Korsan oyun neden oynanmamalı?

Merhabalar arkadaşlar, başlıkta da gördüğünüz üzere 'korsan oyun neden oynanmamalı' konusu üzerinde durmak istiyorum.

2 bölümden oluşuyorlar.


1) Korsan oyun sektörü nasıl oluştu?



Öncelikle 'Korsan oyun tarafına neden daha çok meyilliyiz?' sorusuna kısa bir cevap vermemiz gerekiyor, tabi cevap belli çünkü gerçekten zevk verecek oyunlar parayla satılıyor ve özellikle Türk Milleti de 'oyuna para veren salaktır' mantığıyla hareket ettiği için illegal yollara giriyor. tabii burada illegal dediğimiz yasa dışı değil ama yine de suç.

Şimdi konuya geçelim:

Yaşı büyük olanlar için oyun serüveni atarilerde, biraz daha küçük olan ve hemen hemen 18 yaşında olanlar içinse İnternet cafede başladı. Yaşı çok küçük olanların oyun serüveni ise zaten evindeki bilgisayardan başladı.

Şimdi, yaşı ortalama yani oyun macerası internet cafede başlayanlar sadece oyun oynamak için internet cafe sahibine para veriyorlardı, yani doğrudan oyuna para vermek gibi bir durum yoktu.
Sonrada durum değişti birçoğumuz bilgisayar sahibi olduk ve elbette bilimum oyun oynamak için aldığımız bu bilgisayarlara oyun yüklememiz gerekiyordu. Doğal olarak İnternet cafeye küçük yaşlarda gittiğimiz için de oyunlara nasıl sahip olunduğuyla ilgili fikrimiz yoktu.

Mesela Vice City oynamak istiyorduk ve İnternete Vice City yazdık ve karşımıza şu üzücü sonuç çıktı:

'Bedava değil parayla...'

O an yüzüne ışık tutulmuş tavşan gibi kaldık, ne yapacağımızı düşündük.
Kiminin gerçekten parası vardı kiminin ise gerçekten parası yoktu.

Ama her iki grup da bu 'Vice City' ibaresinin başına 'Ücrestsiz' yazısını da eklediler.

Tabi bazı 'insan müsveddeleri' ise bunu fırsata çevirmek istedikleri için doğal olarak zaten var olan talep(İnternet cafe sahipleri) de artınca kendilerine birer internet sitesi yaptılar ve rağbet gören bu oyunları birer birer kopyalayıp kendi sitelerinde bedavaya indirmeye sundular.


KORSAN OYUN SEKTÖRÜ BÖYLE İŞTE BÖYLE OLUŞTU.



2) Neden korsan oyun oynamamalıyız?

'Oyuna para veren salaktır' anlayışı

İlk bölümde anlattığım korsan siteler ise bu yapımcıların ve oyunları bize sunan legal sitelerin para kaybetmesine ve zarar etmesine neden oldu.
Tabii ki de tüm insanlar bu sitelere yönelmediler bu sayede bu firmalar ayakta kaldılar.
Ama kaybettikleri paralar ise azımsanmayacak derecede değildi.

(Bu durumu engellemeye çalıştılar ama sizin de çok iyi bildiğiniz bazı siteler bu oyunu daha 'yıldönümü' olmadan kırdılar.)

Bunun yanında bu bir kul hakkı ama kimse araştırmadığı veya araştırmak istemediği için bunu da çok geç öğrendiler.



Konu burada bitiyor, yararlı olduysa beğenmeyi unutmayın, iyi günler.

Son incelemeler

Artıları: İllegal olan, haksız olan bir kazancın önüne geçilmesine karşı değilim. Faydacı buldum, eklemem gerekenler var.
Eksileri: Bu senin eksin değil, artın olsun, bilmen gereken bir detay.
Türkiye şartlarından dolayı korsan tüketimi artmıştır.

Fiyatlar dolar bazlı olduğu için insanlar mecburen korsan kullanmak zorunda kalıyor.

Parası olan insan kendini niye kötü gösterip korsan kullansın ki? Orta düzey geçim kaynağı olan birinin bile bir oyuna 400-500 lira vermesini sakıncalı buluyorum.

Burada kişi ultra zengin olmayan kadar alacağı kararlar onu %100 haksız kılmaz.

Ayrıca bu firmalar artık haddinden fazla kazanmaya başladı, korsan kullanımı bile onların ilerleyişini etkilemiyor. Fiyatlar böyleyken bence korsanın o kadar da korsan olmadığını anlıyabiliriz. Çünkü adam orda milyonları cebine indiriyor. Tamam hak etmiştir, hak etmedi demiyorum. Ama burada çok büyük paralar var, bir zahmet birazını gözden çıkarsın.

Ayrıca zamanında korsan diye bir şey olmasaydı kimse internet kafelere gider miydi? İnternet kafeler hangi programa, hangi oyuna para yetiştirebilir ki? Bu durumda açılacak olan internet kafelerin %80'i açılmıyor olurdu.

Aslında korsan yazılım, onların geleceğine yatırım oldu. Bir nevi bedava ürün, bedava tanıtım oldu. Korsan yüzünden arada kaynıyan, batan firmalar olmuştur, onlar için üzgünüm. Malasef gerçekler acıdır.

Korsan temize çıkamaz ama kapitalizmin bu denli ateşli olması insanları mecbur kılıyor.
Artıları: Yok
Eksileri: Çok
Oyun fiyatları bu haldeyken korsan oyun oynamayın demenin hiçbir mantığı yok. Ben zaten oyunu alacak durumda olmadığımdan korsana yöneliyorum. "Paran yoksa oynama!" Mantığı da saçma çünkü param olmadığından oynamamak yerine korsan indirip oynarsam yapımcıya bir zararım zaten dokunmuyor. Hatta tersine güzel oyunmuş deyip param olduğunda da alabilirim belki. Baya gereksiz bir yazı olmuş.
TommyVercetti003
TommyVercetti003
Boş insansınız velhasıl.
Artıları: Yok.
Eksileri: Türk milletini bence böyle bir anlayışı yok.
Ya gerçekten parası yoktur, ya da oyunun korsan ya da orijinal arasında ki farkı bilmiyordur. Çevremde oyuna para vermek salaktır düşüncesinde kimse olmadığı için boş konu.
Salaktır düşüncesi gereğinden fazla oynayan denilen laftır. Darksouls'ta 50 kere aynı yerde ölüp bilgisayara kitleneceğine kitap okumak daha akıl karı bir şeydir.
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Yorumlar

15 yaşıma kadar korsan oyun oynuyordum. Bir arkadaşımın ağabeyinin oyun firmasının olduğunu öğrenince(sonradan battı tabii ki) onunla sohbet etmiştim ve bana Türkiye'de oyunların çoğunlukla korsan oynanmasından dert yanmıştı. O zamandan beri oyunları satın alırım. Bazen de oyuna güvenemeyip korsan indiririm. Beğenirsem multiplayer ve dlc gibi ek içeriklere erişebilmek için satın alırım. En azından içimi rahatlatmış oluyorum 😀
 
"Azımsanmayacak derecede değildi" dediğimiz zaman "azımsanabilir" demiş oluyoruz aslında, orada yanlış bir kullanım söz konusu. "Azımsanacak gibi değildi" kullansak daha doğru bir kullanım olur.

Dijital oyun platformlarının, en azından Steam'in sunduğu nimetler ve hizmetler dahi orijinal oyun almak için yeterli bir sebep. Satın aldığım oyunda istediğim gibi fotoğraf çekip arkadaşlarımla paylaşabiliyorum, istediğim gibi hiçbir tasam olmadan online girip çıkabiliyorum, bulut kayıt sistemi sayesinde format atsam dahi oyuna kaldığım yerden devam ediyorum. Başarım kasmaya çalışarak oyuna motive oluyorum bir amacım oluyor, yeri geliyor Steam atölyesinden oynadığım oyuna eklenti, harita, karakter vs. bulup ekliyorum ve daha niceleri.

Sırf Steam'in sağladığı bu güzellikler sebebiyle bile orijinal oyun alınır.
 
"Azımsanmayacak derecede değildi" dediğimiz zaman "azımsanabilir" demiş oluyoruz aslında, orada yanlış bir kullanım söz konusu. "Azımsanacak gibi değildi" kullansak daha doğru bir kullanım olur.

Dijital oyun platformlarının, en azından Steam'in sunduğu nimetler ve hizmetler dahi orijinal oyun almak için yeterli bir sebep. Satın aldığım oyunda istediğim gibi fotoğraf çekip arkadaşlarımla paylaşabiliyorum, istediğim gibi hiçbir tasam olmadan online girip çıkabiliyorum, bulut kayıt sistemi sayesinde format atsam dahi oyuna kaldığım yerden devam ediyorum. Başarım kasmaya çalışarak oyuna motive oluyorum bir amacım oluyor, yeri geliyor Steam atölyesinden oynadığım oyuna eklenti, harita, karakter vs. bulup ekliyorum ve daha niceleri.

Sırf Steam'in sağladığı bu güzellikler sebebiyle bile orijinal oyun alınır.
Alttaki söylediklerin doğru fakat azımsanmayacak derecede değildi demek sanki iki anlamı da çağrıştırıyor, 15 dakikadır düşünüyorum.
 
Ailem yaşım küçük olduğu için ne yazıkki oyunlara para vermeme izin vermiyor,bende korsan indirmek yerine ücretsiz oyunları oynuyorum ve oyuna verecek parası olmayanlarda böyle yapmalı bence.
 
  • Beğen
İfadeler: 109
Orijinal oyun insafsızlıktır PS5 oyunları olmuş 500TL tabii cracke yönelicez.
PS5 alabilen oyunlarını da alabilmeli, bu bir bahane değil. Oyunlarının bu kadar pahalı olduğunu bile bile gidip PS5 alıyorsan 500₺ de vereceksin. Madem vermeyeceksin gidip de PS5 alma bu olay bu kadar basit.

Kaldı ki 1 PS5 fiyatına 17 tane 500₺'lik oyun alınıyor. 17 oyun fiyatına PS5 alıyor ama 1 tane oyun alamıyor mu :D
 
Para verebilecek durumu olan oyunu satın alır, parası olmayan korsan oynar.

Şahsen Türkiye'de korsan oyun oynayan birine lafım yok, oyunların fiyatı belli.
Korsanın hırsızlık olduğuna katılıyorum, hemen linçlemeyin.
 
Fikrini sormadık arkadaşım kendi düşüncemi belirttim. Bu seni hiç alakadar etmez.
 

Dosya Ekleri

  • tenor.gif
    tenor.gif
    1,7 MB · Görüntüleme: 103
Son düzenleyen: Moderatör:
10 dolara aldıkları oyunu biz 80 TL'ye alıyoruz. 500 TL'ye oyun alamıyoruz ki korsan indiriliyor. Önü alınmaz ki zaten. Kaçımız zengin burada? Tamam emek var koskoca firmalar oturup oyun yapıyor. Bedavaya indirmesi olmaz vesaire vesaire de o kadar yüksek fiyatlar verilmez bir oyuna. Bunun önünü alsalar korsan sayısı azalır diye düşünüyorum. Artık hırsızlık olarak görememeye başladım bu olayı. Devlet bizden aldığı sürece böyle bir sürü korsan olacak.
Not: Korsancılıkla işim yok
 
Gidip 500 TL'lik bir oyunu korsan oynayana bir şey diyemem ama gidip te 10TL'lik bir oyunu bile korsan indirmeye çalışıyorsan bu başka bir şeydir.
 
  • Beğen
İfadeler: 109
Sanırım ben korsan oyuncuyum.
 

Dosya Ekleri

  • 2bc29bd32aeb494c3a092afbd63791ef.jpg
    2bc29bd32aeb494c3a092afbd63791ef.jpg
    60 KB · Görüntüleme: 48
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Blog girdisi detayları

Ekleyen
TommyVercetti003
Okuma süresi
2 dakika okuma
Görüntüleme
3.295
Yorumlar
29
İncelemeler
5
Son güncelleme
Değerlendirme
3,00 yıldız 6 değerlendirme

Oyun kategorisindeki diğer girdiler

TommyVercetti003 adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı