Hava-Hava Füzelerinin Geleceği - Peregrine Füzesi

Stealth uçakların ve IHA'ların savaş meydanlarında kullanılmasıyla farklı ihtiyaçlar doğdu. Stealth uçaklar radar gizliliklerini koruyabilmek için silahlarını gövde içinde taşımak zorundalar. Bu nedenle stealth uçakların taşıyabildiği hava-hava mühimmatı sayısı bir önceki nesil uçaklara göre ciddi azalmakta. IHA'lar boyutları ve kullandıkları motorlar gereği kendilerini savunabilecek veya başka hava araçları ile savaşa girebilecek kadar hava-hava mühimmatı taşıyamıyorlar. A.B.D ana hava füzesi olan AIM-9 Sidewinder ve AIM-120 Sidewinder füzelerini küçülterek F-22'nin stealth şekilde 6 füzeden 8 füzeye çıkarmayı başardı. A.B.D, Rusya ve Çin olmak üzere büyük devletler mevcut hava-hava füzelerini önceki nesillere göre küçültse de hala önceki nesil uçaklara göre daha az mühimmat taşıma kabiliyetine sahipler.

raytheon-peregrine_78809.jpg

Peregrine Füzesi'nin Tam Boyutlu Maketi Fuarda Sergilenirken

https___api.thedrive.com_wp-content_uploads_2019_09_peregrine-top.jpg

F-22 Raptor Peregrine Füzelerini Fırlatıyor(Konsept Görüntü)

Amerika'nın en büyük füze üreticilerinden Raytheon firması bu sorunu gidermek için yeni hava-hava füzesini geliştirmeye başladı. Raytheon firması AIM-120C AMRAAM kadar uzun menzilli, AIM-9 Sidewinder füzesi kadar küçük ve çevik olan bir füze geliştiriyor. Yakın zaman içinde geliştirme sürecinin tamamlanması ve ABD envanterine girmesi bekleniyor. Peregrine füzesi, hava-hava füzeleri içinde bir kilometre taşı olacak. Bu füzeyi kullanan uçak ve IHA sistemlerinde taşınabilen hava-hava mühimmatı sayısı iki katına çıkacak. Stealth uçaklardan olan F-35 bu füze sayesinde stealth modda iken 4 adet füze taşıyabilirken 8-10 adede kadar füze taşıyabilecek. Gene aynı şekilde F-22 uçağı stealth haldeyken 8 adet füze taşıyabilirken bu füze sayesinde 14 adede kadar füze taşıyabilecek.

akela-freedom-peregrine-art-02.jpg

F-22 Raptor Gövde İçi Silah İstasyonlarında Peregrine Füzelerini Taşırken(Konsept Görüntü)

ead67b112fe455998f51f52af68f548e.jpg

F-22 Raptor Uçağı AIM-120 AMRAAM Füzeleri Taşırken, F-22 Raptor normalde 6 adet AIM-120 Füzesi taşıyabilirken Peregrine füzesi sayesinde 12-14 arası füze taşıyabilecek hale gelecek.

Kendi boyutundaki ve Peregrine füzesinden fazla kütlesi olan(85~ Kilogram) AIM-9 Sidewinder füzesi en fazla 30-35 kilometre mesafeye gidebilirken Peregrine füzesi 65 kilogram ağırlığındaki bir pakette 70-90 kilometre arasında menzil sunabiliyor. AIM-9 Sidewinder'da da bulunan itki yönlendirme sistemini de kendi içerisinde bulunduruyor. Peregrine füzesi güdüm kiti olarak aktif radar güdümü kullanacak ve DataLink sistemine sahip olacak. DataLink sayesinde füze fırlatıldıktan sonra bile hedefi değiştirilebilir veya hedefi vurması engellenebilir. Füze hakkında birçok bilgi hala belirsiz veya gizli tutuluyor. Eğer Raytheon firması bu füzeyi geliştirmeyi başarırsa Amerika'nın ve NATO'nun hava kuvvetlerini ciddi anlamda güçlendirecektir. Bunun yanı sıra daha İHA ve Hürjet gibi küçük uçakların hava-hava yetenekleri ciddi oranda arttıracaktır.

Son incelemeler

Artıları: Anlaşılır ve akıcı anlatım.
Eksileri: Yok
Bilgilendirici paylaşımınız için teşekkürler.

Yorumlar

Bilgi ekleyeyim,

Dünya'da h-h füzesi atan s/ihalar üretilmekte. Örneğin; Baykar Akıncı TİHA / Amerika ve Rusya'nın yeni üretmekte olduğu s/ihalar vb.
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
Cruslan
Okuma süresi
2 dakika okuma
Görüntüleme
1.011
Yorumlar
2
İncelemeler
1
Son güncelleme
Değerlendirme
5,00 yıldız 2 değerlendirme

Teknoloji kategorisindeki diğer girdiler

Cruslan adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı