Dünyayı yok etmeye gelen Vogon Filosu!

Otostopçunun Galaksi Rehberi'ni okumaya başlayalı epey oldu. Kitap eğlenceli, bilim kurgu dolu, felsefi öğeler barındırıyor ve inanılmaz derecede ufkunuzu genişletiyor. Özellikle de evrende yalnız olmadığımız düşüncesini çok güzel bir biçimde ele alıyor. Kitabı okurken aslında evrendeki konumumuzu çok daha iyi bir biçimde anlayabiliyorsunuz: daha gezegeninin dışına çıkmayı başaramamış en ilkel ırklardan birisi :)

Kitabın daha en başında inşa edilecek bir uzay rotası için Dünya'yı yok etmeye gelen Vogonlar'dan bahsediliyor. Bu esnada insanlar ve Vogonlar arasında geçen konuşmalar epey eğlenceli.

Ani bir sessizlik çöktü Dünyaya. Korkunç gümbürtüden daha korkunç bir şey varsa o da bu sessizlikti. Bir süre yaprak kımıldamadı, çıt çıkmadı. Koca gemiler Dünyadaki her ülkenin üzerinde sessizce asılı kaldı. Doğaya bir küfür eder gibi büyük, ağır, kımıltısız, asılı duruyorlardı. Birçok kişi gördükleri şeye kafalarında bir anlam vermeye çalışarak şaşkınlıkla bakıyorlardı. Gemiler gökyüzünde tuğlalar gibi dizilmişlerdi.

Hâlâ hiçbir şey olmuyordu. Sonra hafif bir fısıltı, açık havada aniden yayılan sesin fısıltısı duyuldu. Dünyadaki bütün televizyonlar, bütün teypler, tüm pes sesleri veren hoparlörler, tüm tiz sesleri veren hoparlörler sessizce açıldılar. Her konserve kutusu, her çöp tenekesi her pencere, her otomobil, her bardak, her paslı metal parçası mükemmel bir ses yükselticisine dönüşmüştü.

Dünya yıkılmadan önce bu en kusursuz ses sistemi, kurulmuş en mükemmel anons cihazı olacaktı. Ama ortada konser, müzik, şamata falan yoktu, sadece bir duyuru okunuyordu. “Dünya halkı lütfen dikkat.” dedi bir ses, müthişti. Çok düşük bir bozulma düzeyi, en sert insanı bile ağlatabilecek müthiş ve kusursuz kuadrofonik bir ses.

“Burası Galaktik Uzayüstü Planlama Konseyi Vogon Filosu,” diye sürdürdü ses. “Hiç şüphesiz bildiğiniz üzere, Galaksinin uzak köşelerinin imar planlarına göre yıldız sisteminizden uzayüstü boyutta bir ekspres yol geçmektedir; üzülerek söylüyorum ki gezegeninizin bu nedenle istimlak edilmesi gerekmektedir. İşlem sizin Dünya saatinizle iki dakikadan az bir zaman alacaktır. Teşekkür ederim."

Anons kesildi.

Tarif edilmesi zor bir dehşet çöktü izleyenlerin üzerine. Dehşet dalgası, insanlar demir tozuymuş da altlarında bir mıknatıs gezdiriliyormuşçasına ilerledi kalabalıkta. Panik filizlendi yeniden, dehşetli bir panik, ama kaçacak bir yer yoktu. Bunu gören Vogonlar yeniden anonsa başladılar. Anons şöyleydi:

“Bunda şaşıracak bir şey yok. Projenin bütün planları ve istimlak emirleri Dünya zamanıyla elli yıldır Alfa Centauri’deki yerel planlama bölümünde askıdaydı, yani resmi itirazlar için yeterince zaman varken şimdi yaygara yapmanız anlamsız.”

Anons yeniden kesildi yankısı uzaklarda kaybolurken. Kocaman gemiler zorlanmadan yavaşça ters döndüler gökyüzünde. Her birinin altında bir kapak açıldı, boş, karanlık bir dörtgen. Bu arada bir yerlerde birileri bir radyo vericisi ayarlamış, uygun dalga boyunu saptamış ve Vogon gemilerine gezegen adına ricada bulunmuştu. Onların Vogonlar’a neler söylediğini kimse duymadı, duyulan yanıttı yalnızca. Anons tekrar açıldı. Ses sıkkındı. Şöyle dedi:

“Ne demek kimse Alfa Centauri’ye gitmedi? İnsanoğlu yapma tanrı aşkına, Alfa Centauri sadece dört ışık yılı uzakta. Darılmayın ama, yerel sorunlarla ilgilenme zahmetine katlanamıyorsanız kendi bileceğiniz iş.”

“Tahrip ışınlarını verin.” Dörtgenlerden ışık boşandı.

“Bilemiyorum,'” dedi anonstaki ses, “sevimsiz kahrolası gezegen, hiç sevmedim burayı.” Ses kesildi.

Korkunç ve dehşetli bir sessizlik.
Korkunç ve dehşetli bir ses.
Korkunç ve dehşetli bir sessizlik.
Vogon İnşa Filosu yıldızlı karanlık boşlukta uzaklaştı.

The Hitchhiker's Guide to the Galaxy.jpg
  • The Hitchhiker's Guide to the Galaxy.jpg
    The Hitchhiker's Guide to the Galaxy.jpg
    494,3 KB · Görüntüleme: 3.330
  • Beğen
İfadeler: 6 kişi

Yorumlar

Merhabalar.
Recep abi ben bir konu açıyorum ve konu kayboluyor lütfen yardım edermisiniz.
 
5 kitap birarada olarak almıştım bu seriyi. Kitabın bu kısmına çok gülmüştüm ve güzel bir başlangıçtı fakat devamı o kadar sarmadı beni. Yaklaşık 2.kitabın sonuna kadar okudum ve okuduklarım arasındaki en güzel kısım buydu. Belki orijinal dilinden okumadığımdan kitabın devamında yapılan mizah her zaman bu ilk kısım kadar güldürmedi. Zaman zaman eğlendirse de absürtlüğün fazla olması ve hikayede ne zaman ne olacağının kestirilememesi yüzünden kitabın hikayesini takip etmekte zorlandım. En çok hoşuma giden tarafı senin dediğin gibi "evrende önemsiz bir gezegen olmamız ve diğer gelişmiş ırkların gözünde değersiz bir ırk olmamız" ihtimalini düşündürtüyor insana. Şüphesiz önemli bir seri çünkü bilim kurguyla mizahın birleştirilebileceğini gösterip bir çok esere ilham vermiş. Aklıma ilk gelen Futuruma'daki kaptan Zapp Brannigan'la, Otostopçu'daki Zaphod Beeblerox'un isim ve kişiliklerinin çok benzemesi. :)
 
Kişiye özel hizmet vermiyoruz. 150.000 üye var. Biraz empati kurmayı öğren bakalım herkese sizin gibi özelden hizmet versek nasıl olurdu? Bu kadar bencil olmayın!
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
Recep Baltaş
Okuma süresi
1 dakika okuma
Görüntüleme
2.092
Yorumlar
13
Son güncelleme

Genel kategorisindeki diğer girdiler

Recep Baltaş adlı kullanıcının diğer girdileri

  • Neden iPhone'a Geçiyorum?
    Uzun süre Galaxy S21 Ultra 5G kullandıktan sonra nihayet iPhone 13 ile Apple topraklarına geri...
  • IFA 2019'u Geride Bırakırken...
    Bir IFA fuarını daha geride bırakmış olduk. Almanya’nın en eski endüstri fuarlarından biri olan...
  • Ahlak Bekçileri
    Dün yine metrobüste ortaya çıkmış parazitler. Öpüşen çifte müdahale etmişler. Bu Orta Doğulu'lar...
  • Sleep no more
    New York'ta katıldığım tiyatro gösterisi. Öncelikle gösteriye girmek için gözlüklerinizi...
  • Vefat Sonrası Yapılacak İşlemler
    Hastanede yatan bir kişi vefat ettikten sonra adım adım yapılacak işlemler: Öncelikle yoğun...

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı