03-02.png

Yapı 2267, Beta öncesi çıkan son yapıdır. Bu yapı ile Boot ekranı tamamen değişmiştir.
Whistler22672416Boot (1).png

XP Boot ekranına benziyor. Ama aşağıda çubuk yerine daireler var ve logomuz Windows 2000 logosu. Şimdi bu yapıdan kendi çektiğim görselleri eklemek istiyorum;
Windows Yükseltme-2020-11-02-12-06-54.png

Bilgisayarım ekranı

Windows Yükseltme-2020-11-02-12-08-22.png

Kontrol paneli

Windows Yükseltme-2020-11-02-12-09-50.png

Başlat Menüsü

Windows Yükseltme-2020-11-02-12-11-38.png

Winver ekranı.

Evet arkadaşlar. Windows XP'nin erken gelişim sürecini hep beraber inceledik, gördük. Erken yapılar incelememiz burada bitmiştir. Bundan sonraki yazımda ise Beta 1 ve Beta 2 süreçlerine değineceğim. Umarım yazımı beğenmişsinizdir. Hepinize iyi günler dilerim.

Yorumlar

Aslında Windows 9x'te de olduğu gibi Windows Sürümlerini piyasaya sürüldükleri yıllara göre yapsalarmış daha anlamlı olabilirmiş.
Hocam işte pazarlama için bu isimlendirmeden vazgeçtiler. 2001 yılında "XP" adıyla çıkmasının sebebi arayüzün komple değişmesi ve kullanıcıya bunu yeni bir deneyim olarak lanse etmek isteyişleri. Aynı şekilde Windows Vista'da yine arayüz değişti. Aero falan geldi işte manzaralı duvar kağıtları geldi. Onlara atıfta bulunmak için Vista adı seçildi (Vista, manzara anlamına geliyor.). Ama işte Vista felaketinden ötürü bu isimlendirmeden vazgeçip 7,8,10 diye gitmeye karar verdiler.
 
@Trcitor @Jobs bu Windows XP ile ilgili yazılarım çok kötü olmuş. Sizce baştan bir daha yazayım mı? :) O zaman ki yazım stilim ile şimdi ki ile dağlar kadar fark var neredeyse. Şimdi ki yazı stilim ile bir daha yazsam daha iyi bir içerik ortaya çıkabilir.
 
@Trcitor @Jobs bu Windows XP ile ilgili yazılarım çok kötü olmuş. Sizce baştan bir daha yazayım mı? :) O zaman ki yazım stilim ile şimdi ki ile dağlar kadar fark var neredeyse. Şimdi ki yazı stilim ile bir daha yazsam daha iyi bir içerik ortaya çıkabilir.

Bu iyi ama gelişmiş şekli daha iyi ancak işlerim var seriyi sonlandırıyorum demiştin vaktin varsa yaz belki serinin son yeni yazısını okumuş olur bizde ki o seri boşluğunu bir nebze kapatmış oluruz.
 
@Trcitor @Jobs bu Windows XP ile ilgili yazılarım çok kötü olmuş. Sizce baştan bir daha yazayım mı? :) o zaman ki yazım stilim ile şimdi ki ile dağlar kadar fark var neredeyse. Şimdi ki yazı stilim ile bir daha yazsam daha iyi bir içerik ortaya çıkabilir.

Zamanım var diyorsanız yazın hocam. Hem birkaç şeyi değiştirirseniz daha iyi olur. Ayrıca hiç de kötü değil yazılar.
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
PossibleTurco
Okuma süresi
3 dakika okuma
Görüntüleme
2.666
Yorumlar
10
Son güncelleme
Yazar değerlendirmesi
5,00 yıldız
Değerlendirme
4,67 yıldız 3 değerlendirme

Genel kategorisindeki diğer girdiler

PossibleTurco adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı