Donanım/Bilgisayar Hikayem ve Geçmişim Bölüm 3

  • Ekleyen die
  • Oluşturma tarihi
  • Blog girdisi okuma süresi 9 dakika okuma
Arkadaşlar bir önceki bölümde biriyle tanışmamda kalmıştık. Doğum günüme 3 gün kala yani 12.10.2019 tarihinde ona öğretmenlik yaptığım için bana bilgisayar hediye etmişti. Ve bir önceki bölümde eklemeyi unuttuğum bir şey var. 2017-2018 yıllarında Google Play'de AMD'ye RMD, Intel'e Kintel isimlerini veren bilgisayar toplama oyunu vardı. O oyunda GTX 690'a aşık olmuştum. GTX 680'i bilsem de, GTX 690'ın çift GPU olduğunu o oyunda öğrendim. Ama zaten 690 gibi bir kart yabancı olunası bir kart çünkü türkiyede çok çok çok az. Hiç unutmuyorum, bilgisayardayken bir forumda GTX 690'ı tanıtım konusu açıyordum. O titanyum-magnezyum founders edition tasarımı gördüğümde karta aşık olmuştum. Böyle bir mükemmelliyet yoktu. Kartın ne o günden sonra, ne o günden öncesinde benzeri üretilmemişti. Blower olmayan magnezyum soğutma sadece GTX 690'da kullanıldı. Ve, bütün manifacturerlar (Asus, MSI gibi markalar) FE ile satış yaptı. Kart o kadar özeldi ki, üreticilerin soğutma sistemini değiştirme şansları yoktu. Tek bir fan, çift GPU'yu soğutmak için can veriyordu. Kendime bir söz vermiştim, ölmeden önce bir defa olsun bu ekran kartını bilgisayarıma takacaktım. Her ne kadar nadir de olsa...

Hediyede kalmıştık. İlk olarak bunu onaylamasam da konuşmasıyla beni ikna etmişti. Adresimi verdiğimde özellikle bana seçtirdiği bilgisayarı sipariş edecekti.
Amazon'dan 500$'lık bir bütçemiz vardı fakat zaten 200$'ı teslimat ücretine gidiyordu. 300$'lık bilgisayar bulmam gerekiyordu. O gün Amazon'u talan ettim ve en sonunda şuna karar verdim.

03892FF6-594F-4202-A982-F46113A8B4E4.jpg

IMG_0131.PNG

x4 965, r9 380.


O güne dek sahip olduğum en güçlü bilgisayar​

İşlemci: Intel Core i7 3770
Ram: 16gb ddr3 1600mhz
Depolama: 240GB SSD

Ne kadar araştırırsam araştırayım, bu bütçeye ofis bilgisayarından başka bir şey çıkmıyordu. Aralarında seçtiğim en güzel, bana en uygun bilgisayar bu olmuştu..
Teslimat tam 3 gün sürdü. Şansıma, bilgisayarın teslimi doğum günümde gerçekleşti. Nasıl bu kadar hızlı sürdü bilmiyorum ama o günlerde Amazon'la birlikte çalışan kargo firması (adını unuttum) teslim edildi diye mesaj atınca okulda havalara uçmuştum. X4 965 gibi bir sistemden, i7 3770'e geçecek olmanın heyecanı yüreğimi parçalıyordu.

Hiçbir zaman, hiçbir bilgisayar parçasını eskiliğinden dolayı yadırgamadım. Çünkü bir zamanlar onlar benim hayalimdi. Zaten yazının ilerisinde göreceksiniz ki benim için bir parçanın en iyi veya en güçlü olmasına gerek yoktu. Zamanında hayalini kurduğum bir parça olması yeterliydi. Ki, i7-3770 kuzenimin ve benim hayallerimizden biriydi.

Bu arada önceki yazıda bahsetmeyi unutmuşum. Kuzenimde 2018'den sonra bilgisayar donanımlarıyla ilgilenmeye başladı. Yani artık yalnız değildim. O zamanlar birbirimizle paslaşır ve tartışırdık. Yazının devamında yine buna değineceğim..

Okuldan eve gelip, direkt aşağı kata girmiştim. Aşağı katta bilgisayar odam vardı ve ailemle sorun yaşamıyordum. Kargoyu giriş kapısından alıp hemen işe koyuldum..
Bilgisayarı açtım ve kurdum. Bu çok farklı bir dünyaydı. Windows çok hızlıydı, işlemler çok hızlıydı, ses yoktu.. Fakat bir sorun vardı.

Elveda R9 380 Strix​

GA-MA-770-DS3 sistemimde takılı olan ekran kartım gelen ofis bilgisayarına uyumsuzdu. Ofis bilgisayarının PSU'su anakarta özel, anakart ise PSU'ya özel üretilmişti. Ne bir molex vardı, ne de PSU'yu değiştirme şansım. Yatay biçimde olan kasa yüzünden istesem de monte edemezdim.. Bende 7100GS veya X1050'yi kullanmak yerine onlardan daha güçlü olan HD 4000 ile bir süre idare ettim..

İdare sürecimde bu bilgisayar beni çok geliştirmişti. Bir bilgisayarın, kodlamacı bir insanın işini ne kadar hızlandırdığını görebiliyordum. Gel zaman git zaman, ilk göz ağrımlarımdan Asus R9 380 Strix'i satmaya karar verdim. İlan verdiğimin ertesi gününde kart satılmıştı..

IMG_0130.PNG

r9 380'i aldığım ilk an çektiğim fotoğraf.


Hemen tekrardan arayışa geçtim. 1050Ti ayarında bir kart bulmam gerekiyordu. Fakat 1050Ti almaya da bütçem yoktu. Arayışımın 2 veya 3. gününde MSI RX 460 buldum.

m_msi-radeon-rx-460-4g-oc-1.jpg


6 pin istemeyen, 1050Ti'den sonra en güçlülerden sayılabilecek kartı aldım. Kartı takmaya çalışırken, kasanın arka tarafından dolayı kartı takamamıştım. Hemen evin bodrumundan spirali(roket) getirip pci-ex girişlerinin demirini doğradım. Ve kartı başarıyla monte ettim.

O güne kadar sahip olduğum en güçlü bilgisayardı. Artık yine bir oyun indirirken düşünmüyordum, herhangi bir programda kasma görmüyordum. Bir süre RX 460 ile çok iyi işler yaptım. Para kazanmaya başlamıştım bilgisayardan. Hem de yüksek seviyede..

GA-MA-770-DS3​

En zor günlerimde bana göğüs germiş, çok kahrımı çekmiş olan sistemim yatıyordu. Bu arada da okuldan çok sevdiğim bir arkadaşım bilgisayarındaki sorunlar yüzünden onu kullanamıyordu. Bende dedim ki gel bendeki sistemi sana vereyim sen kullan.

Arkadaşım bunu kabul etti. X4 965, 4GB DDR2, GA-MA-770-DS3 sistemi olduğu gibi ona verdim. O da elindeki Q6600 ve diğer bileşenleri satarak belirli bir bütçe oluşturdu.

Arkadaşımın 300₺'ı vardı. Bu sefer arayışa onun için çıktım ve 300 liraya alınabilecek en güzel kartı aldık. MSI HD 7850 Twin Frozr III OC.
Fakat gelin görün ki verdiğim bu sistem, arkadaşımda ısınmaya başlamıştı. Ben sistemi aldığımdan beri uzay kullandığım için veya özellikle dikkat etmediğim için(phenom x4 serileri çok ısınıyordu.) bende hiçbir sorun olmuyordu. Sistem 2-3 aydan sonra arkadaşımda donmaya, 90 derecelere ulaşmaya başladı.

Arkadaşımın 100 liralık bir bütçesi vardı. O zaman onu uyarsam da dinletemedim. 100 liraya aldığınız işlemci soğutucusundan ne bekleyebilirsiniz? Hiçbir şey.
90 derece olan işlemci artık 103 derece diyor ve kendini kapatıyordu. Bir gün arkadaşlarımla olan buluşmaya kuzenimi de çağırdım ve onlar konuşma arasında anlaşmışlar. Arkadaşım sistemimi satıp, ekran kartı parasını kendine, geri kalan 200 lirayı bana vermişti. Yani 500 liraya satmıştı anlayacağınız. Kuzenim 1 hafta sonra, sadece ekran kartını 500'e sattı... Ondan sonra bu sisteme noldu bilmiyorum..

Ben kaldığım yerden devam edeyim. Bu sistemi yaklaşık 1 yıl kullandıktan sonra artık sıkılmaya başlamıştım. HP'nin anakartı çok düzdü, o küçük kasa için tasarlanmıştı. Hiçbir özelliği yoktu. Bense biraz oynaşmak istiyordum. Bu sefer arayışların en büyüğüne hazırlanıyordum. i7-3770'e yakışır bir anakart ve ekran kartı alacaktım.

Hayalini kurmak bile zordu: Maximus V Formula / R9 Fury​

IMG_1075.png

RX 460'ı satmaya hazırlarken.


RX 460'ı 100 lira kârla geri satmıştım. Çok büyük bir bütçem yoktu fakat amacım zaten kelepir mal düşürmekti. 1 hafta kafamı sahibinden ve letgodan hiç kaldırmadım.
Bir gün ikindi vakitlerinde letgoda bir ilan görmüştüm. İlan yayınlanalı 7 dakika olmuştu. iPhone 8 telefonumda o ilanı gördüğüm an geldi şuan gözümün önüne. 7 dakikayı okurken gözümü kısmıştım güneşten dolayı. Bizim evin balkonu batıya bakıyor da.. :) Neden söylüyorum bunları, o an o kadar heyecanlandım ki hiç unutmuyorum o anları.. Neyse, ilan şuydu: 400 liraya Maximus V Formula. Şimdi arkadaşlar şöyle söyleyeyim, bu anakart sabertooth'dan da nadirdi, ondan da pahalıydı yani. Bense 400 liraya bulmuştum. Asus'un h61m-k anakartı bile en ucuz 400'den satılıyorken ben Maximus V bulmuştum. Anakart kutu hariç full içerikti. Arka aynası, serviste yenilenmiş ROG Wi-Fi adaptörü her şeyi vardı. O günün akşamında anakartı satın aldım.

Ula şimdi biz bu anakartı aldıkta, kasaya özel CPU soğutması yapan HP'nin fanı söküp kullanamayız değil mi? Bu aklıma çok geç gelmişti, anakartı satın almış olsam da i7'yi takamıyor olmak beni üzmüştü. Ertesi gününde ilk yaptığım iş Corsair H45 sıvı soğutma almak olmuştu..

IMG_2409.png


Sıvı soğutmayı, işlemciyi, anakartı güzelce takmıştım. HP'nin beş para etmez biosundan sonra yine başka bir dünyanın kapısı açılmıştı. Anakartın sahip olduğu LED sistemi, ROG yazısı, her açılışta sağ üstte Q-Code'un farklı farklı kodlar göstermesi. Mest olmuştum. 400 liraya sapasağlam Maximus V Formula almıştım.

Bitti mi, tabiikide hayır. Anakartı çözmüş olsam da baba gibi sisteme baba gibi ekran kartı gerekiyordu. RX 460'ı sattığım paraya idarelik Aero ITX 1050Ti almıştım ucuza bulduğum için fakat 1 hafta falan kullandım.
IMG_1011.png

Kuzenimle GTX 1050Ti aldığımız an fotoğraf. :)

Sapphire Radeon R9 Fury Tri-X 4GB 4096Bit​

IMG_1135.JPG

Yine o günlerde ikindi vaktinde, sahibinden'e yeni bir ilan düşmüştü. Ordu'dan bir abi 1.000₺'ye R9 Fury satıyordu. O zamanlar 1050Ti 1200 liraydı ve bu kart 1050Ti'yi elinde madara ediyordu. Ve benim için çok özel bir karttı. Ekran kartı işlerine heves ettiğim yıllarda bu kartın haberlerini okurdum, bu kartın sıvı soğutma versiyonunu masaüstü arkaplanı yapardım.

Sahibinden'den WhatsApp'a geçmiştik satıcıyla. Kendini Ordu'da oturuyordu. Kartın birinci sahibiydi ve ev bilgisayarında kullanıyordu. Kart çok temizdi, kutusunu evden taşınırken kaybetmiş. Zaten kutu takıntım olmadı hiç. Kartın arka vidasında garanti etiketini gördükten sonra parayı ibana attım. Zorlaya zorlaya 900 liraya satın aldım R9 Fury'i. Ve R9 Fury çok çok çok güç tükettiği için satın almamın ertesi gününde vatandan PSU aldım. Hatta bu PSU, geçtiğimiz günlerde konusunu açtığım "KCETAŞ yüzünden güç kaynağım patladı" konusuna başrol olan PSU. o7 asker.

Neyse, kartı teslim almaya babamla gitmiştik, satıcı mükemmel kutulamıştı. Ve kutu çok ağırdı. Eve gidene kadar kilometre saydım bildiğiniz. Ve en sonunda eve vardık.
Kutudan çıkan şey, o güne kadar gördüğüm en büyük, en havalı, en güzel ekran kartıydı. Ben R9 380'e büyük derken R9 Fury Media Markt'te bakakaldığım 1070'den de büyüktü, 1080'den de büyüktü. Düşünsenize, 32 santim, 4 santim de blok kalınlığı. Spoyler olabilir ama bu kartın sahip olduğu kaliteyi daha hiçbir kartta görmedim. Hem soğutma, hem sağlamlık, hem parça kalitesi açısından..

FB233CA0-F994-4623-9AB4-C6F6D07FFF1D.jpg



İşlemci: Intel i7 3770
RAM: 16GB Kingston HyperX Fury
Ekran kartı: Sapphire Radeon R9 Fury Tri-X
Anakart: Asus Maximus V Formula
Depolama: 2x Samsung HD322, 1x Kingston Ultra 3D SSD

Kartı bilgisayara taktım ve ilk gücü bismillah diyerek verdim. O fanları ilk güçte dönmeye başladığında karta öyle bakakaldım. Düşünsenize, bir zamanlar masaüstünüze arkaplan yaptığınız ekran kartını bilgisayarınıza takmışsınız, o size bakıyor siz ona. Onca aile kavgasından, parasal sorundan, dertten tasadan sonra hayallerinize ulaşmışsınız. Çok güzel bir histi.

Bilgisayar artık tıkırında olmuştu. Ekran kartına kıyamıyordum, bebeğim gibi bakıyordum. 70 derecede fan açıyor olsa da asla üreticisinin ürettiği çizgide gitsin istemedim. 65 dereceyi gördüğü vakit fan açtığı yüzdeye çektim. %27'de fan açıyordu. GTA 5'te ayarları köklediğimde, 30 fan ile 62 derecede sabit kalıyordu. Muhteşem bir soğutması vardı. Kartı en çok zorlayan oyun olan RDR2'de bile %45 fan ile 60 derecede oynuyordum.

IMG_1660.png


Artık oyunların düşük ayarda nasıl gözüktüğünü, bilgisayarda kasmanın ne olduğunu falan hep unutmuştum. 27 inç monitör alıp, çocukken oynayamadığım veya oynadığım ne varsa hepsini en yüksek ayarda, en güzel şekilde tekrardan bitirdim. Bilgisayarı dibine kadar kullanıyordum..

Ve bu dönemde kuzenimde para kazanmaya başlamış, al-sat yapmaya girmişti.

7C7EC0DF-0B7D-48AB-97A7-A31422B529C3.jpg


Kartın modelini tam olarak hatırlamıyorum fakat ilk olarak al-sat amaçlı aldığımız karttı. R9 390 falan olması gerekiyor hatırladığım kadarıyla.

Gel zaman git zaman kuzenime bir kart geldi ve test amacıyla ben aldım.

Kendime verdiğim sözü hatırladınız mı?​

Screenshot_6.png

IMG_1797.png


Bir zamanlar telefon oyununda öğrendiğim, hayali bile güzel olan kartı bilgisayarıma takmıştım. GTX 690, zamanının en amirallerinden..

Aradan geçen aylardan sonra, DDR3 sistemi satıp ryzen 5 3500x'e geçtim.


IMG_2413.PNG


2014-2015 yıllarında hayalini kurduğum temiz kartları alıp, koleksiyon niyetinde kullandım.
R9 Fury uzunca bir süre bana yoldaşlık etti. RTX'ler çıktı, bilmem neler çıktı bir defa boynumu bükmedi saolsun. Fakat 2 yıllık bi kullanımdan sonra artık değişmenin vakti gelmişti. Neyse ki dosta satıyordum, kuzenime. Kart hala koleksiyon niyetine kuzenimde duruyor. Çok kral bir karttır kendisi.

Yeni bir kart alıcaktım. Bütçe kısıtım yoktu. İstersem 3080, istersem, RX 6700 alabilirdim. Fakat kendime son bi sözüm kalmıştı. Çıktığı günlerde hayali bırakın, kafanıza "nasıl olsa alamayacağım" düşüncesi sokan o kart.

WhatsApp Image 2023-10-13 at 23.44.21.jpeg


Founders Edition 1080Ti. Bu fotoğraf, bir zamanlar hayaliyle yatıp kalkan 16 yaşında çocuğun hayallerini gerçekleştirmesini içeriyor. Belki milyonluk şeyler değillerdi, belki ulaşılması çok güç şeyler değillerdi. Ama ben bunların hayalini kuruyordum. Onca macera, onca sorun, onca zor geçen günden sonra hayalimi gerçekleştirmiştim.

Yine 7-8 aylık deneyimden sonra 1080Ti satıp, 1070Ti aldım. Ve sonra 1070Ti'ı da sattım. İkisinden çok güzel kâr etmiştim. Artık görevin sonuna gelmiştim. O günlerde anladım ki benim kartların gücüyle, ücretiyle işim yoktu. Hayal ettiğim şeylere ulaşmanın tadını yaşamayı seviyordum. Bugün 4090 ile 6990, 7990'ı yan yana koysanız 4090'ı seçmem ben.

Son olarak, yine masaüstü arkaplanı yaptığım kartlardan biri olan RX Vega 64 ile bu masalın son sayfasına ulaşmış oldum. Ve yine bu da çok nadir bir ekran kartı. R9 Fury'den bile büyük. :) Powercolor Red Devil. Kuzenimde aynısını aldı ve CF yaptık. Ve Ryzen sistemi satıp, günlük seviyede bana yetecek "hayallerimi" içeren bilgisayara geçiş yaptım.

14.10.2023​

İşlemci: Intel Core i7-3770K 4.40GHz (%25 Overclocked)
Anakart: Asus Maximus V Extreme Z77
RAM: GSKILL Ripjaws 8X2 1600MHz 16GB DDR3
Ekran Kartı: PowerColor Radeon Red Devil RX Vega 64 8GB 2048Bit HBM2
PSU: Zalman GigaMax 550W
Soğutucu: Noctua NH-D14
Monitör: 2007'ye babamın topladığı sistemin monitörü. PHILIPS 170S. :)

Kötü ekran kartı yüzünden arkadaşlarına dahil olamamak, paramı bilgisayara harcıyorum diye beni evden kovan aile, her seferinde ayrı bir sorun çıkaran AMD sistemler, durup dururken bozulan LGA anakartlar, insanları yanlış yönlendiren ticaretçiler, dolandırıcılar ve daha nicesi. 13 yaşımdan beri yani yaklaşık 10 senedir görmediğim şey kalmadı. Benim için bilgisayar bir hobiydi. Ben delisi değildim ki bu şeyin, sadece ulaşamamak onla ilgili hayallerimin artmasına sebep oluyordu.

X1050, R5 220, 7100GS'den sonra:

WhatsApp Image 2023-10-14 at 01.36.49.jpeg


Göze alamadıklarından, gün gelir gözünü alamazsın. Çocukluğuma olan borcumu ödemiş bulunmaktayım. Hayaliniz olduğu sürece arkasından koşun. Belki bugün ulaşmanız çok zordur fakat emin olun uğruna ter döktüğünüz sürece bir gün ulaşırsınız..

X1050, 7100GS, R5 220, HD 7750, HD 4650, HD 4850, HD 4870, GTX 550Ti, HD 5850, HD 4870X2, HD 6950, HD 6970, HD 7850, RX 460, R7 240, R7 250, GTX 750Ti, GTX 580, R9 270X, R9 380, GTX 1050Ti, GTX 690, R9 Fury, RX Vega 64, GTX 680, R9 390, GTX 1070Ti, RTX 3060Ti..

Şimdi bunların markalarını ve kullandığım ramleri, işlemcileri falan da eklerim de sabah olmaz o zaman. :)

Hepinize okuduğunuz için teşekkürler, eğer bir gün Radeon VII, Titan X Pascal veya R9 295X2 gibi bi kart düşürürsem konuya eklerim. :)
  • 614-front.jpg
    614-front.jpg
    44,8 KB · Görüntüleme: 57

Yorumlar

Okurken gözlerim doldu desem yeridir benzer bir yoldan geçtim benim hayalim işlemciydi Q9400 çok istiyordum 1 sene ardından bende 9400'e kavuşmuştum.
 
  • Beğen
İfadeler: die
Vay be zamanında hayalimiz 1050 Ti'dı gerçekler 6700 hey gidi günler zamanında GT730 az karımı çekmedi benim.
 
  • Beğen
İfadeler: die

Blog girdisi detayları

Ekleyen
die
Okuma süresi
9 dakika okuma
Görüntüleme
449
Yorumlar
4
Son güncelleme

Genel kategorisindeki diğer girdiler

die adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı