Getir'in ramazan reklamındaki mesaj

Bahsettiğim reklam bu öncelikle.

Reklamdaki diyalog şöyle geçiyor;

Dede: Eski ramazanlarda telefon yoktu, sohbet vardı. Eski Ramazanlarda büyüğün karşısında bacak bacak üstüne atılmazdı. Eski Ramazanlarda sofralar da sofraydı ama ha

Torun: Eski Ramazanlarda market alışverişine evin küçüğü giderdi, ben gideyim en iyisi.

(Kurye gelir ve siparişi dede vermiş olur)

Torun: Dede, eskiden Getir büyük mü vardı, ne oldu eski Ramazanlara?

Dede: Eskiye çok da takılmamak lazım evladım.

Büyük ihtimalle diyalogda anormal bir şey göremediniz. Hatta teknolojiden, geleneklerden falan bahsedeceğimi sandınız. Hayır arkadaşlar, mesele teknoloji, gelenek değil, mesele din de değil, mesele edep. Dede, "Eski Ramazanlarda büyüğün yanında bacak bacak üstüne atılmazdı" diyor ve torun bacağını indiriyor. Bacak bacak üzerine atmanın Ramazan ile alakası olmasa da diyalogda buraya kadar anormal bir durum yok. Reklamın sonunda dede diyor ki "Eee, eskiye çok da takılmamak lazım" Burada söylenmek istenen her ne kadar gelişen teknolojiyle birlikte gelenek ve ibadetlerin değiştiği, buna ayak uydurmak gerektiği gibi görünse de bu değil. Söylenmek istenen asıl şey veya bizim anlamını çıkardığımız asıl şey, büyüğün yanında bacak bacak üstüne atmanın da bir gelenek olduğu ve teknoloji ile önemini yitirdiği. Sadece eskiden büyüğün yanında bacak bacak üstüne atılmazdı, yıl olmuş 2021. Atsan ne, atmasan ne, ne önemi var (!)
Her ne kadar basit ve kafaya takılmayacak, sıradan bir reklam değil mi, klasik "eski Ramazan" temalı reklamlar işte, bir amca çıkar ve eski Ramazanları anlatır. Hayır, bu reklam o sıradan "eski Ramazan" reklamları gibi masum değil. Ben de dahil olmak üzere yeni nesil bu reklamdan bahsettiğim anlamı çıkarıyor.

Son incelemeler

Artıları: Bomboş zaman geçirmek için çok yerinde yazılar ancak ciddiye alıp kafayı kirletmemekte fayda var.
Eksileri: Kesinlikle bomboş yazılar.
+ ve -'de ne yazıyorsa aynısı.
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Yorumlar

Senaryoyu yazan kişinin bile bunu fark ettiğini sanmıyorum. İyi düşünmüşsün ama saçma.

Bacak bacak üstüne atmak toplumun ahlak anlayışı ile ilgili bir şey. Ahlak anlayışı dediğimiz şey ise zaman içinde değişebilir. Eskiden ayıp görülen şeyler, artık normal karşılanabilir. Burada absürt bir durum yok.
Reklam filminde de sizin söylediğiniz tarzda bir "mesaj" olmadığını düşünüyorum. Fazla kafa yormaya gerek yok bence.
 
Yediğiniz malzemeyi ne kadar çiğnerseniz o kadar farklı aroma çıkar; çiğneyerek sucuk içinde şu baharat da varmış bu da varmış bu da buna benziyormuş tütsülenmiş biraz da bla da bla bla... Özellikle son zamanlarda ağzına aldığınız hangi şeyi çiğneyip de yuttunuz ki bu hazımsızlık yapsın... :)
Sağlıklı günler dilerim...
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Yediğiniz malzemeyi ne kadar çiğnerseniz o kadar farklı aroma çıkar; çiğneyerek sucuk içinde şu baharat da varmış bu da varmış bu da buna benziyormuş tütsülenmiş biraz da bla da bla bla... Özellikle son zamanlarda ağzına aldığınız hangi şeyi çiğneyip de yuttunuz ki bu hazımsızlık yapsın... :)
Sağlıklı günler dilerim...
kırpıkçı admin CANINIZ SAĞOLSUN NE DİYEYİM ;)
 
EE sorun ne ? Sonsuza kadar büyüklerin yanında bacak bacak üstüne atmama olayının korunması mı gerekiyor? Ahlak kuralları zamana ve mekana göre değişirler. Bu değişimin başı ve sonu da yoktur süreklidir. Her dönem buna direnen bir grup bulunur, bunlara muhafazakarlar diyoruz.

Bacak bacak ustune atmanıyı büyüğe karşı saygısızlık olarak nitelendirdiğin zaman ancak bu yapıldığında saygısızlık olur. Dikkat etmek ise saygı göstergesine dönüşmüş olur. Esasında tamamen sanal göstergeler. Özünde herhangi bir değeri bulunmadığı için değişimine siper olmanın manası da yok. Onun yerini başka bir şey mutlaka alacaktır. Her dönemin ve toplumun kendine göre saygı gösterme biçimleri oluyor ve sürekli değişiyorlar. Değişimi durdurmanın herhangi bir yolu da bulunmadığına göre bunu dert edinmek değirmende su dövmektir.

Reklam ayrıca saçma o da ayrı mesele fakat bir reklamın etkileyici olması için mantıklı olması da gerekmiyor.
 
Bunu bende fark ettim ama arkasında illüminati var korkusuna kapılmadım, adamlar haklı geleneklerini öğrenmek istiyorsan Müge Anlı'yı izle.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Blog girdisi detayları

Ekleyen
araba lastiği
Okuma süresi
1 dakika okuma
Görüntüleme
1.367
Yorumlar
21
İncelemeler
2
Son güncelleme
Değerlendirme
2,33 yıldız 3 değerlendirme

Genel kategorisindeki diğer girdiler

araba lastiği adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı