No. 4’e Giden Yol: SMLE Mark 5/ No. 1 Mark 5

No. 4’e Giden Yol: SMLE Mark 5/ No. 1 Mark 5

Bugün SMLE Mark 5’ten ya da daha sonradan alacağı isim olan No. 1 Mark 5’ten bahsedeceğiz. Siz kuralları zaten bildiğiniz için tekrar hatırlatmıyorum, iyi okumalar.

ÖN BİLGİ VE TARİHÇE

1911’de çeşitli gez tipleri için araştırma yapan İngilizler, “Aperture” gezin standart “V” veya “U” gezden daha pratik olduğunu fark ederler. Sonraki servis tüfeğinde bu gezden olsun isteyen İngilizler, 1914’te bu geze sahip Enfield 1914 tüfeğini hizmete alırlar. Her ne kadar bu silahı hizmete almış olsalar da Birinci Dünya Savaşı’nda SMLE Mark 3’lere geri dönerler. Enfield 1914 modelleri, savaştan sonra arka hat birliklerine dağıtılır ve savaştan çıkarılan dersler neticesinde yeni bir tüfek tasarlamak için kollar sıvanır.

Enfield 1914 ✓.jpg


Hazır aklımızdayken silaha “aperture” gez de ekleyelim diyen İngilizler, bu yazının konusu olan tüfeğin iki farklı türevini tasarlarlar. Bu türevlerin farkı kullandıkları “aperture” gezin şeklidir.

Gez Karşılaştırması ✓.jpg


İLK TÜREV

Yaylım ateşi gezi bulunan bu modellerin “aperture” gezi 1370m’ye [1500 yard] ayarlı ve birkaç önemsiz bulduğum özelliği var.

İKİNCİ TÜREV

1280m’ye [1400 yard] kadar ayarlanabilen “aperture” geze sahip bu silahta yaylım ateşi gezi yok. Bunun sebebi de o kadar uzun mesafelerden kimi vuracağız diyerekten bunun gereksiz olacağının düşünülmesi. Bu yazıda inceleyeceğimiz tüfek de bir ikinci türev olacak. 1922-1924 arasında bu test tüfeklerinden toplamda 20.000 adet üretilir. İngilizler bu Mark 5’i hemen hizmete almayıp Bisley Tesisleri’ndeki profesyonel atıcılara götürürler. Buradan aldıkları geri bildirim şu yönlerdedir:
  • Yeni gez yeteri kadar sağlam değil, hasar görmeye müsait​
  • Yeni gezin üstündeki menzil ayarı yeteri kadar hassas değil.​
  • Namlu yeteri kadar ağır değil, bu da isabeti yaralıyor.​
İngilizler, silahın bu eksik yanlarını tamamlamaya çalışacak ve ortaya SMLE Mark 6 tüfeğini çıkaracaklardır. Ama bu tüfek başka bir yazıya kalsın.

Genel Hatlar ✓.jpg


MÜHİMMAT PROFİLİ: .303 BRITISH “CORDITE” MARK 7

1910’da piyasaya çıkan ve İngilizlerin standart piyade fişeği olan Spitzer Mark 7, doğal olarak kendisine bu silahta da yer bulur.

MEKANİZMA, DİPÇİK VE NAMLU PROFİLİ

APERTURE” GEZ [YA DA “PEEP” GEZ]

Kaba Hatlar ✓.jpg


İkide bir niye “aperture” deyip duruyorsun, yok mu bunun Türkçe karşılığı diyenler için: Yok, varsa da ben denk gelmedim. Ama siz biliyorsanız bana da söyleyin. Konumuza dönecek olursak bu yeni gezin avantajı atıcının odaklanmasını kolaylaştırıp daha uzun menzillerde isabeti artırmak. Bunun haricinde kesinlikle üstündür denebilecek bir yanına rastlamadım okuduklarımdan.

Yeni Gez ✓.jpg

Kırmızı yazı yine bulanık çıkmış, şu konuya bir türlü çözüm bulamadım. Yazan şu: "Yaylım ateşi sisteminin kaldırıldığına dikkat ediniz." E bir zahmet dikkat edin be kardeşim.

Aperture Gez ✓.gif

Solda, daha uzun menzil için kullanılan gez kısmını; sağda ise uzun menzil ayarının nasıl yapıldığını görmektesiniz. Kaynak: Forgotten Weapons

SAVAŞ PROFİLİ

Hizmete alınmadığından az önce bahsettiğimiz bu silahlar çeşitli ülkelere askeri yardım olarak hibe edilmiş. Görseli var mı, yok. Zaten toplamda 20.000 adet var bunlardan.

Böylece Mark 5'i de incelemiş olduk, sırada Mark 6 var. Hoşça kalın.

Tüm Metinlerin Yazımı, Görsel Derlemesi ve Düzenlemesi: Bilham

Kaynakça.png

Yorumlar

Gösterilecek yorum bulunamadı.

Blog girdisi detayları

Ekleyen
Bilham
Okuma süresi
2 dakika okuma
Görüntüleme
247
Son güncelleme

Teknoloji kategorisindeki diğer girdiler

Bilham adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı