Windows 11

Blog detayları

windows-11-credit-microsoft.jpg


Giriş
Windows 11, ilk olarak 24 Haziran 2021'de duyurulan ve Windows 10 ailesi işletim sistemlerinin yerini alan Microsoft Windows'un önemli bir sürümüdür. İlk Cobalt tabanlı sürüm, 5 Ekim 2021'den bu yana Windows Update üzerinden ücretsiz yükseltme olarak genel kullanıma sunulmuştur ve yenilenmiş bir kullanıcı arabiriminin yanı sıra Windows 10'a göre diğer küçük iyileştirmeleri de içerir.

Windows 11, 32 bit x86 sistemleri için desteği bırakarak yalnızca AMD64/x64 ve ARM64 hedef platformlarını bırakır, ancak 32 bit kullanıcı uygulamaları hala WoW64 aracılığıyla desteklenmektedir. İşletim sistemi artık Güvenli Önyükleme spesifikasyonunu destekleyen ve Windows 10'u tam olarak destekleyen birçok eski sistemi ücretsiz yükseltme için uygun olmadığı için tartışmalara konu olan bir Güvenilir Platform Modülü içeren 64 bit UEFI bellenimine sahip bir sistem de gerektiriyor.

Windows 11, iptal edilen Windows 10X'ten etkilenen Windows kabuğunda, yeniden tasarlanmış bir başlat menüsü, "canlı döşemelerinin" görev çubuğunda ki ayrı bir "Widget'lar" paneliyle değiştirilmesi, grup olarak görev çubuğundan simge durumuna küçültülebilen ve geri yüklenebilen döşenmiş pencere kümeleri oluşturma yeteneği ve Otomatik HDR ve Auto HDR gibi yeni oyun teknolojilerini içerir. Uyumlu donanım da Internet Explorer (IE), selefi Windows 10 gibi varsayılan web tarayıcısı ve Microsoft Teams gibi Windows kabuğuna entegre edildiğinden Chromium tabanlı Microsoft Edge ile değiştirilmiştir. Microsoft ayrıca, Microsoft Store aracılığıyla dağıtılabilen yazılımlarda daha fazla esnekliğe izin verme ve Windows 11'deki Android uygulamalarını destekleme planlarını da açıkladı.

Güvenlik hususları göz önünde bulundurularak, Windows 11 için sistem gereksinimleri Windows 10'a göre artırıldı. Microsoft, işletim sistemini yalnızca 8. nesil Intel Core CPU veya daha yenisi (bazı küçük istisnalar dışında), Zen+ mikromimarisine dayalı AMD Ryzen CPU veya daha yenisi veya UEFI önyükleme ve Güvenilir Platform Modülü ile kullanan cihazlarda resmi olarak destekler. (TPM) 2.0 desteklenir ve etkinleştirilir (Microsoft, OEM'ler için TPM 2.0 gereksinimine özel durumlar sağlayabilir). İşletim sistemi desteklenmeyen işlemcilere yüklenebilse de, Microsoft güncellemelerin kullanılabilirliğini garanti etmez. Windows 11, 32 bit x86 CPU'lar ve BIOS üretici yazılımı kullanan aygıtlar için desteği kaldırdı.

Windows 11 karışık bir değerlendirme aldı. İşletim sisteminin yayın öncesi kapsamı, yasal olarak Windows'un güvenliğini artırmayı mı yoksa kullanıcıları daha yeni cihazlara satmak için bir hile olarak mı yoksa değişikliklerle ilişkili e-atıklarla mı amaçlandığına dair tartışmalarla daha katı donanım gereksinimlerine odaklandı. Piyasaya sürüldükten sonra, geliştirilmiş görsel tasarımı, pencere yönetimi ve güvenliğe daha güçlü bir şekilde odaklanması nedeniyle övgüyle karşılandı, ancak kullanıcı arayüzünün selefinden daha kötü olarak görülen yönlerinde çeşitli değişiklikler nedeniyle eleştirildi.

Geliştirme
2015 Ignite konferansında, Microsoft çalışanı Jerry Nixon, Windows 10'un "Windows'un son sürümü" olacağını belirtti. İşletim sistemi, zaman içinde yayınlanacak yeni derlemeler ve güncellemelerle bir hizmet olarak kabul edildi. Ekim 2019'da Microsoft, o zamanlar yaklaşmakta olan Surface Neo gibi çift dokunmatik ekranlı cihazlar için özel olarak tasarlanmış bir Windows 10 sürümü olan "Windows 10X" i duyurdu. Farklı ekran yapılandırmaları ve kullanım senaryoları için bağlama duyarlı "duruşlar" etrafında tasarlanmış değiştirilmiş bir kullanıcı arabirimi ve Windows 10'un "canlı döşemeleri" olmadan ortalanmış bir görev çubuğu ve güncellenmiş Başlat menüsü gibi değişiklikler içeriyordu. Performans ve güç optimizasyonu sağlamak için eski Windows uygulamalarının da "kapsayıcılarda" çalışması gerekir. Microsoft, Windows 10X cihazlarını 2020'nin sonuna kadar piyasaya sürmeyi planladığını belirtti.

Mayıs 2020'de, COVID-19 salgınının ortasında, Microsoft Windows ve Office Panos Panay baş ürün sorumlusu "müşterilerin ihtiyaçlarını ön plana çıkarmaya devam ettikçe, müşterileri şu anda bulundukları yerde karşılamaya odaklanmamız gerektiğini" belirtti ve bu nedenle Windows 10X'in ilk başta yalnızca tek ekranlı cihazlarda piyasaya sürüleceğini ve Microsoft'un "doğru anı aramaya devam edeceğini" açıkladı.

Ocak 2021'de, Microsoft tarafından "Windows'un kapsamlı bir görsel gençleştirilmesine" atıfta bulunan bir iş ilanının yayınlandığı bildirildi. "Sun Valley" kod adı altında geliştirilen Windows için görsel bir yenilemenin, sistemin kullanıcı arayüzünü yeniden tasarlamak için ayarlandığı bildirildi. Windows 10 özellik güncellemesi olarak sürüm 21H2 olarak piyasaya sürüleceği söylentileri vardı. Microsoft, bu görsel değişikliklerden bazılarını ve Windows 10 Insider Preview yapılarında yeni sistem simgeleri (Windows 95'e kadar uzanan kabuk kaynaklarının değiştirilmesini de içeren), her sanal masaüstünde duvar kağıdının değiştirilmesine izin vermek için Görev Görünümü'nde iyileştirmeler, ARM'deki x64 uygulamalarının öykünmesi, ve Xbox Series X'ten Otomatik HDR özelliğini eklendi.

18 Mayıs 2021'de, Windows Servis ve Teslimat Başkanı John Cable, Windows 10X'in iptal edildiğini ve Microsoft'un "temel 10X teknolojisinin Windows'un diğer bölümlerine ve şirketteki ürünlere entegrasyonunu hızlandıracağını" belirtti.

Duyuru
Microsoft Build 2021 geliştirici konferansında, CEO ve başkan ‎‎Satya Nadella‎‎, ‎‎açılış konuşmasında‎‎ yeni nesil Windows'dan bahsetti. Ayrıca resmi bir duyurunun çok yakında geleceğini söyledi. Nadella'nın açılış konuşmasından sadece bir hafta sonra Microsoft, 24 Haziran 2021'de saat 11:00 ‎‎ET'de‎‎ özel bir Windows medya etkinliği için davetiye göndermeye başladı. Microsoft ayrıca 10 Haziran 2021'de ‎‎YouTube'a‎‎ Windows başlangıç seslerinin 11 dakikalık bir videosunu yayınladı ve birçok kişi hem Microsoft etkinliğinin zamanını hem de Windows başlatma ses videosunun süresini, işletim sisteminin Windows 11 olarak adlandırılmasına atıfta bulunmak için spekülasyon yaptı. Etkinlikten bir kaç gün önce ise Windows 10'un hizmet sonu tarihi yayınlandı.

Windows 11 adı, Haziran 2021'de resmi bir Microsoft destek belgesinde yanlışlıkla yayınlandı. Windows 11'in masaüstünün sözde beta yapısının (IS Derlemesi 21996.1) sızdırılmış görüntüleri daha sonra 15 Haziran 2021'de çevrimiçi olarak ortaya çıktı, ve ardından aynı gün yukarıda belirtilen yapının bir sızıntısı izledi. Ekran görüntüleri ve sızdırılan derleme, yeniden tasarlanmış kullanıma hazır bir deneyim (OOBE) ve Windows 11 markasının yanı sıra iptal edilen Windows 10X'inkine benzeyen bir arabirim gösteriyor. Microsoft daha sonra sızdırılan betanın gerçekliğini doğrulayacaktı ve Panay bunun "erken tuhaf bir yapı" olduğunu belirtti.

24 Haziran'daki medya etkinliğinde Microsoft, Windows 11'in "Holiday 2021" de piyasaya sürüleceğini de açıkladı. Piyasaya sürülmesine, Windows Update aracılığıyla uyumlu Windows 10 cihazları için ücretsiz bir yükseltme eşlik edecektir. 28 Haziran'da Microsoft, Windows 11'in ilk önizleme derlemesinin (IS Derlemesi 22000.51) ve SDK'sının Windows Insider'lara sunulduğunu duyurdu. 31 Ağustos 2021'de Microsoft, Windows 11'in 5 Ekim 2021'de piyasaya süreceğini açıkladı. 5 Ekim 2021 tarihinde Microsoft, sessiz sedasız ISO dosyasını yayınladı.
Geri
Yukarı