-Beta'dan Finale Windows 8- |1. Bölüm|: Milestone 1 ve 2

betadanfinale8.png
>Beta'dan Finale: Windows 8<
>Milestone 1 ve 2<

Hepinize merhabalar arkadaşlar. Bildiğiniz üzere daha önce XP, Vista ve 7'yi anlatmıştım. XP ve 7 kısa sürse de Vista bizi uğraştırmıştı. Windows 8'de uğraştıracak gibi görünüyor. Windows 8'de aslında 7 gibi 3 yıllık bir geliştirme sürecine sahip. Ama biraz daha uzun bir iş olmuş. Öncelikle işlerin biraz arka planına değinmek istiyorum;

>Yıl 2009-2010: Windows 7 ve XP'nin çetin savaşı
Öncelikle; Microsoft Windows 7'nin ardından aynı Vista gibi yenilikçi bir sürüm daha çıkarmak istiyordu. Windows 7 ile o dönem kendisine olan güvenleri tazelemişti Microsoft. Vista faciasından zar zor kurtulmuştu. Ancak önünde çok daha büyük bir sorun vardı. Windows 7 her ne kadar güzelde olsa bir kesim XP kullanmakta diretiyordu. Windows XP piyasada ki 6 yıllık boşluktan (2001-2007) faydalanarak pazar payını %85'e kadar çıkarmıştı. Vista ile %65-70 civarına gerilese de hala liderdi. Mesela bakın şu tabloya;
win7-chart.jpg

Aralık 2009 tarihinde ki Windows sürümlerinin pazar payı oranları. Windows XP resmen yok edilemez bir haldeydi. Windows 7 çıkalı henüz 2 ay olmuştu. Vista garibim %17 pazar payına sahip. Yani Microsoft'un acilen XP'nin pazar payını düşürmesi gerekiyordu. Çünkü o dönemler yeni yeni donanımlar çıkıyor. Ve bu donanımlar ancak Windows Vista ve 7 ile tam performans çalışabiliyor. Ancak sorun uygulamaların hala XP için optimize edilmiş olmasıydı. Çünkü en yüksek pazar payı onda. Eee haliyle geliştiriciler XP için ağırlıklı program yazıyorlar. Windows 7 işte buna çözüm olarak o dönem XP modunu getirmişti. Zaten XP modu sayesinde yükselebildi Windows 7. Daha sonra piyasa Windows 7'nin eline geçince uygulamalar haliyle XP değil 7 için yazılmaya başlandı ve XP moduna gerek kalmadı. Ancak bakın şimdi önemli bir noktaya değineceğim. Windows 7 aslında XP'yi yok edip 8'in önünü açmak için çıkarılmıştı. Windows 8 yeni bir Longhorn olacaktı. Zamanında Longhorn için planlanan birçok özellik zaten Windows 8 ile gelmiştir. Ancak kullanıcı alışkanlıklarının değişmesinden ötürü tutmamıştır Windows 8. 1995'ten beri gelen başlat menüsünü kaldırdıkları için çok büyük tepki toplamıştı. Bunları serinin 15 Aralıkta yayınlayacağım son bölümünde sorular kısmında daha detaylı anlatacağım. Biz yapılara geçelim.

>Milestone 1
>Yapı 7700: Eee hani 8?

Windows8-6.1.7700prem1-Desktop.png

Şimdi bu yapıya bakınca aklınıza eğer Beta'dan Finale Windows 7'yi okuduysanız o Beta yapısı gelebilir. Çünkü aynı ikisi de. Ama ilk yapılar için alıştığımız bir durum. Windows 7'nin ilk yapısı da aynı Vista bildiğimiz. Bu da Windows 7 işte bildiğimiz. Bu yapı 22 Ocak 2010 tarihinde yayınlanmıştır. Yani Windows 7 çıkalı daha 3 ay olmuş adamlar hemen 8 için kolları sıvamışlar. Bu yapı ile gösterebileceğim tek şey Windows 8 referansı;
ReferenceBuild7700.png

Windows 8 family yazıyor gördüğünüz gibi. Yani Windows 8 adı bu yapının içine gizlenmiş. Ama Windows 8 ile uzaktan yakından benzerliği yok hiçbir.

>Yapı 7788: Hmm biraz değişiklik var gibi
7788-desktop.png

7788 yapısı ile genel olarak bir değişiklik var. Mesela saatin yazdığı yerde profil fotoğrafı var. Görev yöneticisinin şekli değişmiş. Windows gezginine menüler eklemişler. Metro arayüzünün de erken bir sürümü var. Bu yapı 2010 yılında derlenmiş. Hangi ayı veya günü bilinmiyor. Hatta böyle bir yapı var mı bilinmiyor bile. Bu yapıdan sadece iki görüntü var. Birisi ise metro'nun erken hali;
7788start.png

Bu arayüz o meşhur Metro arayüzünün çok erken hali işte. Bu arayüze bakarak Microsoft'un tabletler için bir planlar yaptığını anlayabilirsiniz.

>Yapı 7850: İşte gerçek Windows 8 yapısı
Windows8-6.1.7850-Desktop.png

Bu yapı tam anlamıyla gerçek bir Windows 8 yapısıdır. Yapı 7788'in olup olmadığı belli değil sadece ekran görüntüleri var. Ama bu yapı var arkadaşlar. İndirme linki bile var yapının. Yani bu yapı çok fazla yenilik içeriyor. Zengin bir içeriği var yapının. 22 Eylül 2010 tarihinde derlenmiş bir yapı. 2010 yılının son ayları işte. Ne günlerdi be.

>Bu yapının özellikleri ve değişiklikleri
  • Yıllar önce Vista'nın 5219 numaralı yapısında gelip, çok tutmayınca kaldırılan UEFI yeniden geliyor bu yapı ile. Ki önemli bir gelişme. Yeni işlemciler UEFI desteği ile çok daha iyi çalışacaktı.​
  • ExFAT bölümünden önyükleme desteği ekleniyor.​
  • SHA256 algoritmasını tanıyan sertifikalar ve dijital imzalar ekleniyor.​
  • Başlangıç ekranı, yan çubuk, arama bölmesi gibi özellikleri var. Çok işlevsel değil ama.​
  • Dahili PDF okuyucu mevcut.​
  • Dahili sanal optik sürücü özelliği ekleniyor.​
  • Webcam uygulaması ekleniyor. (Hem de tam ekran. Önemli bir şey. Çünkü Windows 8 uygulamaları hep tam ekran çalışıyordu.)​
>Bu yapıdaki hatalar ve tuhaflıklar
  • Windows Classic teması çalışmıyor.
  • Tarihi değiştirirseniz Explorer.exe donuyor.
  • Masaüstü araçlarını kullanınca sistem feci şekilde kasıyor.
>Bu yapının bazı özelliklerinin görselleri
>PDF Okuyucu:
7850-Reader.png

Çok ilkel ama ileride zaten böyle olmayacak.

>Başlangıç ekranı:
Windows8-6.1.7850-RP.png

Zaten 7788 yapısında da göstermiştim.

>Yandan çıkan garip çubuk:
Windows8-6.1.7850-charms.png

Bu çubuk; eğer Windows 8 veya 8.1 kullandıysanız o sağ tarafa imleci götürünce çıkan çubuk. Çok ilkel bir hali ama. Ve işlevsel değil. Zaten "Search" hariç diğerleri çalışmıyor.

>Webcam uygulaması:
7850_webcam.png

Bu metro uygulamalarının ilk denemesi. Tam ekran çalışıyor. Ve hiç estetik görünmüyor.

>Milestone 2
>Yapı 7880: Microsoft Confidential

7880-desktop.png

10 Kasım 2010 tarihinde derlenmiş. Bu yapının sağ alt köşesinde acayip derece uzun ve büyük yazılar yazıyor. Microsoft beyciğim yazılar çok güzel ama ara sıra işletim sistemi çıkıyor ona göre :D Şaka bir yana bu yapıdan Windows 7 adlarını silmiş Microsoft. Kurulum ekranı hariç her yerde "Microsoft Confidential" yani "Gizli Microsoft Projesi" yazıyor. Duvar kağıdında da "Şşşş. Sıkı çalışmamızı sızdırmayalım." yazıyor. Bu yapıda yine Windows 8'in bazı özelliklerinin ilkel halleri mevcut. Mesela madde madde bakalım nelermiş bunlar.

>Bu yapının özellikleri ve değişiklikleri
  • Oturum açma ekranı değişiyor. Windows 8 ile bildiğiniz üzere oturum açma ekranı değiştirilmişti. İşte onun ilkel hali mevcut bu yapıda.
  • Desenli oturum açma özelliği ekleniyor. Hani bazı akıllı telefonlarda böyle şekilli şifre ekranları olur ya. Bu yapı ile öyle bir şey ekleniyor.
  • Kurulumdan sonra gelen ayarlar ekranı yani OOBE değişiyor. Artık tam ekran. Windows XP gibi oluyor yani. Vista ve 7'de pencere şeklindeydi.
  • Mavi ekranın yazı fontu çok daha sade bir hale getiriliyor. Mavi ekranla ilgili sonunda bir değişiklik oldu yani.
  • Başlangıç ekranı biraz daha derli toplu hale getiriliyor. Uygulamaların ikonlarının rengine göre kutucuk renkleri de değişiyor.
>Bu yapıdaki hatalar ve tuhaflıklar
  • Media Center'ı açarsanız sistem çöküyor.
>Bu yapının bazı özelliklerinin görselleri
>Oturum açma ekranı:
7880-metrologin.png

RTM sürümüne benziyor. İşte profil fotoğrafını büyültmüşler, yanına koymuşlar şifre girme kutusunu.

>Başlangıç ekranı:
7880-startscreen.png

Böyle daha bir derli toplu olmuş. Ayrıca renkli kutucuklar gelmiş. Tabletler için kullanışlı belki ama kesinlikle masaüstü için uygun değil bu arayüz.

>OOBE:
7880-MetroOOBE.png

Kurulumdan sonra çıkan ekran ise artık böyle görünüyor. Daha çok yolu var.

>Mavi Ekran:
7880-crash.png

Yeni mavi ekran böyle. Yazılar daha sadeleştirilmiş. Korkunçluğu azalmış gibi.

>Yapı 7899: Adam olacak bu
7899-desktop.png

9 Aralık 2010 tarihinde derlenmiştir. Neredeyse 10 yıl olacak yani. Bu yapı masaüstü olarak önceki yapılarla farkı olmasa da o ilkel oturum açma ekranı, başlangıç ekranı gibi öğeleri ilkellikten biraz daha öteye taşıyor. Yani işlevsellik güncellemesi diyebiliriz buna. Yazının da büyük bir kısmını kaplayacak. Windows 8'in bir çok özelliğinin görünüş anlamında demosu gibi düşünün bu yapıyı. 7880 ve öncesi yapılar ilkel Windows 8 yapıları. Neyse şimdi gelelim bu yapının tüm özelliklerine.

>Bu yapının özellikleri ve değişiklikleri
  • Oturum açma ekranı daha fazla RTM sürümüne benzeyecek hale getiriliyor. 7880 yapısında ki tasarım benimseniyor yine.
  • Başlangıç ekranı da yeniden değişiyor. Çok daha iyi hale getiriliyor.
  • Sağ tarafta imleci bekletince gelen menü çok daha işlevsel hale getiriliyor.
  • Metro uygulamalarının çeşitliliği artırılıyor.
  • Mavi ekran kaldırılıyor. Yerine siyah ekran ekleniyor. Bu ekran aşina olduğumuz o üzgün suratlı mavi ekranın ilkel hali.
>Bu yapıdaki hatalar ve tuhaflıklar
  • Başlangıç ekranı bazen donabiliyor.
  • Oturum açma sesi 1 kez değil tam 3 kez çalıyor.
>Bu yapının bazı özelliklerinin görselleri
>Oturum açma ekranı:
7899-loginoptions.png

Daha güzel bir hale gelmiş. Flat öğeleri içeriyor ayrıca.

>Kilit ekranı:
7899-metrolockscreen.png

Çok sade bir kilit ekranı da eklenmiş. Bu zaten şu an bile kullanılıyor. Eğer Beta'dan Finale Windows Vista serimizin ilk yazısını okuduysanız 3683 yapısının kilit ekranın da saat ve tarih vardı. İşte seneler sonra yeniden geliyor bu özellik.

>Başlangıç Ekranı:
7899-startscreen.png

Yine başlangıç ekranı da önceki yapılara göre daha düzgün görünüyor. Kutucuklara ön izleme özelliği ekleniyor bu yapı ile. Masaüstü mesela. Gördüğünüz gibi yanında duvar kağıdımız gözüküyor artık. Sağ üst köşede profil fotoğrafımız ve saat yer alıyor.

>Sağdan çıkan çubuk:
7899-charmsbar.png

Bu çubukta önceki yapılara göre daha işlevsel. Mesela buradan başlangıç ekranına gitmemizi sağlayan bir düğme eklenmiş.

>Siyah ekran:
7899-bsod.png

Sistem çökünce ise böyle siyah bir ekran karşılıyor bizi. Mavi ekrana göre daha derli toplu. Mavi ekranda bin tane yazı yazıyordu saçma sapan. Haa bu böyle kalmayacak. Daha sonra rengi yine mavi olacak ve oraya üzgün bir surat eklenecek. Ama şimdilik böyle.

>Ayarlar uygulaması:
7899_systemsettings (1).png

Ayarlar adında yeni bir Metro uygulaması ekleniyor. Denetim masasının yerini alması için planlansa da asla alamayacak. Windows 10'da hala kullanılan ayarlar uygulamasının ilkel hali kendisi.

Kapanış Konuşması
Umarım yazımı beğenmişsinizdir arkadaşlar. Bu yazımda Milestone 1 ve 2 yapılarına değindim. Windows 8 aynı Vista gibi görsel değişiklikler yaşadığından uzun bir sürece sahip. O yüzden 3 bölüm haline getirdim. Çünkü daha fazla görsel ekleyerek yapıları daha detaylı anlatmak istiyorum. Hepinize iyi günler dilerim :)

Son incelemeler

Artıları: Artısı çok.
Eksileri: Eksiği aramaya gerek yok,eksik yok.
Elinize sağlık hocam. Efsanesiniz.

Yorumlar

Elinize sağlık hocam,hakikaten güzel olmuş.
Gene güzel olmuş hocam bu biraz geç okudum ama eline emeğine sağlık.
Her zamanki gibi harikaydı!
Ellerine sağlık hocam çok güzel olmuş :)
Yeni bölümü yayınladım.
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
PossibleTurco
Okuma süresi
6 dakika okuma
Görüntüleme
2.451
Yorumlar
14
İncelemeler
1
Son güncelleme
Değerlendirme
5,00 yıldız 3 değerlendirme

Genel kategorisindeki diğer girdiler

PossibleTurco adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı