Manş Tüneli

Manş Tüneli
Manş Tüneli, Fransa ile İngiltere'yi birbirine bağlayan tüneldir. Yapımına 1988 yılında başlanıp 6 Mayıs 1994'te açılmıştır. Hizmete başlama tarihi ise 14 Kasım 1994'tür. Manş Tüneli, bir demiryolu tünelidir. Tünel Manş Denizinde, Dover Boğazında yer almaktadır. Tünelin başlangıcı Folkestone, Kent, Birleşik Krallık. Sonu ise Coquelles, Pas-de-Calais, Fransa'dır.

1880'li yılların başlarında bazı özel kuruluşlar iki kıyı arasında bir demiryolu tüneli yapmak için kazılara başladılar. Tünel 1800 M'ye ulaştığında basının, İngiltere'nin güvenliği açısından projenin tehlikeli olduğu hakkındaki kampanyaları yüzünden yapım durduruldu. 1960'lı yılların ortalarında tünelin yapılması için tekrar anlaştılarsa da daha sonra yüksek maliyetleri gerekçe gösteren İngiltere, 1970'li yıllarda yapımı durdurdu. Sonra 1986 yılında projenin maliyeti Fransız ve İngiliz firmalarından oluşan bir şirketler birliği tarafından çok sayıda bankadan borç alınarak ve hisse senedi çıkarılarak karşılandı.
Tünelin uzunluğu 50.5 kilometre olmakla tünelin su altındaki bölümün uzunluğu 38 kilometredir. Tünelin yapımında yaklaşık 14.000 işçi görev almıştır.
Tünel, tünelin iki ucu arası karşılıklı sefer yapan arabalı trenler, Londra, Paris, Brüksel ve Amsterdam arası sefer yapan Eurostar trenleri ve yük trenleri tarafından kullanmaktadır.

Tünelin koordinatları; 51.0125°K, 1.5041°D.

Bu benim ilk blog girdim. Eğer yanlış bir bilgi verdiysem affola. Eklemek istediğiniz bir şey varsa cevap olarak yazabilirsiniz.

Manş Tüneli :
mans.png


eee.gif

Yorumlar


Blog girdisi detayları

Ekleyen
raster
Okuma süresi
1 dakika okuma
Görüntüleme
830
Yorumlar
2
Son güncelleme

Genel kategorisindeki diğer girdiler

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı