Challenger 2 Dorchester: İnceleme

DORCHESTER (1).png
Selamlar,

War Thunder kara kuvvetleri araç incelemelerinin ilk yazısıyla başlıyoruz. İçerikte incelenecek araçlar, Challenger 2 (2F) ve Challenger 2 TES olarak adlandırılan, İngiliz ağacının son iki aracıdır.
Burada yapılacak olan inceleme, oyun içinde kullanılan bu iki ana muharebe tankını kapsamaktadır. Verilen değerler oyun içi değerledir.

Challenger 2'nin 2. jenerasyon zırh sistemine Dorchester/Chobham adı verilmektedir. 2F ve TES araçları da Dorchester zırh kitine sahip oldukları ve temelde aynı olduklarından dolayı yapacağımız inceleme bu iki aracı da kapsayacaktır.


- Zırh
DORCHESTER (10).png

DORCHESTER (2).png

DORCHESTER (3).png

Challenger 2'nin belki de en büyük avantajı, ağır ve çok yönlü bir zırh sistemine sahip olması. Araçta Dorchester zırh kiti bulunmakta. Bu zırh kiti sayesinde gövde zırhı parça parça değil, bir bütün halinde. Ön gövdeye dikkat ederseniz tek bir bütün halinde olduğunu ve çok katmanlı bir zırha sahip olduğunu görebilirsiniz.

Aracın ön gövde zırhı 600 mm altı delişe sahip APFSDS (sabot) mühimmatlara karşı 500 metre mesafeden son derece etkili. Açılı oynanması halinde mermilerin deliş kabiliyeti azalacağı gibi, olası bir penetrasyon durumunda yakıt tanklarına çarparak merminin enerjisinin azaltılması ve iç zırhı delememesi de sağlanabiliyor.

Dorchester zırh kitinin belki de en önemli özelliklerinden biri de, delinmesi halinde ortaya çıkardığı şarapnellerin son derece az olması. Örneğin bir Challenger 2, 45° açıdan ön gövdede bir delinme yaşarsa, mermi herhangi bir şarapnel parçası oluşturmadan yalnızca sürücüyü etkileyecektir. Elbetteki bu açı çok kritik. Aracın konumuna göre de değişiyor. Çoğu zaman ön gövdeden herhangi bir şarapnel yaratmıyor (gövde altı hariç).

Aşağıda bir Challenger 2 TES (Dorchester)'ın, 652 mm (0 m) deliş gücüne sahip DM53/L55 sabot mühimmatına karşı korumasını görüyorsunuz.

DORCHESTER (4).png

Yeşil ile belirtilmiş kısımlar, aracın olası delinme noktaları. Daha önce de bahsettiğimiz gibi araç genel olarak 600 mm altında 500 metre üstü mesafelerde çok başarılı sonuçlar verse de, 652 mm gibi bir delişe sahip Leopard 2A6 aracına karşı neredeyse savunmasız. Sürücü kapağından delinmesi halinde tek hamlede tankın savaş dışı kalması olası.

Bununla birlikte eğer dikkat ettiyseniz Challenger 2'nin top kundağı zırhı çok zayıf. Net olarak 120-240 mm arası bir sabot direncine sahip ve bu değer bir MBT için son derece kötü.
Top kundağı zırhının yani kalkan zırhının da görece geniş bir alana yayılması sebebiyle, muharebeler sırasında rakiplerinizin sıklıkla kalkanınızı hedef aldığını görebilirsiniz. Bu da hem top kundağınızın, hem yükleyicinizin ve zaman zaman komutanınızın savaş dışı kalması demek.

Aracın taret yanakları genel olarak sağlam ve iyi bir açıda. Bu da aracın özellikle tepe arkasından yalnızca taretini çıkartarak atış yapmasına imkan sağlıyor. Rakip top kundağınıza hedef alamazsa çoğu zaman taretinizden veya çatı zırhınızdan sekiyor. HEAT-FS mermilere karşı dikkatli olmakta fayda var, zira bu mermiler çatıya isabet ettiğinde sekme olasılığı sabota göre daha düşük.

tessa.png

Bu şemada ise aracın 550 mm delişe sahip 3BK18M HEAT-FS mühimmatına karşı direncini görüyorsunuz. Sürücü kapağının hala riskli olduğu ortada.

DORCHESTER (5).png

Dorchester zırh kiti sayesinde Challenger 2'nin saf versiyonunda olmayan bir korumaya da sahipsiniz. Aracın sürücü altındaki ön zırhı ERA değil kompozit bir zırh olarak değiştirilmiş. Bu sayede önceki Challenger 2 versiyonlarına kıyasla HEAT-FS mermilerin delmesi artık mümkün değil. Bununla birlikte sabot mühimmatta delinen pek çok yerin de şu anda delinmediğini fark edebilirsiniz.

Kompozit gövde zırhı

Aracın zırh bileşimine baktığımızda ön gövdenin bütün halinde bir kompozit yapıdan oluştuğunu görebiliyoruz. Eğimli yapısı sayesinde direnci de katlanarak artmakta.

tes.png

Aracın yanal açıdan DM53/L55 mühimmatına karşı direnci. Belli başlı kör noktalar haricinde yanal açıdan tamamen delinebilir bir seviyede.

tess.png

Aracın yanal açıdan 3BK18M HEAT-FS mühimmatına karşı direnci. Challenger 2 özellikle yanlarında bulundurduğu son derece ağır ve HEAT-FS gibi mühimmatlara karşı etkili olan ERA plakaları sayesinde yanal açıdan HEAT atışlarından çoğunlukla hasar almadan sıyrılabiliyor. Kendi oyun süremde de, özellikle HEAT-FS atışı yapan araçların Challenger 2'yi delemediğine pek çok kez şahit oldum.
ERA plakaların kinetik ve kimyasal direnci sayesinde HEAT-FS fünyesi daha gövde zırhı ile temas edemeden ateşleniyor ve mühimmat tankın dışında patlayarak tanka ağır bir hasar vermiyor.

DORCHESTER (1).png

Gördüğünüz üzere ERA plakalar, aracın kafes sisteminin ardından patlayıcı mühimatlar karşı ekstra direnç oluşturması amacıyla gövdenin büyük kısmını kaplıyor.



- Mobilite

DORCHESTER (7).png


Challenger 2'nin en kötü olduğu konulardan birisi de mobilite. Araç (AB) modunda maksimum 66 km/h hıza, (RB) modunda ise maksimum 59 km/h hıza ulaşabiliyor. Geri hızı ise 42 km/h değerinde. Geri geri hızlanması ve maksimum hıza ulaşması aslında kabul edilebilir bir seviyede, ki bu değerler ile Abrams'a yakın bir performans veriyor. Ancak aracın hareket kabiliyeti, manevra yeteneği, yol tutuşu ve ivmelenmesi, maksimum hızı kabul edilebilir bir seviyede değil. Maksimum değerler 60 km/h gibi bir değeri gösterse de araç gerçek kullanımda 40 km/h üstünü nadiren görüyor çünkü çok yavaş hızlanıyor.

Elbette bunun temel sebeplerinden birisi de aracın ağırlığı. Challenger 2, 74,8 ton gibi inanılmaz bir ağırlıkla karşımıza çıkıyor. Bu değer, oyunda bulunan modern ana muharebe tankları içerisindeki en yüksek değer. Ton başına beygir gücü oranı ise (AB) modu için 31,04 hp iken (RB) modunda yalnızca 16,27 hp değerine ulaşabiliyor. Bu sebeple aracın vur-kaç mantığı için çok yeterli olmadığını söyleyebiliriz.



- Ateş Gücü

weqr7ew27n121.jpg

Challenger 2'nin uzun süredir kullandığı L27A1 mühimmatı, L30A1 topundan ateşleniyor. 120 mm kalibreye sahip NATO standartlarında olan bu top, L27A1 sabot mühimmatını maksimum 1650 m/s hıza ulaştırabiliyor. Ayrıca bu mühimmatın deliş gücü de yalnızca 564 mm.

Son gelen güncelleme ile Leopard 2PL bile DM43/L44 ile 536 mm penetrasyon değerine ulaşmış iken, Challenger 2 Dorchester gibi bir ana muharebe tankının 564 mm değerinde kalması son derece yetersiz.

Challenger 2, ilk 5 mühimmatı için 5.0 saniyelik bir yükleme süresine sahip (As seviyede). Bu oldukça iyi bir değer, tıpkı otomatik yükleyici gibi. Ancak aracın bu ilk 5 mühimmat ikmalinin ardından yükleyici, beslemeyi gövdeden yapıyor. Yani tarette bulunan ilk 5 mühimmat ateşlendikten sonra yükleyici kalan mühimmatları aracın gövde raflarından alıyor. Bu da yükleme süresini otomatik olarak 8-9 saniyeye çıkarıyor. Rakipleriniz maksimum 6 saniyede yükleme yaptıktan sonra sizin 9 saniyede yükleme yapmanız tam bir facia, zira iki atış arasındaki sürenin artması, atış önceliğini kaybetmeniz demek. Bu sebeple Challenger 2 oynarken dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta ise boş yere mühimmat harcanmaması, atış yapılmaması.



- Önemli Eksiklikler

1- Çatı Zırhı


DORCHESTER (6).png

Challenger 2'nin çatı zırhı, her ne kadar eğimli bir şekilde tasarlanmış olsa ve aracın yüksekliğine güvenilerek o noktaya isabet almayacağı düşünülse de aslında ciddi bir zafiyet oluşturmaktadır. Challenger 2 özellikle taretini göstererek, gerektiğinde gövdesini saklayarak kullanılmakta, ancak bu durumda doğru bir açı kullanılmadığı taktirde komutan kupolasındaki vizörden delinmektedir. Komutanın optiği kullanarak tepe arkasından düşmanı gözlemesine yarayan bu bölme, son derece dik bir açıyla eklenmiştir. Bu sebeple de olası bir atışta hem silahçı, hem de komutan hasar almakta ve tank atış yapamaz duruma düşmektedir.



2- Radyo/Sinyal Kesici

DORCHESTER (9).png

Challenger 2'nin çatısında gördüğümüz bu kocaman "masa" görünümlü yuva ise bir sinyal kesicidir. Oyunda Challenger 2'nin iletişimde en iyi araçlardan biri olmasının sebeplerinden birisi de bu kuledir. Bu sayede diğer müttefikler tarafından tespit edilen düşmanlar daha uzun süre takipte kalınabilmekte.
Ancak bu kule, ATGM yani Anti-Tank Güdümlü Füzelerine karşı ciddi bir zaafiyet oluşturmakta. Bu füzeler, tankta herhangi bir noktaya çarpıp 4 yönlü patlama oluşturmakta. Kuleye isabet edecek bir ATGM'nin yaratacağı etki, komutanı ve yükleyici savaş dışı bırakabiliyor. Bu da daha düşmanla göğüs göğüse gelmeden aracın savaş dışı kalmasına sebep olabiliyor.



3- Mühimmat Konumlandırması

ammo.png

Challenger 2'nin bir diğer çok ciddi zafiyeti ise mühimmat konumlandırması. Neredeyse tüm NATO tanklarında mühimmatlar, ayrı bir bölmede bir rafta tutulur. Bu bölme genellikle haddelenmiş bir zırhla kaplıdır ve mühimmata bir şarapnel isabet ederse, veya mühimmat vurulursa mürettebata zarar gelmemesini sağlar. Örneğin Merkava Mk.3D aracında tüm mühimmat bölmeleri hem haddelenmiş zırhlarla hem de fireproof container (aleve dirençli/yanmaz bölme) ile korunmaktadır. Bu sayede mühimmatınızın vurulması sonrasında infilak etme ihtimali son derece düşüktür.

Ancak Challenger 2'de özellikle gövde beslemesi için kullanılan mühimmatlar, herhangi bir zırh bloğunun içinde değil. Tıpkı Leopard 2A4 (gövde beslemesi) ve sonraki modellerde olduğu gibi standart bir mühimmat rafında. Bununla birlikte mühimmatlar, gövdenin her yerine dağıtılmış durumda. Görselde görüldüğü üzere aracın alt bloğunda, taret çevresinde ve gövdenin neredeyse her yerinde mühimmat var. Bu da olası bir delinme durumunda, mühimmatın infilak etme olasılığını en az Rus tankları ile aynı seviyeye getiriyor. Bu sebeple Challenger 2 kullanıcıları, son derece az mühimmat ile muharebeye girmek zorunda kalıyor.



4- Motor Performansı

DORCHESTER (9).png

Daha önce de bahsettiğimiz gibi aracın hareket kabiliyeti son derece yetersiz. Ancak bunun yanında motorunun genel olarak sergilediği performans da hiç iç açıcı değil. Olası bir delinme veya motorun hasar alması durumunda tam tamir yapmadan, yalnızca hareket edebilecek seviyeye gelmek diğer araçlara göre daha uzun süre gerektiriyor. Bununla birlikte aracı onarmak için güvenli bir alana gitmek de işkenceye dönüşüyor. Halihazırda 74 ton ağırlığında bir aracı hareket ettirmekte zorlanan bu motorun, hasarlı olması durumunda aracı gerekli hıza çıkarması imkansıza yakın. Motorun hasar aldığı durumlarda Challenger 2'nin tamamen motorsuz kaldığını söylesek yanlış olmaz.


5- Top Kundağı

DORCHESTER (10).png

Aracın kalkan zırhından bahsetmiştik. Genel olarak Leopard 2A4 kadar büyük olmasa da oyundaki en büyük kalkan zırhlarından birine sahip. Bu da kalkan zırhından delindiğinde (ki zırhın yeterli olmadığından bahsetmiştik) komutan ve yükleyicinin savaş dışı kalmasına sebep olabiliyor.
Ancak Abrams veya Leopard 2A5 gibi araçlar kalkan zırhlarından delindiklerinde ya mermi sadece top kundağında kalıyor ya da hasar vermeden taretten ayrılıyor. Bu araçlar için ayrı incelemelerde anlatacağız.



6- Yükseklik

DORCHESTER (9).png

Challenger 2, son derece yüksek bir tank. Rus tanklarının aksine yerden oldukça yüksek. Bu da aracın gövde altının ciddi miktarda vurulabilir olmasına sebep oluyor. Tepe arkası veya bir siper arkasından yapılacak atışlar için bu yükseklik avantaja dönüşebilir, ancak genel olarak göğüs göğüse bir muharebede ilk atış yapılan yer aracın gövde alt zırhı oluyor ve anında deliniyor. Dikkat etmek gerekli.


- Teknik Özellikler
DORCHESTER (8).png



- Son Sözler

Challenger 2, oyunun en ağır ve en çok zırhlandırılmış tanklarından birisi. Ancak bu zırhını, gövde yapısıyla değil, kaba kuvvet ile sağlıyor. Olabildiğince kalın olabildiğince sık zırh bloğu kullanarak korunmaya çalışıyor ve bu da aracın ağırlığını gözle görülür biçimde arttırıyor. Topunun dikey güdümü yeterli seviyede, ancak kalkan zırhı yetersiz. Taret çatısı delinmeye müsait, sinyal kesici ATGM füzelere karşı büyük bir açık. Gövdesi yüksek ve delinme bölgesini genişletiyor, hareket kabiliyeti yetersiz, ateş gücü top tier araçlar içinde en yetersizlerinden (Strv 122'den sonra).

Genel olarak Challenger 2, ağır oynamayı seven, hızlı hareket etmeyen ve geriden destek veren, meskun mahal alanda ilerlemek isteyen kişiler için iyi bir tercih. Aracın birçok zayıf noktası, kötü yanları olsa da oynadığım süre boyunca bu araçtan son derece zevk aldım. Zırhı pek çok zaman sektirmeye müsait, delinse bile harici yakıt tankları sayesinde mürettebatı koruyan bir yapıya sahip. Challenger 2 iyi oynayan birisinin elinde, aracı iyi tanıyan birisinin elinde son derece tehlikeli bir tanka dönüşebilir, yeri geldiğinde oyunu domine edebilir.


Genel Puan: 7/10
Ağır zırhlı, yavaş, güçlü, hayatta kalma oranı yüksek.


Bir sonraki incelemede Leclerc SXXI, S2 ve S1 araçları incelenecek. Keyifli günler dilerim...​
Yazar hakkında
Dutchman
Network/IT security expert, threat analysis, prevention modeling, security hardening.

Son incelemeler

Uğraşılmış. 10 Numara. War Thunder oyununa başlayasım var.
  • Muhteşem
İfadeler: ex0jmp ve Dutchman

Yorumlar

Gösterilecek yorum bulunamadı.

Blog girdisi detayları

Ekleyen
Dutchman
Okuma süresi
7 dakika okuma
Görüntüleme
555
İncelemeler
1
Son güncelleme
Değerlendirme
5,00 yıldız 1 değerlendirme

Oyun kategorisindeki diğer girdiler

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı