Sürprizbozan Silent Hill "Canavarları"

Bu blog girdisinde spoiler olduğundan sürprizbozan olarak işaretlenmiştir. Spoiler olmadığını düşünüyorsanız blog girdisini raporlayabilirsiniz.
9dba4af7b06c0eb194e6b38124030998.jpg
Silent Hill, her karaktere benzersiz bir deneyim sunar.

Oyunun canavar tasarımcısı Masahiro Ito'nun açıklamalarına göre; canavarlar, her gözlemcinin korkularını, suçluluk duygularını ve içsel dünyasını yansıtır. Bu, kişilerin kendi kâbuslarına ve karanlık yönlerine yüzleşmelerini sağlar. Silent Hill dünyası, her bir karakterin kişisel kâbuslarının gerçekleştiği bir yerdir ve bu da oyunun korku ve gerilimini yansıtır.

Birkaç örnek ile "canavarların" gözlemciler ile bağını anlayalım.


  1. Pyramid Head ve James:
    M. Ito'ya göre, Pyramid Head sadece James tarafından görülebilir. Bu, James'in kendi suçluluk duygularıyla yüzleşmek için bir sembol olarak Pyramid Head'e ihtiyaç duyduğunu gösterir.
  2. Misyoner ve Claudia:
    Silent Hill 3'te, "Misyoner" olarak bilinen canavar, ana kötü karakter Claudia'nın gözünde sadece bir suikastçidir. Bu, Claudia'nın kendi cinayetlerini haklı çıkarmak için işlediği suçları temsil eder. Yani, canavarlar sadece gözlemcinin kendi korkularını değil, aynı zamanda içsel dünyalarını da yansıtır.
  3. Laura ve Cheryl:
    Laura ve Cheryl karakterlerinin Silent Hill'deki deneyimleri farklıdır. Onlar canavarlar yerine insanları görürler.

Yorumlar

Spoiler, hem de çok fazla spoiler. Oynamayanlar uzak dursun.

James ile alakalı daha fazla analiz yapacak olursak:

Pyramid Head konusu muamma. Aslında suçluluk duygusundan doğan ihtiyaçtan ziyade Pyramid Head, James'in direkt kendi yansımasıdır. Bununla alakalı pek çok düşünce var elbette ama ben (daha önce fark edildi mi bilmiyorum) fark ettiğim bir detayı paylaşayım:

1695388872146.png


Bu sahneyi eğer hatırlıyorsanız, Pyramid Head bu şekilde durarak bize doğru bakar. Hiçbir şekilde hareket etmez, yaptıklarımıza tepki dahi göstermez. Aslında oyun burada bas bas bağırarak "Pyramid Head sensin, anla artık James" diyerek bir gönderme yapmış gibi.

Diğer düşünülenlere gelince, Pyramid Head'in yaptıkları ile zamanında James'in yaptıklarının aşırı benzerlik göstermesi:

1. Pyramid Head'in ulu orta tecavüz ettiği manken bebekler, karısının hastalığından ötürü onunla cinsel hayatının bittikten sonra James'in içten içe cinsellik arzularını temsil eder. Bundan da suçluluk duyar üstelik. "Karım bu haldeyken ben neler düşünüyorum." Bastırılmış dürtü.

*Ayrıca manken bebeklerin sadece bacakları vardır, çünkü bacakların kime ait olduğunu James unutmuştur. Nasıl ama? Bu oyun boşuna bir başyapıt değil.

2. Maria zaten Mary'nin bir yansıması. Pyramid Head'in onu öldürme şekilleri de tam olarak James'in hareketleri ile uyumluluk gösteriyor:

* Hastanede aşağı katta asansöre doğru kaçarken Maria'yı öldürmesi, zamanında hastayken Mary'nin ona "beni bu halde daha fazla görmeni istemiyorum, bu yüzden artık lütfen hastaneye ziyarete gelme." demesini temsil eder. Mary bildiğimiz üzere hastanedeyken son zamanlarında akli dengesizliklerinden ötürü James'e kötü davranmış, zaman zaman onu hastaneden kovmuştur. Artık buna dayanamayan James (yani Pyramid Head) ise Maria'yı öldürerek... Neyse anladınız orasını. Uyuşuyor.

3. Oyunun sonunda Pyramid Head, Maria'yı son kez öldürdüğünde oyun bize bir kez daha bağırarak "Mary'i sen öldürdün" mesajını verir. Sonra kabullenişler, kendisi ile olan son yüzleşme...

Bu oyunla alakalı daha 10 sayfa şey yazılır da anlatmaya yetmez. Daha çok şey yazabilirdim ama sadece Pyramid Head ve James arasındaki ilişkiyi bir şekillendirelim istedim.
 
Oyunu bitirdikten sonra kafamızda kalan, cevabını alamadağımız sorular oluyor, bu da o sorulardan birisi. Bilmeyenler için yararlı bir konu. Teşekkürler konu için.
Eğlenceli bir bilgi: Laura'nın Silent Hill kasabasında canavarları görmemesinin nedeni kendisinin masum, suçsuz ve günahsız olmasıdır.
Oreki hocamın ele aldığı konu da doğru bir bilgi, James aslında Pyramid Head'dır. Oyunda bunu çok belli belli gösteriyorlar zaten.
 
Son düzenleme:
Gerçek gurmelerin oynayacağı oyunlardan bir taneside bana kalırsa Silent Hill 2'dir müzikleri atmosferi karakterleri ve muhteşem hikayesi. Bu oyunun benim gözümde tek bir zaafı var O'da iğrenç boss fightları onun dışında oynanışının hikayenin sonuna direk etki etmesi:
-Karınızın fotoğrafına ne kadar baktığınız.
-Yanınızdaki NPC'lere ne kadar çarptığınız.
-Canınızı sürekli düşük tutmanız medkit kullanmamanız.
Oyuna inanılmaz bir derinlik katıyor.
Room 209 vakasıda bayağı garip bir olaydır onu da gidin araştırın ama dikkat edin biraz korkabilirsiniz.
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
Nizel G
Okuma süresi
1 dakika okuma
Görüntüleme
653
Yorumlar
3
Son güncelleme

Oyun kategorisindeki diğer girdiler

Nizel G adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı