Donanım/Bilgisayar Hikayem ve Geçmişim

  • Ekleyen die
  • Oluşturma tarihi
  • Blog girdisi okuma süresi 5 dakika okuma
Merhaba, donanım bileşenlerinin bu dipsiz kuyusuna nasıl atıldığımı, nelerle uğraştığımı veya nasıl tecrübeler kazandığımı sizlerle paylaşmak istedim. Umarım okurken zevk alırsınız.

Bir türk gencinin, Asus ATI X1050'den, RTX 3060Ti'lere uzanan hikayesi. "Hiç ulaşamamak ve ihtiyaç fazlası arasındaki o farkı dibine kadar hissetmek."

2007 ve İlk Bilgisayar​

Anakart: ASUS-MX SE Plus
İşlemci: AMD Athlon X2 3800+ 2.00GHz
RAM: 1GB DDR2 533MHz (Dual Channel)
Ekran Kartı: ASUS EAX1050 256MB

Yıllarca kahrımı çekmiş, en uzun süre kullandığım bu sistemi babam 2007'de toplamıştı. Şimdi dönüp yüzüne bakmadığım sistem o yıllarda bütün oyunları oynatıyordu. O yıllarda diyorum çünkü 2011'ye kadar şans eseri yüklediğim oyunların hiçbirinde kasma, donma vs. yaşamıyordum. Bu oyunlarda nedir;GTA SA, Max Payne 2, Fifa 2008, Half-Life gibi benim yaşıtım çoğu insanın bildiği oyunlar.

2012 yılında bilgisayara daha çok ilgi ve bilgisayarı daha fazla kullanma hissi yavaş yavaş bilgisayarın güçsüzleşmeye başladığını gösteriyordu. Haulin gibi oyunları kastırmıyordu fakat internet kafeden bayram harçlığımla 4₺ karşılığında korsan yüklenmiş ETS 1, evde kastığını görünce dünyamı başıma yıkmıştı. Artık yavaş yavaş bu "kasma" dediğimiz olayın sebeplerine, bilgisayar donanımının güç unsuruna yavaş yavaş dalmaya başlamıştım.

"Oyunlar neden donar" gibi ifadelerle Google'da bilgi toplamaya çalışıyordum. Bakın kasma terimini bile bilmediğim için, Google'da arattığım şeyler bile çok garipti.

Google aracılığı ile işlemcinin, ramin, ekran kartının işlevlerini öğrenmiştim. Her ne kadar kaynaklar o yıllarda sınırlı olsa da zaten bilgisayar başında çok afaki zaman geçirmediğim için çokta peşine düşmüyordum açıkçası. Fakat o yıllarda yine yaşım küçük olduğu için babama aktarıyordum mevzuyu. Baba bilgisayar kasıyor yeni bilgisayar alalım gibisinden. Sürekli reddediyordu, hatta bir gün format atmaya gelen Mikail abi bile senin bilgisayar kara tren olmuş artık diyince yenileriz yakında demişti. O gün öyle bir heveslendim ki, spoiler olacak ama hiç yenilenmedi. :(

Tam olarak 2015'e kadar dişimi sıktım. Farming simulator 14 kasıyordu, S2 Son Silah kasıyordu, PES 13 kasıyordu, ETS2'yi açmıyordu bile bilgisayar. 2015'te ilk defa bilgisayarın kasasını açıp içini temizlemiştim. 8 yılın tozunu görmek istemezsiniz. :)

Arkadaşlar bu geçen süreç boyunca ekran kartı nasıl takılır, işlevleri nelerdir veya aklınıza gelebilecek her şeyi araştırıp bilgi edinmiştim. Fiziksel olarak tecrübe edemesem de forumlarda insanları yönlendirmeye başlamıştım. Forumlarda o yıllarda HD 7870 sahiplerine, GTX 680 sahiplerine, GTX 580 sahiplerine dibim düşerdi.

1500x1500_thumb_st02412.jpg


Ve kasanın içinden beni selamlardı bu güzelim ekran kartı. Hiç kötülemem, sevmem de değil gücünün yettiği yere kadar götürdü fakat o günlerde bu saydığım ekran kartlarını canım o kadar isterdi ki anlatamam size..

2016 ve ikinci bilgisayar​

Günler geçtikçe geçmiş, benim içimdeki donanım ilgisi arttıkça artmıştı. Hayali bile güzel gelmeye başlamıştı, masaüstü arkaplanlarım, forumlarda açtığım ekran kartı tanıtım konuları falan.. Eskiler bilir NVIDIA'nın ekran kartlarına özel sayfası vardı, kartın özelliklerini gösterirdi.

nvidia.PNG

Bahsettiğim sayfadan bir kare paylaşmak istedim.


Ben bu sayfaları forumlara konu olarak açardım fakat her yeni ekran kartında ekrana dalar giderdim.
Derken 2016 yazında ani bir gelişmeyle ikinci bilgisayarımın sahibi oldum. Elimde hiç seçenek olmadığı için Casper tercih ettiğim bu masaüstü bilgisayar, her ne kadar güçsüz olsa da en azından "dede" sayılabilecek bilgisayarımdan daha güçlü olduğu için satın aldık. Bunu dedem arkadaşının dükkanından aldığı için maalesef ki seçeneğim yoktu.

İşlemci: Intel Core i3 4170 3.70GHz
Ekran kartı: XFX R5 220 1GB 64Bit
Anakart: ECS H81H3-M4 (Casper kasaların ünlü anakartı.)
RAM: Casper marka 4GB Tek kanal 1600MHz

Önceki bilgisayarda Windows 10'u geçin, 8.1 bile hayal olduğu için ilk işim Windows 10 kurmak olmuştu. Hız açısından o kadar fark etmişti ki, bana uzay mekiği gibi geliyordu. Ben bu yazıya dahil etmiyorum fakat aradan geçen süreçte web kodlama vs. öğrenmeye çalışıyordum ve 1GB Ram ile o yıllarda 5-6 Chrome sekmesi bilgisayarın boğazını sıkıyordu. Hadi yiyorsa o sekmelerin birinde şarkı çalsın mesela YouTube'dan.. Bu yüzden şarkıları MP3'e dönüştürüp Media Player ile dinliyordum..

Bu bilgisayar artık şahsıma aitti, önceki babamın bilgisayarı olduğu için değişiklik yapamıyordum fakat bunda yapabilecektim. O yıllarda baya ünlü olduğu için GTA 5 ve Watch Dogs ve Mafia 2 indirmiştim. Mafia 2 haricinde, kasıyordu yine oyunlar. Memnun değildim fakat belli etmemeye çalışıyordum..

r5220.jpg

XFX R5 220 1GB

1 sene klasik oyunlar ve kodlama işleriyle o bilgisayarı olduğu gibi kullandım. Bir gün internet kafeye gitmiştim, bilgisayarda MSI R7 370 Gaming takılı olduğunu gördüm. Kartın MSI yazısının ışığına öyle bakakaldım. Aşık oldum bildiğiniz. Dedim yok, benim bir şekilde bu ekran kartından almam lazım. O zamanlar bu kartın sıfırı 680₺'ydi. Ben yine dişimi sıktım ve yazın gelmesini bekledim. YouTube'dan sürekli HD 7990, GTX 690, R9 Fury, R9 295X2 gibi o yılların "muhteşem" kartlarını açıp açıp izliyordum.

Derken forumları kasıp kavuran GTX 10 serisi duyuruldu. Ben bu süreçte ailemin bana bu kartlardan birini almasını istiyordum. Dedemden yine onay alır gibi oldum ve kendime şöyle bir liste hazırlamıştım..

Mayıs 17 2017 tarihli Pastedco notum.
Kod:
Ekran kartı
4 GB MSI GeForce GTX1050TI GAMING X GDDR5 128b
http://www.kare.com.tr/?cmd=UrunDetay&StokNo=41508
886 TL
--------------------------------------------------------
Ram
HI-LEVEL 4 GB 1600MHz SOĞUTUCULU DDR3 TEK MODUL
http://www.kare.com.tr/?cmd=UrunDetay&StokNo=20157
118 TL
---------------------------------------------------------
Kasa
CORSAIR Carbide Champ/SPEC-01 600W 80+
http://www.kare.com.tr/?cmd=UrunDetay&StokNo=40728
497 TL
----------------------------------------------------------
POWERGATE KB-Z4 & EVEREST SGM-X9
http://www.kare.com.tr/?cmd=UrunDetay&StokNo=40113 [Maus]
http://www.kare.com.tr/?cmd=UrunDetay&StokNo=41421 [Klavye]
86 TL
--------------------------------------------------------
XOF-F1257 / XIGMATEK XOF-F1257 120*120*25mm Siyah Kasa Fanı x3
http://www.kare.com.tr/?cmd=UrunDetay&StokNo=36744
105 TL

1692 TL

Komşum karebilgisayar bayisi olduğu için alacaksa bile dedem burdan alırdı. Ama neyse ki hem ben hem dedem bu fikirden vazgeçti. Sadece o günlerdeki fiyatları gösterme amaçlı atıyorum. Zotac GTX 1050Ti 682₺'ydi. Bu karta çok heveslenmiştim çünkü power istemiyordu yanına.

2017 yazında yeni bir ekran kartı almak için çalıştım fakat hayatımda ilk defa çalışıyordum ve iş çok ağırdı. 1 hafta dayanabildim, 1 hafta boyunca kendimi tek telkin yöntemim MSI GTX 1050Ti'idi. Fakat haftalık harçlığım 200 liraydı....

Elimde 200 liram vardı, sahibindene koştum hemen. Madem 1050Ti alamıyorum bende R7 370 alırım diye yana yana ekran kartı aramaya başladım.
Günün sonunda yaşadığım şehirde çalışıp çalışmadığından emin olunmayan bi R7 370 bulmuştum. Adamla buluştuk ve çalışmaması durumunda iade alabileceğini söyledi. Normalde piyasası 350-400₺ iken o yüzden 200₺ ödemiştim.

ZEO7Q3.jpg


Bu resim benim için çok özeldir. Bütün haftalığı tek bir ekran kartına yatırdım diye ailem bana yüzünü çevirmişti. Bense ekran kartıyla eve girer girmez kutuya yaslayıp direkt fotoğrafını çekmiştim. Çok aşık olunası bir karttı kendileri. Bunu nasıl çalıştıracağım diye kara kara düşünürken komşumuzdan yardım rica ettim. 6 pin olayını biliiyorum fakat HDMI kablom ve uyumlu bir monitörüm yoktu. Sahip olduğum Casper monitör sadece VGA'dan görüntü alıyordu..

Hemen akşam olsun diye dua eder oldum. Bekledim de bekledim. Sonunda akşam ettim ve komşumuz beni çağırdı. Kasayla gittim evlerine, 6 pinden dolayı görüntü alamadım. Belki de en çok hayal kırıklığı yaşadığım anlardan birisidir. Çalışmayacağını bile bile umut edersiniz ya, bendeki de öyleydi. Çocuk aklımla "ya çalışırsa" diyip hayaller kuruyordum. Çalıştıramayıp iade ettim....

Ardından kısa bir süre sonra babamla anlaşıp R7 250 aldım. O zaman 270₺'ye almıştık..

r7250.PNG


Kutudan çıkar çıkarmaz bu fotoğrafı çekmiştim. Şimdi peki neden R7 250 aldım? Arkadaşlar o günlerde R7 240 ve R7 250 gibi kartlara çok karşıydım her zaman HD 6850 veya HD 6870'e yönlendirirdim insanları. Fakat güç kaynağı vs. gibi durumlardan bunu almak zorunda kaldım ki aldıktan 3 gün sonra iade ettim. Çünkü R5 220 ile aralarında aman aman bi fark yoktu...

O günlerde Far Cry 4 yeni çıkmıştı. Benim oyun algıma 10/10 uyuyordu. Artık yeni ve güçlü bir ekran kartını FC4 oynamak için istiyordum. Oyunu daha hiç oynamadan ezberlemiştim, hatta şöyle bir acıklı hikaye aktarayım. Oyunu 13FPS ile %40 düzeyde bitirmiştim. İşte o kadar oynamak istiyordum oyunu. :)

Cebime tekrar 200₺ para gelmişti. Molex kablosu bulup 6 pin olayını halletmiştim, Casper marka 200W PSU avını bekliyordu. :)

R5 220'yi o dönemde O.C. ile kullanıyordum. Kafamdaki şey, aldığım ekran kartının MHz'ini kısarak daha az güç çekmesini sağlamak. Bunun bir çeşidi de undervolt ama bunu tabii herhangi bir sitede görüp yapmadım..

Şimdilik bu kadar, part 2'yi yarın yazayım. Yazınca da bu konu altına link veririm. Okuduğunuz için teşekkürler.

Part 2:

Yorumlar

Gösterilecek yorum bulunamadı.

Blog girdisi detayları

Ekleyen
die
Okuma süresi
5 dakika okuma
Görüntüleme
446
Son güncelleme

Genel kategorisindeki diğer girdiler

die adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı