Disco Elysium İnceleme

DISCO ELYSIUM İNCELEME
SPOILER ÖGESİ BULUNMAMAKTADIR

Kim Çıkardı ve Ne zaman Piyasayı Çıktı?

Disco Elysium, ZA/UM tarafından geliştirilen ve yayınlanan diyalog ağırlıklı bir rol yapma oyunudur. Oyunun çıkış tarihi 15 Ekim 2019'dur.
Oyunun aldığı ve aday gösterildiği ödüllere de buradan ulaşabilirsiniz. Ama dikkat edin daha yukarı çıkmayın :D


Oyunun Fiyatı

Oyunun indirimsiz fiyatı şuanda 61 TL ancak ilerleyen zamanlarda öbür indirimleri beklemeden bile zam gelebilir. İndirimlerde ise 15,25 gibi bir fiyata düşecektir.


Hangi Platformlarda Var?
Microsoft Windows
macOS
PlayStation 4
PlayStation 5
Stadia
Nintendo Switch
Xbox One
Xbox Series X
Xbox Series S

Oyunun Konusu Nedir?

Hafızasını kaybetmiş ve azda üzerinizde yıkıklık duygusu olan bir dedektifsiniz ve yanınızda partneriz olan Teğmen Kim Kitsuragi var. Bu ikili oyun boyunca bir cinayeti çözmeye çalışır. Tabii sadece cinayet değil. Onun yanında daha bir sürü ek görev ve uğraştığımız kişilerde olacak. Birde hatırlarsanız ki biz kafası gidik bir dedektifiz. O yüzden daha bulmamız gereken şeyler de var tabii. Tabii bu olayları çözerken yanınızda Teğmen Kim Kitsuragi olacak. Sağ olsun kendisi çok şeyde yardımcı olmuştur.

Oyunun İşleyişi

Oyunun işleyişi genel olarak gezip, konuşacak kişiler bulup veyahut etrafta bulunan etkileşimler ile uğraşmak. Bunların yanında oyunda dört temel yetenek vardır: Akıl, Ruh, Fizik ve Motor beceriler ile her bir yeteneğin toplam 24 olmak üzere altı ayrı ikincil becerisi vardır. Oyuncu, seviye atlayarak kazanılan beceri puanları aracılığıyla bu becerileri geliştirir. Oyuncunun karakter üzerinde giydiği kıyafet seçimi, belirli beceriler üzerinde hem olumlu hem de olumsuz etkiler yaratabilir. Bu becerilerin yükseltilmesi, karakterin rastgele bir zar atılmasına dayalı beceri kontrollerini başarılı olarak geçmesine yardımcı olur, ancak potansiyel olarak olumsuz etkilere ve karakter tuhaflıklarına neden olabilir. Örneğin, Drama yeteneği yüksek bir karakter, yalanları etkili bir şekilde tespit edip uydurabilir, ancak aynı zamanda histerik ve paranoyaya eğilimli olabilir. Aynı şekilde, yüksek Elektrokimya yeteneği, karakteri maddelerin olumsuz etkilerinden korur ve onlar hakkında bilgi sağlar, ancak aynı zamanda maddenin kötüye kullanımına ve diğer kendine zarar verici davranışlara da yol açabilir.

Birde düşünce dolabı olarak bilinen ikincil bir envanter sistemine sahiptir. Düşünceler, diğer karakterlerle yapılan konuşmaların yanı sıra karakterin kendi zihnindeki dahili diyaloglar yoluyla açılabilir. Oyuncu daha sonra belirli bir miktarda oyun içi saat boyunca bir düşünceyi "içselleştirebilir", süreç tamamlandığında karaktere kalıcı faydalar sağlar, ancak bazen olumsuz etkiler de sağlayabilir.

Oyunun Dünyası

Oyunun dünyası bana kalırsa böyle bir oyuna göre yeterli ve fazla etkileşimli bir dünya. Kısaca oyuncu sıkılmadan bu oyunu oynayabilir. Yalnız şunu söylemekte fayda var. Oyunda harita kısmı var. İlerleyen zamanlarda haritada açılacak olan yerlerde olacak tabii. O yüzden oralara daha hızlı gitmek için haritaya girip istediğiniz yere daha hızlı bir şekilde ışınlanabilirsiniz. Işınlanma derken öyle gerçekçilik dışı bir şey değil. Sadece bir geçiş sahnesi olup oraya gidiyorsunuz. Yalnız ışınlanırken doğru yerde durmaya çalışın.

Örnek: Siz Martinaise'de iseniz ve Balıkçı Barakalarının oraya gitmek isterseniz. Martinaise'de bulunan kafeteryanın önünde durup öyle ışınlanabilirsiniz.
fbeace61f3e741c42309d48f33cc4645f07a07f1-1270x776.jpg

Maddeler

Oyunda kullanabileceğiniz maddeler var. Bunlar size oyun içinde 1 saatlik bir avantaj ve destek sağlıyor. Bir nevi boost gibi düşünebilirsiniz. Atıyorum bir maddeyi kullanınca motor becerileriniz gelişir ama moraliniz de düşebilir. Moral demişken oyunda size sunulan sağlık ve moral kısmı var. Onlar hakkında da ufak bir detay yazayım.

Sağlık ve Moral

Sağlık ve moral kısımlarınız her gece yattığınızda yenilenir ve sabaha full sağlık ve moral ile kalkarsınız ancak bu demek değil ki bunlar hiç düşmeyecek. Moraliniz bir maddeye bağlı olarak düşebilir veyahut bir konuşma esnasında kendinizi kötü hissedebilirsiniz keza sağlıkta aynı şekilde madde kullanımına veyahut daha farklı şekilde düşebilir. Mesela benim gibi karşınıza çıkan çöp kutusuna vurmayın veya artistlik yapıp birine bulaşmayın. Bunlardan biri bile 0'a ulaştığında geçmiş olsun artık siz ölü bir dedektifsiniz.

Peki sağlığım ya da moralim düşerse ne yapayım diyecek olursanız şunu söyleyebilirim ki kafeteryanın ilerisinde sizi ufak bir market bekleyecektir. Oradan ilaç alıp stoklayabilirsiniz. Yada bazen etkileşime girdiğiniz yerlerde de bulabilirsiniz. Sağlık ve moral düştüğünde onları kullanabilirsiniz. Tabii market bu ilaçları babasının hayrına vermeyecek. O yüzden sizin bir şekilde para kazanmanız gerekiyor.

Para Kazanma

Öncelikle şunu söylemeliyim ki paranızı boş yere harcamadığınız ve idareli ve planlı bir şekilde kullandığınızda hiçbir sorun olmayacaktır. Peki size neler sorun çıkarabilir ki?

Bu kısımda size sorun çıkarabilecek olan şeyler pansiyon odanızın masrafı olabilir. Pansiyon odanızın masrafı günlük 20 real. O döneme göre kaliteli para. Oldu ki paranız bitti. Elinize bir poşet alın ve dışarda ki şişeleri toplayın. Topladıktan sonra markete gidin ve onları satın. Veyahut dışarıda etkileşime girip unutulan paraları alabilirsiniz. Yada bir levye yardımı ile konteynerları açıp içindekileri alabiliriniz. Belki de şanslı gününüzdeyseniz değerli bir eşya bulup onu 2. el dükkanında okutabilirsiniz. Ya da insanlarla konuşarak dilenebilirsiniz. Her şey size kalmış.

Tüyo: Peki benim evim yok mu diyebilirsiniz. Cevabım ise kısaca hayır olacaktır. Yalnız Çarşamba günü Balıkçı Barakalarının oraya geçmeye hak kazanınca karşınıza birazcık ilerlediğinizde bir teyze çıkacak. O teyzeden evin anahtarını isteyip beleşe kalabilirsiniz.

Save Konusu

Her zaman şanslı olmayabilirsiniz. Yaptığınız bir iş bir anda patlayabilir ve sizde ölebilirsiniz. Bunu önceden kestiremediğiniz anlar bile olacak. O yüzden oyunda bolca save almanızı öneririm.

Sınamalar

Oyunda karşınıza çıkacak sınamalar olacaktır. Bazıları birden fazla bazıları da sadece tek seferlik olacaktır. Peki bu sınamaları nasıl geçebilirim. Oyun size sınamalar için belli bir yüzde (%) değeri tanır. Bu yüzde değerini sizde görebileceksiniz ve ona göre o sınamayı yapıp yapmamaya karar verebilirsiniz. Ama unutmayın bu sınamalar bazen şansınıza göre de şekil alabiliyor.

Örnek: %17'lik bir sınamayı başarı ile geçip %85'lik bir sınamayı belki de geçemeyeceksiniz.

Peki bu sınamada bulunan yüzde değerlerini yükseltemez miyim diye soracak olursanız evet yükseltebilirsiniz. Hani demiştim ya sizin 4 temel yeteneğiniz ve onların alt başlıkları var. Evet işte orada sınamada hangi alt başlık varsa tecrübe puanlarınız ile onları geliştirebilirsiniz.

Örnek: Sınamanın üzerinde "Görsel Mantık" var ve sınamayı başarma olasılığınız %20. Hemen o yetenek kısımlarını gelip görsel mantığı geliştiriyorsunuz ve %45-50 seviyesine gelebilir. Tabii ki bu değerlerin herhangi bir tespiti yok. Belki daha yüksek belki de daha az gelişecek.

Diyalog Sıklığı

Oyunda 1 milyondan fazla kelime var ancak belki de siz yarısını bile görmeyeceksiniz. Çünkü herkes her detaya inmek istemez. Şahsen ben bazı yerlerde sıkıldım ancak ne yaptı ne etti yine beni kendine bağladı. Yani sıkılır mıyım derseniz birkaç yerde belki ancak ilerleyen zamanlarda kendini düzeltiyor. Yalnız okumayı hiç sevmeyen biri iseniz fazla önermem ancak en ufak bir okuma isteği varsa düşünmeden alabilirsiniz.

Görevler

Oyunda size verilecek olan görevler bana göre eğlenceli olup bazı yerlerde de deli olabileceğiniz bir seviyede. Mesela bir görevde İskele kısmını incele diyor ancak İskeleye gittiğimde herhangi bir şey göremiyorum. Oyunun saatine göre saatlerce orada gezdikten sonra o görevi yapmamaya karar veriyorum ve bir de ne göreyim ilerleyen bir görevde İskelenin yanında bulunan bir binayı incelemem gerekiyormuş.

Kısaca eğer ki bir görevi yapamıyorsanız veyahut o görevi iyice araştırdıktan sonra herhangi bir ipucu bulamadığınıza kanaat getiriyorsanız bırakın yapmayın. O ileride size gelecektir zaten.

Birde oyunda ki diyalogları dikkatli okuyun bazen oralarda görevler için ne yapacağınızı da söyleyebiliyor.

Oyun Ne Kadar Sürüyor?

Oyun sizin okuma hızınız veyahut aldığınız ek görevler ve konuşmalarda girdiğiniz detaylar ile değişkenlik gösterebilir. Benim oyunu bitiriş sürem 25 saat olup okuma hızımın ise ortalamadan biraz daha hızlı ve oyunda girdiğim detaylar bana yetecek kadar olduğunu ve bazı diyalogları da atladığımı düşünürsek gayet makul bir saat.

Son Söz

Daha bahsedecek bir şeyin kaldığını düşünmüyorum. Bu oyunu okumayı sevmeyen biri için fazla tavsiye etmem ancak dediğim gibi azıcık isteğiniz varsa alın çatır çatır oynayın. Sıkılmazsınız yani. Her zaman bir sonra ki hamlede acaba ne olacak diye düşündürtüyor. Fiyatına göre de gayet güzel bir oyun. Hikaye açısından beni tatmin etti. Dünyası kısmında da beni tatmin etti. Zaten oyunda yanınızda Kim gibi bir karakter olunca sıkılmazsınız. Yeri geldi beni sinir etti yeri geldi beraber masa oyunu oynadık yeri geldi beni korudu yeri geldi ben onu korudum ve güzel bir macerayı bitirdik kendisiyle. Sadece birkaç yerinde sıkıldığım oldu ama yeniden beni kendi içine çekti. Kısaca almayı düşünen biri hiç kaçırmasın alsın.

Puanlama

9/10

EGS_DiscoElysiumTheFinalCut_ZAUM_S5-1920x1080-d4811511d7c3b0442ccf811184e3e68a.jpg

Yorumlar


Blog girdisi detayları

Ekleyen
UserHakan
Okuma süresi
5 dakika okuma
Görüntüleme
1.020
Yorumlar
2
Son güncelleme

Oyun kategorisindeki diğer girdiler

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı