Plastikler geri dönüştürülebilir yalanı

Hepimiz kandırıldık hem de yıllarca. Gözümüzün içine baka baka yalan söylediler ve bu yalan halen devam ediyor. Halen dünyanın dört bir yanında televizyon ve radyolarda sokaklardaki reklam panolarında aynı yalanı duyuyoruz. Plastiklerin geri dönüştürülebilir olduğu yalanını ve bu yalan gezegenimizin sağlığını en çok tehdit eden sektör tarafından gezegenimizin sağlığını en çok tehdit eden ürünün satışını sürdürmek ve bunu yaparken bir yandan da dünyaya verdikleri zararın suçunu sizin üzerinize atmak için söyleniyor ve bu blogta tarihteki en büyük çevrecilik yalanlarından birini, arka planını, gerçekte olan biteni ve yapmamız gerekenleri birazcık anlatmaya çalışacağım. Hazırsanız başlayalım.

Plastik nedir? Neden bu kadar popüler?

Plastikler monomer adı verilen basit yapılı moleküllerin bir zincir şeklinde uç uca dizilmesiyle elde ediliyor. Bu nedenle kimi zaman plastiklere "polimer" de dendiğini duyabilirsiniz. Plastik insan yapımı polimerlere verdiğimiz bir isim.
Screenshot_20230225_004003.jpg


Plastikler doğada ne kadar kalıyor?

Çok sıkı bir şekilde birbirine bağlanmış zincirlerden oluştuğu için plastiklerden kurtulmak aşırı zor. Dolayısıyla doğada bunu bozabilen çok az mekanizma var. Mesela bazı bakteriler, mantarlar ve solucanlar plastiği parçalayabiliyorlar ama bunlar aşırı azınlıkta olan organizmalar ve bu süreç de çok yavaş işliyor. O yüzden doğaya fırlattığınız plastik bir su şişesi "450 yıl" boyunca doğada kalıyor. Plastik bir poşet "1000 yıl", plastik bir kamışın bozunması "200 yıl", plastik bir dış fırçasının bozunması ise yaklaşık "500 yıl" sürüyor.
Screenshot_20230225_004057.jpg


O kadar fazla plastik üretip o kadar fazla plastik tüketiyoruz ki şu an dünyanın her yeri plastikle kaplanıyor. Örneğin Pasifik okyanusunda çoğu plastik çöplerden oluşan ve "1.6 milyon km kare" ye yayılan yani Türkiyenin 3 katından büyük olan adalar oluşuyor. Bunlar yüzeyi kaplayıp okyanusun kalitesini bozuyor.
Screenshot_20230225_004208.jpg


Bütün bunlar yetmezmiş gibi Japonya, Almanya, Amerika, Fransa ve İtalya gibi ülkeler plastik atıklarını ülkemiz Türkiye başta olmak üzere Vietnam, Malezya, Laos ve Hindistan gibi daha fakir ülkelere gönderiyor. Yani kendi dertlerini bize iteliyorlar. Birazcık kâr edeceğiz diye ceremesini doğamız çekiyor.
Screenshot_20230225_004126.jpg


Mikroplastik nedir? Makroplastiklerin sağlığa zararları :

Daha fenası plastikler bozunuyor da o bozunan parçalar öyle hemen yok olup gitmiyor. Önce ufak parçalara dağılıyorlar, sonra daha da ufak parçalara bozunuyorlar ve bu böyle devam ediyor ama bir noktada mikroplastik dediğimiz ufak plastik parçacıklar oluşuyor ve bunlar bir poşet veya şişeden çok daha kolay bir şekilde havaya veya suya karışıp dolaşıma giriyorlar.

Ne yazık ki 2021 yılında yapılan bir çalışmada sadece doğum sırasında oluşan plasentada ve o plasenta sayesinde doğacak olan bebeklerimizin vücutlarında bile mikroplastiklere rastlandı.
Screenshot_20230225_004330.jpg


Çünkü yediğimiz, içtiğimiz her şeye karışıyor bu meret. Türkiyede yapılan bir çalışmada ülkemiz sularında avlanan kefal, mırmır, tekir, istavrit gibi balıkların yarısında karideslerin %20'sinde, midye dolmaların %91'inde toplamda 13 farklı mikroplastik çeşidine rastlandı.
Screenshot_20230225_004347.jpg


Ayrıca plastiklerin kendilerinin de bir kısmı sağlıklı değil. Plastikler çizildiklerinde veya çok yüksek sıcaklık farklarına maruz kaldıklarında veya çok uzun süreler boyunca bekletildiklerinde yiyecek ve içeceklere ve çevrelerine kimyasallar sızdırmaya başlıyorlar. Mesela bazı plastiklerde bulunan dietilheksil ftalat veya bisfenol a yani BPA gibi maddeler insanlar ve diğer hayvanlar için zararlı, kansere neden oluyor. BPA dediğimiz şey östrojen gibi davranan bir kimyasal yani hormonal dengenizi bile bozabilecek yapıda.
Screenshot_20230225_004405.jpg


Ee niye kullanıyoruz bu kadar plastiği kafayı mı yedik diye sorabilirsiniz. İşte büyük yalan burada devreye giriyor. Şimdi plastiklerde ilgili bilmeniz gereken en önemli detay şu, plastik dediğimiz o yapay ürün bir petrol yan ürünü olarak üretiliyor. Yani çevrecilik ile ilgili ne kadar bela varsa hepsinin ortak şüphelisi yine çıkıyor karşımıza. Dünyadan çıkarılan petrolün yaklaşık %4 kadarını plastik üretiminde kullanıyoruz.

İlk olarak 1869 yılında üretilen plastikler, aşırı ucuz oldukları için aşırı kolay bir şekilde üretilebildikleri için ve çok kolay bir biçimde şekilden şekile sokulabildikleri için kısa sürede mutfak eşyalarının, yiyecek ambalajlarının, otomobil gibi sanayi dallarının, tekstil ürünlerinin ve çok sayıda diğer ürünün ana yapıtaşı haline geldi. Bu hızlı dönüşümde 2. Dünya Savaşı sırasında değerlerinin anlaşılması ve yaygın olarak üretime geçilmesinin de etkisi çok büyük oldu. Daha önceden metaller veya ametaller gibi malzemelerden üretilen birçok ürün plastikler sayesinde çok daha ucuza ve çok daha hızlı bir şekilde üretilmeye başlandı. Ayrıca Amerikan hükümeti savaş gerekçesiyle ve vatanperverlik amacıyla tüm plastik firmalarını birlikte çalışmaya zorladı ve bu alanda ister istemez bir nevi bir tekel yaratmış oldu.

2. Dünya Savaşı boyunca daha da zenginleşen petrol firmaları savaş sonrasında halka pek de aşina olmadıkları plastikleri pazarlayabilmek adına çok büyük paralar harcadılar. Örneğin günümüzde Plastik Endüstrisi Birliği olarak bilinen o zamanki adıyla Plastik Endüstrisi Cemiyeti aklınıza gelebilecek bütün petrol firmalarını bütün kimya firmalarını, yan sanayileri ve üreticiden tüketiciye kadar olan tedarik zincirindeki bütün firmaları temsil ediyordu. Bu birlik günümüz parasıyla milyonlarca dolar harcayarak plastik tüketimini öven ve insanları buna alıştıran reklamlar yaptılar.
Hatta plastiklere yavaş yavaş aşina olmaya başlayan halk bu ucuz ürünü oldukça dayanıklı buldukları için tekrar tekrar kullanmaya başlamışlardı. Birlik bunun önüne geçmek ve satışları artırmak için çok kullanımlık plastiklerin bile tek kullanımlık olduğunu bu yeniden satın almanın bir avantaj olduğunu, bir kez tüketildikten sonra çok ucuza yenisinin alınması gerektiğini söylediler. Bunun bazı durumlarda doğruluk payı var ancak birçok durumda bu sadece plastik tüketimini pekiştiren bir pazarlama numarasından ibaretti. Mesela bebek biberonlarının tek sefer kullanılıp atılması gerektiğini söylediler ki bu en azından günümüzdeki biberonlar için geçerli değil.

Bu firmalar plastiğin çevreye zararlarını bilmiyorlar mıydı? Elbette biliyorlardı. Umursamadılar.. Niye umursasınlar ki? Kurulu sistem çevreyi mutlu etmeyi değil firma ve hissedarları için kârı maksimize etmeyi performans kriteri olarak belirliyor. Çevreyi umursamak için yeterli teşvik yok ki onlar da sallamadılar. Ama 1960 ve 1970'lerin çevreci akımları plastiğin çevreyi ne düzeyde tehdit ettiğini gördü ve hızla organize olarak büyük protestolar düzenlediler. Plastik ve petrol şirketlerini hedef alan bu aktivistler kısa sürede toplumda plastiklere karşı belli bir farkındalık oluşturmayı da başardılar. Mesela 1970 yılındaki dünya günü protestosuna Amerika'da 20 milyon kişi katıldı yani her on Amerikalıdan biri.
Screenshot_20230225_004506.jpg


Screenshot_20230225_004439.jpg


İşte büyük yalan da bu kamu baskısı sonucu doğdu. Plastik firmaları bu protestolardan ve gidişattan rahatsız olup kendilerine çekidüzen vermek yerine yeni bir yalanı pazarlamaya başladılar. Çünkü yalan içerikli reklamlar yapmak birkaç milyon dolara mâl oluyor ama plastik teknolojisini çevre dostu yapmak muhtemelen milyarlarca dolara mâl olacak. Söyledikleri yalan "plastiklerin geri dönüştürülebilir olduğu" yalanıydı ve yalanları büyük oranda işe de yaradı çünkü insanlar kitleler halinde plastikleri toplayıp onları geri dönüştürme kutularına atmaya başladılar.

Kaynak :
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Yorumlar

1999'dan beri Geri dönüşüm sektöründeyiz. Ele geçen bütün plastikler geri kazandırılıyor geri kazandırılamayanlar toplanamayanlardır. Mesela dün iş yerimizde pet imhası yapıldı. Etiketleri ayıklandı, yıkandı şuan hammadde oldu. Ürün olmak üzere hazır. Plastikler de öyle. Plastik türüne göre ayrıştırılır, kırılır-parçalanır, yıkanır. Granül makinesinden geçip granül hale gelir. Mesela moda life mobilya fabrikasına satılır onlar da sandalye yaparlar. Benim bildiğim geri dönüştürülemeyen tek şey cips paketleri. Onlar direkt büyük çöplüklere dökülür.
Mesela naylonlardan genelde poşet yapılır. Plastik geri dönüştürülemeyeni Adana-Mersin hurdacılar sitesine gitmeye davet ediyorum. Millet yurt dışından plastik getirmeye çalışıyor dönüştürmek için.
 
Benim bildiğim geri dönüştürülemeyen tek şey cips paketleri. Onlar direkt büyük çöplüklere dökülür.
Plastiklerin en fazla yüzde 8-9 kadarı geri dönüştürülebiliyor. Çünkü plastiklerin neredeyse hiçbiri geri dönüştürülebilir değil. Sadece PET ve birazcık da HDPE yani 1 ve 2 numaralı plastikler geri dönüştürülebiliyor.
Screenshot_20230305_212702_com.google.android.youtube.jpg

Ki onlar da en fazla bir-iki defa dönüştürülebiliyorlar. O noktadan sonra dirençlerini ve bütünlüklerini yitiriyorlar. Alüminyum veya çelik gibi metalleri ve camı sonsuza kadar dönüştürebilir, eritip eritip yeniden kullanabiliriz. Ama plastikleri en fazla bir eğer şanslıysak iki kez geri dönüştürebiliyoruz. Ama o da eğer firmalar rastgele atılan çöpleri düzgün şekilde ayırmaya, onları geri dönüştürmeye ve yeniden üretmeye para harcamayı seçerlerse. Çünkü birçoğu bunu asla tercih etmiyor. Sadece öyle yapıyorlar gibi bir illüzyon yaratıyorlar. Plastik Endüstrisi tarafından yayınlanan dökümanlarda geri dönüştürülmek üzere toplanan plastiklerin anlamlı hiçbir kullanım alanı olmadığı geri dönüşüm yerine sıfırdan üretmenin muhtemelen sonsuza kadar daha kârlı kalacağını yazdıkları görülüyor.

Şöyle bir durum daha var, atılan plastik kirliyse mesela üzerinde pizza lekesi bile varsa veya diğer plastiklere karışmış haldeyse asla geri dönüştürülmeyecek. Böyle tuhaf tuhaf bir dolu kural var. Bunlar genellikle yakılarak atmosfere veriliyor veya okyanuslara boşaltılıyor. Her ikisi de felaket. Mümkünse plastikten tamamen uzaklaşın, onun yerine cam ve metal alternatiflerini tercih edin. (videodan alıntıdır)
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Plastiklerin en fazla yüzde 8-9 kadarı geri dönüştürülebiliyor. Çünkü plastiklerin neredeyse hiçbiri geri dönüştürülebilir değil. Sadece PET ve birazcık da HDPE yani 1 ve 2 numaralı plastikler geri dönüştürülebiliyor. Ki onlar da en fazla bir-iki defa dönüştürülebiliyorlar. O noktadan sonra dirençlerini ve bütünlüklerini yitiriyorlar. Alüminyum veya çelik gibi metalleri ve camı sonsuza kadar dönüştürebilir, eritip eritip yeniden kullanabiliriz. Ama plastikleri en fazla bir eğer şanslıysak iki kez geri dönüştürebiliyoruz. Ama o da eğer firmalar rastgele atılan çöpleri düzgün şekilde ayırmaya, onları geri dönüştürmeye ve yeniden üretmeye para harcamayı seçerlerse. Çünkü birçoğu bunu asla tercih etmiyor. Sadece öyle yapıyorlar gibi bir illüzyon yaratıyorlar. Plastik Endüstrisi tarafından yayınlanan dökümanlarda geri dönüştürülmek üzere toplanan plastiklerin anlamlı hiçbir kullanım alanı olmadığı geri dönüşüm yerine sıfırdan üretmenin muhtemelen sonsuza kadar daha kârlı kalacağını yazdıkları görülüyor.

Söyle bir durum daha var, atılan plastik kirliyse mesela üzerinde pizza lekesi bile varsa veya diğer plastiklere karışmış haldeyse asla geri dönüştürülmeyecek. Böyle tuhaf tuhaf bi'dolu kural var. Bunlar genellikle yakılarak atmosfere veriliyor veya okyanuslara boşaltılıyor. Her ikisi de felaket. Mümkünse plastikten tamamen uzaklaşın, onun yerine cam ve metal alternatiflerini tercih edin. (videodan alıntıdır)
Hocam ben işin içindeyim diyorum. Değil pizza lekesi plastik tezek içinde olsun yine dönüştürülür. İş yerine gelen plastikler zaten çöplerden toplanan plastikler pislik içinde geliyor. Dediğim gibi süreç şöyle mesela siyah kasa geldi. Kırıcıya atarız parçalanır. Mal oradan havuza gider temizlenir. Oradan çırpıcıya geçer yine temizlenir. Oradan kurutucuya geçer. Kurutucudan sonra ekstrüdere geçer. Orada 140-150 -160-175 190- 195 derece sıcaklıkta erir kalıba geçer. Oradan çuvala boncuk boncuk dökülür fabrikalara hammadde olarak gider. Mesela moda life ankara fabrikası bu şekilde her gün 10 ton plastik işliyor.
 
Tamam ne yapalım peki plastikten vazmı geçelim? Alternatifi var mı?
Bir anda plastikleri bırakmak kolay olmayacaktır. İşe küçük adımlarla başlayın. Önce evdeki kullandığınız plastik ürünleri tespit edin ve cam-metal alternatiflerini edinmeye çalışın. Yeni ürün almadan önce ambalajının plastik olmamasına özen gösterin. Eğer ilgiliyseniz konuyla ilgili birkaç öneri videosu da atabilirim?
 
İşin içindeyseniz hangi plastiklerin dönüştürülmediğini bilmeniz gerekirdi.

.

.
Alayı geri dönüştürülüyor hocam sen merak etme. Plastik şu dönemde hayatın vazgeçilmezi alternatifi yok Toplum bilinçli değil normalde çöpler bile türüne göre ayrılıp atılması gerek fakat burada denize, yola, sokağa atılıyor. Mesela buyrun 2018 yılında çöplerin %80i geri kazandırılmış 2020 de %100 hedefleniyormuş. Japonya'da Zero Waste Bir Kasaba: Kamikatsu - Sinpaş GYO
Eee bu adamlar hiç mi plastik kullanmadı?
 
Alayı geri dönüştürülüyor hocam sen merak etme.
Sadece blogu okumakla kalmayın çünkü bu blog yazısı sadece attığım kaynağın ilk yarısını içeriyor. Blogun sonundaki kaynak kısmındaki videoyu sonuna kadar izleyin. O da tatmin etmezse şu videoya bakın :
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu video da tatmin etmezse Plastik, İşe Yarar Bir Şekilde Geri Dönüştürülebilir Bir Malzeme Değildir! - Evrim Ağacı bu yazıyı okuyun. Attığım kaynaklar onlarca farklı bilimsel veriden derlenmiş kaynaklardır. Ha eğer hala haklı olduğunuzu düşünüyorsanız belgeleriyle birlikte kanal sahibine mail atın. Size gerekli geri dönüşü yapacaktır.
 
Sadece blogu okumakla kalmayın çünkü bu blog yazısı sadece attığım kaynağın ilk yarısını içeriyor. Blogun sonundaki kaynak kısmındaki videoyu sonuna kadar izleyin. O da tatmin etmezse şu videoya bakın :
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu video da tatmin etmezse Plastik, İşe Yarar Bir Şekilde Geri Dönüştürülebilir Bir Malzeme Değildir! - Evrim Ağacı bu yazıyı okuyun. Attığım kaynaklar onlarca farklı bilimsel veriden derlenmiş kaynaklardır. Ha eğer hala haklı olduğunuzu düşünüyorsanız belgeleriyle birlikte kanal sahibine mail atın. Size gerekli geri dönüşü yapacaktır.
Bana ne hocam kim neye isterse ona inansın. Ben sadece bildiğimi söyledim. Eğer Mersindeyseniz plastik geri dönüşümünü görmeniz için Boztaşlar Plastik'e beklerim.
 
Tamam ne yapalım peki plastikten vazmı geçelim? Alternatifi var mı?
Bir şeyi çözmenin yolu kurtulmak değildir, geri dönüşüm ne kadar zahmetli ve pahalı olsa da bunun için fabrikalar kurulmalı. Devlet fabrikalara bizzat hibe ve yardım yapmalı. Doğamıza bir tane dahi plastik bırakmadığımızdan emin olana kadar...
 
Bir şeyi çözmenin yolu kurtulmak değildir, geri dönüşüm ne kadar zahmetli ve pahalı olsa da bunun için fabrikalar kurulmalı. Devlet fabrikalara bizzat hibe ve yardım yapmalı. Doğamıza bir tane dahi plastik bırakmadığımızdan emin olana kadar...
Sadece bu blogu okumakla yetinmeyin, çünkü bu blog belirttiğim kaynağın sadece ilk yarısını içeriyor. Blog fazla uzun olur diye eklemedim. Belirttiğim videonun devamını izlerseniz orda her plastiğin geri dönüştürülemediğinden bahsediyor, sebeplerinden ve sonuçlarından. O noktada ise devletin geri dönüştürme fabrikalarının işlevi kalmayacaktır.
 
Sadece bu blogu okumakla yetinmeyin, çünkü bu blog belirttiğim kaynağın sadece ilk yarısını içeriyor. Blog fazla uzun olur diye eklemedim. Belirttiğim videonun devamını izlerseniz orda her plastiğin geri dönüştürülemediğinden bahsediyor, sebeplerinden ve sonuçlarından. O noktada ise devletin geri dönüştürme fabrikalarının işlevi kalmayacaktır.

Teşekkürler fakat videoyu çok öncesinden izlemiştim zaten. Fabrikaların işlevi kalacaktır fakat geri dönüştürülebilir plastikler için. Bu konuda yapılması gereken tek şey geri dönüştürülemeyen plastiklerin kullanımını azaltmak olacaktır.
 
Bana ne hocam kim neye isterse ona inansın. Ben sadece bildiğimi söyledim. Eğer Mersindeyseniz plastik geri dönüşümünü görmeniz için Boztaşlar Plastik'e beklerim.

Aynı plastlik dönüştürüldükçe daha az geri dönüştürülebilir olmuyor mu? Sadece geri dönüştürülmüş plastikten plastikte üretilemiyor diye biliyorum yanlış mı biliyorum ustam?
 
Aynı plastlik dönüştürüldükçe daha az geri dönüştürülebilir olmuyor mu? Sadece geri dönüştürülmüş plastikten plastikte üretilemiyor diye biliyorum yanlış mı biliyorum ustam?
Pet malzemesine çok hakim değilim ama plastiği istediğin kadar değiştir hocam. Hepsinin bir değeri oluyor zaten akışkanlık değeri gibi. İstediğin gibi oynayabilirsin hamur gibi yani. Mesela elindeki plastiğin akışkanlık değeri düşük diyelim başka hammaddelerle karıştırır istediğin değeri elde edebilirsin.
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
just chillin
Okuma süresi
2 dakika okuma
Görüntüleme
1.160
Yorumlar
25
Son güncelleme
Değerlendirme
5,00 yıldız 1 değerlendirme

Doğa kategorisindeki diğer girdiler

just chillin adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı