Windows Insider Program

Giriş
Windows Insider Program, geçerli bir Windows 10, Windows 11 sürümüne sahip kullanıcıların Windows'un çıkacak sürümlerini test etmesini sağlar. Windows 10 ile birlikte 30 Eylül 2014'te ortaya çıktı. 12 Şubat 2015'te Windows 10 Mobile'in önizlemeleri yayınlanmaya başlandı. Windows Insider Programı ile yayınlanan ilk sürüm Windows 10 Build 9841'dir. Microsoft, Windows Insider programının gelecekteki güncellemeler için Windows 10'un RTM sürümünden sonra devam edeceğini açıkladı. Windows Insider programına benzer şekilde, Microsoft Office, Bing, Edge ve Xbox ekipleri kendi Insider programını kurdu. 24 Haziran 2021'de Microsoft, programın Windows 11'e genişleyeceğini açıkladı. 28 Haziran 2021'de Windows 11'e yönelik ilk Insider derlemesi 22000.51 yayınlandı.

Gelişim
Microsoft, ilk olarak kurumsal denetçiler için Windows Insider programını başlattı ve yeni geliştirici özelliklerini test etme ve Windows 10'a yerleşik özellikleri geliştirmek için geri bildirim toplamak için "teknik olarak yetenekli" olarak bildirdi. PC'ler için 29 Temmuz 2015'e kadar Windows 10 ve Windows 10 Mobile'de toplam 5 milyon Windows İçeriği kaydedildi. Windows 10'un çıkmasıyla birlikte Windows Insider Program ayarlar paneli ile birleştirildi ve Windows 10'un dahili bir bileşeni haline geldi. Bu, Windows Insider derlemesi yükleme yeteneğini, ayrı bir uygulama yüklemeye gerek duymadan doğrudan Windows işletim sisteminden erişilebilen özellik oluşturur.

Kanallar
Şubat 2016'ya kadar Windows Insider Program, Geliştirme kanalı (Eski adıyla Fast Ring ) Beta kanalı (Eski adıyla Slow Ring ) isimli kanallara sahipti. Daha sonra ise Insider Programına ReleasePreview kanalı (eski adıyla ReleasePreview ring) eklendi. Microsoft, 5 Kasım 2019 itibarıyla Windows Insider Programındaki Skip Ahead (Sonra ki sürüme geç) halkasını iptal etti ve "Hedefimiz, Fast Ring'deki herkese aynı anda en yeni derlemeleri sağlamaktır." açıklaması yaptı. Daha sonra ise 15 Haziran 2020 tarihinde Windows Insider Programında halkalar sistemi, kanallar sistemi ile değiştirildi.

Windows Insider Programı, güncel olarak 3 kanalı barındırır. Bunlar sırasıyla Dev, Beta ve ReleasePreview (Sürüm ön izleme) kanallarıdır.


Dev (eski adıyla Fast Ring): Bu, Insider programında mevcut geliştirme döngüsünden derlemeler alan ilk kanaldır. Bu yapılar en yeni özellikleri kapsar fakat hatalar, kararlılık ve performans sorunlarını kapsar. Bu kanalda ki yapılar RTM( genel tüketime uygun) olarak imzalandıktan sonra Beta kanalına gönderilir.

Beta (eski adıyla Slow Ring): Bu kanalda, Insider'lar belirli bir gelecek sürüme bağlı derlemelere erişebilecek ve Microsoft tarafından doğrulanan güncellemelerle güvenilir olacak. Hem Geliştirme hem de Beta kanalları aynı geliştirme döngüsünü izliyorsa, Beta kanalı genellikle Geliştirme kanalında test edildikten sonra aynı derlemeleri alır.

Sürüm ön izlemesi: Bu kanal, tüketicilere genel olarak sunulmadan önce yeni uygulama ve işletim sistemi toplu güncelleme ön izlemesi alır. RTM olarak sunulmasına yakın Beta yapıları Sürüm ön izleme kanalına gönderilir. 2016 yılında tanıtılan en yeni Insider kanalıdır. Windows 11'in piyasaya sürülmesinin ardından, Windows 10 öz izleme güncellemelerini sunan tek kanaldır.
  • Beğen
İfadeler: Emir M.

Son incelemeler

Artıları: Açıklayıcı
Eksileri: Release Preview Ring diye geçiyordu eskiden.
Açıklayıcı.

Yorumlar

Gösterilecek yorum bulunamadı.

Blog girdisi detayları

Ekleyen
MuhammedA
Okuma süresi
2 dakika okuma
Görüntüleme
399
İncelemeler
1
Son güncelleme
Değerlendirme
5,00 yıldız 2 değerlendirme

Yazılım kategorisindeki diğer girdiler

MuhammedA adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı