Oyun Önerisi: Dragon Age Inquisition

Oyun Hakkında:​


Dragon Age: Inquisition, BioWare tarafından geliştirilen rol yapma oyunu serisinin üçüncü oyunudur. Dragon Age II'den memnun olmayan hayranların baskısıyla geliştirici firma, oyunu üçlemenin en çok sevilen ilk oyununa daha çok benzetmeye çalıştı. Fakat aynı zamanda, ikinci oyundan işe yarayan bazı mekanikleri de koruyarak üzerine bir avuç yenilik getirip harmanladılar. Oyun 18 Kasım 2014'te çıkış yapmıştır.

Dragon Age: Inquisition, oyuncuyu bir kez daha önceki iki oyunda yaşanan olaylardan sonra kaosa sürüklenen Thedas dünyasına götürüyor. Hikaye ilk oyunun finalinden 10 yıl sonra başlıyor. Ferelden Krallığı, DA: Origins'in ana teması olan Darkspawn'ın büyük ölçekli istilası beşinci Blight'tan sonra tam gücünü geri kazanmayı başaramadı ve Orlais bir iç savaşa karıştı. Bu arada büyücüler ve Tapınakçılar kıtanın dört bir yanında savaşıyor. Bu karmaşanın ortasında ölümlüler diyarı ile Fade arasındaki sınırda bir yırtık oluşur ve bir iblis istilasına yol açar. Bu yeni tehdit, siyasi olarak bağımsız Engizisyon tarafından kontrol altına alınmaya çalışılacaktır.

Oyuncu olarak biz bu örgütün lideri rolünü üstleniyoruz ve görevimiz iblisleri yaşayanların dünyasına getirmekten sorumlu kişinin kimliğini keşfetmek ve istilayı durdurmak için yeterli gücü toplamaktır. Karakter yaratıcısı ekranı kahramanımızın sınıfını savaşçı, haydut, büyücü olmak üzere ardından cinsiyetini, görünüşünü ve ismiyle beraber aynı zamanda ırkını da insan, elf, cüce ve qunari seçenekleri arasından belirleme imkanı sunar. İkinci oyunda olduğu gibi de ana kahraman tamamen seslendirilmiştir.

Ana karaktere, bazıları serinin önceki oyunlarından Varric gibi ortaya çıkan yoldaşlar eşlik ediyor. Sadece savaş sırasında paha biçilmez yardım sağlamakla kalmazlar, aynı zamanda hikayenin de önemli bir parçasıdırlar. Oyuncu onlarla konuşarak geçmişlerini, amaçlarını ve hedeflerini öğrenebilir. Dahası, oyuncunun eylemleri yoldaşların onu nasıl algıladığını etkiler. Dragon Age serisinin ayırt edici bir özelliği olan romantizm de kahramanın yoldaşlarla olan ilişkisinin çok önemli bir parçasıdır.

Oyuncu genellikle iyi ve kötü arasındaki geleneksel ayrımın işe yaramadığı ahlaki kararlarla karşı karşıya kalır. Bunlardan bazıları olay örgüsü için önemlidir ve sonuçları her zaman hemen görülemez. Kayıtlı oyunları içe aktarma imkanı, Dragon Age serinin önceki bölümünden aldıkları bazı kararları aktarmalarına olanak tanır. Buna karşılık, seriyle ilgili herhangi bir deneyimi olmayan, ancak dünya ve sakinleri hakkında kendi geçmişlerini öğrenmek isteyen kişiler, Dragon Age: Inquisition'ın oyuncuların içe aktarmak için özelleştirilmiş bir savegame oluşturmasına olanak tanıyan Dragon Age Keep web sitesinden yararlanabilir.

Ana olay örgüsünün yanı sıra, oyuncu yan görevleri tamamlar ve Thedas'ta meydana gelen çok sayıda küçük çatışmaya katılır. Inquisitor olarak, tüm organizasyon adına kararlar verir ve böylece diğer gruplara karşı itibarını ve politikalarını şekillendirir. Oyundaki ilerleme sadece karakter gelişimine değil, aynı zamanda oyuna adını veren Engizisyon'un öneminin artmasına da yol açıyor. Dahası, daha yüksek mevkiler somut faydalar sağlar; örneğin, önemli bilgileri saklayan zaptedilemez bir kaleyi fethetmek için gönderilebilecek bir ordu. Bölge üzerinde nüfuz ve kontrol kazanmak için özel öneme sahip bölgelerde, genellikle kale şeklinde köprübaşları kurmak çok önemli bir şeydir. Dahası, hiçbir şey oyuncuyu mevcut insan kaynaklarını yöneterek kalelerini genişletmekten ve faaliyetlerini örneğin yapılan araştırmaları yönlendirmekten alıkoyamaz.

Dragon Age: Inquisition'daki olayların kapsamı nedeniyle, oyuncu Thedas kıtasının her yerine seyahat edecek. Dünya kelimenin tam anlamıyla açık olmasa da, mekanlar önceki oyunlara göre çok daha büyük ve çeşitlidir. Mekânlar arasında geçiş dünya haritası kullanılarak yapılıyor ve karakter bir yere ulaştığında o bölgeyi yürüyerek ya da at sırtında özgürce keşfedebiliyor. Önemli olay örgüsü alanlarına erişim kazanmak için, oyuncunun liderliğindeki Engizisyon'un önce yeterince yüksek bir itibara ulaşması gerekir. Bu amaçla, oyuncu yan görevleri yerine getirmeli, diplomasi yoluyla farklı grupların saygısını kazanmalı, büyülü eserler toplamalı ve tehlikeli canavarları yenmelidir.

Savaş sistemi söz konusu olduğunda, oyuncu, aktif duraklama modundayken parti üyelerine emirler verebilir veya bir karaktere odaklanmak ve doğrudan onun hareketini ve saldırılarını kontrol ederek savaşa girmek için üzerlerindeki kontrolü yapay zekaya devredebilir. Ana komutlar klavye kısayollarına atanmıştır. Düşmanlar tipik olarak organize ve çeşitli gruplar halinde bulunur. Geliştirilmiş yapay zeka ile birbirlerini destekleyebilir ve savaş alanındaki duruma tepki verebilirler. Tüm bunlar oyuncunun dikkatli olmasını ve uygun bir taktik kullanmasını gerektirir.

Dragon Age: Inquisition, Battlefield 4'te kullanılan Frostbite 3 motoruyla geliştirilmiştir. Bu teknoloji, geniş açık alanlar ve karmaşık çevre etkileşimleri yaratmaya izin veriyor. Özellikle savaş sırasında çevrenin belirli unsurlarını yok etmek mümkün olmakla kalmıyor, aynı zamanda örneğin daha önce erişilemeyen yerlere erişim sağlamak için bunları yeniden inşa etmek de mümkün. Oyunda gece ve gündüz döngüsü sistemi ve oynanışı etkileyebilecek değişken hava koşulları bulunmaktadır. Oyun DLC'lerle beraber 100 saate yakın bir içerik sunmaktadır.

Oyundan Görüntüler:​


1691701284101.png

1691701299971.png

1691701311128.png

1691701324921.png

1691701357660.png


Oynanış Videosu:​


Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Yorumlar

Öncelikle elinize sağlık. Benden de ağır eleştiriler gelsin madem. Ben bu oyunda DA: II'den bile daha çok sıkıldım.

"oyunu üçlemenin en çok sevilen ilk oyununa daha çok benzetmeye çalıştı."

Valla bunun üzerine ne kadar uğraştıkları meçhul. İsterseniz önce neden Origins'in bu kadar sevdildiği ile başlayalım:

İlk göz ağrısı etkisi elbette var, onu bir kenara koymak lazım. Bizi burada asıl ilgilendiren şey oyunun ruhu. Origins'in gerçek anlamda bir ruhu var. Bunu neler sağlıyor peki?

1- Party Camp,
2- Oyunda yapabildiğiniz pek çok farklı başlangıç,
3- Diyalogların niteliği. Companionlarınız ile her an konuşabilme özgürlüğüne sahip olmak,
4- Tam anlamıyla bir açık dünya olmamasına rağmen girdiğiniz her bir bölgenin özenle inşa edilmesi,
5- Taktiksel savaş sistemi,
6- Yan görevlerin kalitesi.

DA: Inquisition peki bu maddelerin kaçına sahip? Neredeyse hiçbirisine...

1- Party Camp yok, bunun olmamasının neden eksi olduğundan bahsedeyim.

Oyunda iki çeşit konuşma mevcut. İlki dünyada gezerken companionlarınız ile yaptığınız ayak üstü sohbetler, ikincisi ise özel, kimsenin duymaması gereken sohbetler. Zaten ikinci türde bir şey sorduğunuzda "bunun yeri burası değil, başbaşa kalındığında konuşulacak şeyler" şeklinde söylüyorlar size. İşte bu ikincisini party camp'de ilgili kişinin yanına gidip yapıyorsunuz.

Peki bu oyuna ne sağlıyor? Elbette diyalog ve mekan çeşitliliği ile beraber karaktere özel olarak bağlanma hissini beraberinde getiriyor. Oyunda dünyada pek çok görev yaptınız ve biraz molaya mı ihtiyacınız var? Partiyi alıp kampta toplayıp ateşin etrafında sohbetler edebiliyor, çeşitli hikaye anlatıları ile beraber özel ara sahnelere tanıklık edip hediyeler verebiliyorsunuz. Birbirlerinden tamamen alakasız karakterlerin tek bir çatı altında kamp ateşinin etrafında toplandığını görmek bile tek başına insana huzur veriyor. Chilleniyorsunuz kısacası.

2- Oyunda yapılabilen farklı başlangıçlar Inquisition'da yok. Oyunun en başında bir yoldan giderken alternatif bir yol daha sunuyordu oyun, bir tek o aklımda kalmış ama ana olarak tek bir başlangıç mevcut. Origins ile alakalı en çok övülen şeylerden birisi de bu. Bunun neden artı olduğuna girmeyeceğim detaylı, zaten çok bariz. Çeşitlilik.

3- Inquisition'da diyaloglar yine DA: II'deki niteliksizliklerine devam ediyor. İyi & kötü seçimler haricinde neredeyse bir seçim şansınız mevcut değil diyaloglarda. DA: Origins oynarken diyalogları seçerken şöyle bir düşünmeniz gerekiyor, çünkü bu iyi & kötü seçiminden çok daha fazlası var.

Companionlar ile dünyada dolaşırken konuşma şansınız yok ve epey sağlamlar nitelik bakımından. Sadece ana merkeze döndüğünüzde yanına gidip etkileşime girebiliyorsunuz. Açık dünyada karakterlerin kendilerinin rastgele girdikleri diyaloglar hariç konuşma olmaması o kadar sinirimi bozmuştu ki...

4- Inquisition bir açık dünya oyunu ve gördüklerim arasında görselliği hariç en niteliksiz açık dünyalardan bir tanesi. Dungeonlar hayal kırıklığı, çok büyük bir kısmının içi bomboş, her defasında "ee bu kadar mıydı?" dedikten sonra bir daha yüzlerine bakmamak üzere terk ediyordum. Origins'in her bir dungeon'u özenle dizayn edilmiş, keşfedilmeye açık pek çok şey barındırıyor. En önemlileri de yan görevler zaten.

Inquisition'un açık dünyasındaki gerçekten iyi yaptığı şey ejderhalar. Her bir ejderha fight'ı üzerinde ciddi anlamda uğraşılmış. Hepsini keserken büyük keyif aldım. Onlar da olmasa zaten...

Origins'in dünyasındaki tek eksiklik keşif hissi olabilir. Zira o pek yok çünkü açık dünya bir oyun değil. Daha lineer bir dünyası var ama özenli dizayn bunu kurtarıyor işte. Random encounter'larda bile farklı farklı pek çok ara sahneye denk geliyorsunuz.

5- Origins'in taktiksel modunu ne kadar sık kullandıysam, ikinci oyunda daha az, bu oyunda da neredeyse hiç kullanmadım. Taktiksellikten uzak, dünyada dolaşırken rastgele spawnlanan, hiçbir niteliği ve heyecanı olmayan dummy'lere vurmaktan fazlasını hissettirmedi bana bu oyun. Çoğu fight'da bir müzik bile çalmıyor.

Origins'in combat anlamındaki tek sıkıntısı animasyonlarıydı. Bunu şöyle anlatayım:

Diyelim bir mob size vuracak. Elini kaldırdı, tam o sırada oradan isterseniz 15 metre uzaklaşın, elini yere indirdiği an ne kadar uzakta olursanız olun siz o hasarı yiyorsunuz. Hitbox lock gibi bir şey vardı ve aşırı sinir bozucuydu.

6- Yan görevlerin kalitesi Origins'in parladığı enlerden. Her bir görev özenle dizayn edilmiş, doğru düzgün bir sunuma sahip, yaptığınız tercihlere göre de görevi komple farklı şekillerde bitirebildiğiniz gerçek bir RPG kısacası.

Peki Inquisition'un görevleri? İşte bu oyunda DA: II'den bile daha çok sıkılma sebebim bu. Keçim kaçtı getir, git şuradan şu otu topla getir, at sür (rezalet bir at sürme mekaniği var), börtü böcek topla, git şu dungeon'da ne varmış bir bak ama içerden kayda değer hiçbir şey çıkmasın falan...

Inquisition'u buna rağmen her şeyi ile bitirdim. Yapmadığım şey kalmadı. O da serinin hatırına, daha doğrusu ilk oyunun hatırına. Peki Origins'e bayılıp, Inquisition'a girmeye bu sebeplerden korkan arkadaşlarımız oynarken keyif almak için neler yapmalı?

Bu oyunun senaryosu epey sağlam. War Table'da dünyaları yine açıp gezin, sadece companionların görevlerini ve üzerine ana senaryo görevlerini ilerletin. Açık dünyaları açıp dolaşmanızı öneririm. Tek önerme sebebim görselliği. İnanılmaz güzel görünüyor çünkü. Onun dışında companion görevler ile ana senaryo görevlerini ilerletmeniz yeterli.

Peki neden DA: II'den bile daha çok sıkıldım? Bir diğer sebebi de DA: II en azından Origins ve Inquisition arasındaki senaryo köprüsünü şahane bir şekilde kuruyor da o yüzden. Ana görevleri ve companion görevlerini yapıp hemen bitirdim oyunu.
 
Hocam pek olumlu eleştiriler almamış bu oyun yalan söylemiyeyim oynamadım ama iyi mi bilemiyorum güzele benziyor fakat dediğim gibi pek olumlu yorumları yok.
 
Hocam pek olumlu eleştiriler almamış bu oyun yalan söylemiyeyim oynamadım ama iyi mi bilemiyorum güzele benziyor fakat dediğim gibi pek olumlu yorumları yok.

Cilalanma süreci bile yarım yapılmış. Daha geçen girdim yine, fight ortasında t-pose veren düşmanlar, animasyon glitchleri...

Oyunun asıl sorunu en başından geliştirildiği motorda. Frostbite Engine, FPS oyunları haricinde çalışmıyor işte EA bir türlü anlayamıyor şu saçmalığı. Detaylı okuma için:

 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
Penetrator God
Okuma süresi
3 dakika okuma
Görüntüleme
441
Yorumlar
5
Son güncelleme
Yazar değerlendirmesi
3,50 yıldız

Oyun kategorisindeki diğer girdiler

Penetrator God adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı