Spotify ve Youtube Music Karşılaştırması

Herkese merhabalar. Bu Blog'da başlıkta gördüğünüz gibi Spotify ile YouTube Music'i karşılaştıracağız . Hangisini kullandığınızı yorumlarda belirtebilirsiniz. Öyleyse hadi başlayalım.

Arayüzler
  • YouTube Music
    Öncelikle arayüzden başlayalım, bana göre YouTube Music'in arayüzü, Spotify'dan daha hoş ve kullanışlı. Tabii ki de seçim size kalmış.
    youtubemusic.png.jpg

    1616846032071.png

  • Spotify
    Spotify'ı birçoğunuz kullandığı için detaylıca anlatmayacağım.
    spotifi.png.jpg

Özellikler
  • YouTube Music
    • Tarayıcınız her ne ise program, tarayıcınız üzerinden çalışıyor. Yani eklentiler vs. aynı şekilde geçerli oluyor. Örneğin reklam engelleme eklentisi kurarsanız, YouTube Music için de geçerli oluyor.
    • Şarkı sözlerini görebiliyorsunuz.
    • Klipli izleme seçeneği de mevcut.
    • Şarkı sırası olayı, Spotify'dan daha kullanışlı.
    • Kütüphanede hiç bulunmayan şarkıları yüklemek, Spotify'dan daha basit ve kullanışlı. Sadece 2 cihaz arasında değil, tüm cihazlarınızdan dinleyebiliyorsunuz. Şarkıyı buluta yüklüyorsunuz, telefonunuzdan veya herhangi bir cihazdan ise buluttan dinleyebiliyorsunuz.
    • YouTube hesabınızla eşleştiği için YouTube'da dinlediğiniz şarkılar, size önerilecek şarkılara etki ediyor.
    • Aile hesabı kullanmasanız bile Playlist'inize birilerini ekleyebiliyorsunuz. Eklediğiniz kişi, şarkı ekleme veya silme hakkına sahip oluyor.
  • Spotify
    • Spotify'ın diğer platformlarla uyumluluğu harika. Örneğin şarkı dinlerken Discord profilinizde dinlediğiniz şarkının bilgilerinin çıkması gibi.
    • Arkadaşlarınızın ne dinlediğini görebiliyorsunuz.
    • Silinen Playlist'leri geri getirebilme özelliği işe yarayabiliyor.
    • Blend yaparak 10 arkadaşınızla sizin ortak zevklerinizi içeren playlist oluşturabiliyorsunuz. Şarkıları Spotify otomatik seçiyor.
    • Şarkı sözleri özelliği hem masaüstü hem de mobil için geçerli.
    • Bulunduğunuz ayda en çok hangi şarkıyı ve sanatçıyı dinlediğinizi profilinizden görebiliyorsunuz.

Ücretli ve Ücretsiz Sürümler
  • YouTube Music
    YouTube Music Premium abonelik aylık 14 TL, aile paketi ise 21 TL.
    YouTube Premium alırsanız yanında YT Music Premium da geliyor. Bunun ücreti ise aylık 17 TL, aile paketi ise 26 TL.

    YouTube Music Premium'un, ücretsiz sürümden farkları ise;
    • Yüksek ses kalitesi var.
    • Çevrimdışı dinleme var.
    • Şarkının klibini izleme var.
    • Arka planda dinleme var.
    • Reklam yok.

  • Spotify
    Spotify Premium abonelik aylık 21 TL, 2 kişilik paket 28 TL, aile paketi ise 35 TL.

    Spotify Premium'un, ücretsiz sürümden farkları ise;
    • Yüksek ses kalitesi var.
    • Çevrimdışı dinleme var.
    • Atlama limiti yok.
    • Reklam yok.
Ses Kalitesi ve Kütüphane
  • Ses Kalitesi
    YouTube Music en fazla 256 Kbps desteklerken, Spotify ise 320 Kbps'e kadar destek sağlıyor. (Premium için geçerlidir.)
  • Kütüphane Genişliği
    YouTube Music'in kütüphanesi, Spotify'dan kat kat daha geniş. Şöyle ki; YouTube'da "Müzik" kategorisinde yayınlanmış her şarkıyı YouTube Music'de dinleyebilirsiniz.
Farklı Platformlar ve Diğer Uygulamalar
  • Farklı Platformlar
    Spotify destekleyen cihaz sayısı, YouTube Music destekleyen cihaz sayısından çok daha fazla. Örneğin televizyon, ses sistemi ve araba gibi birçok cihaz Spotify'ı desteklemesine rağmen YouTube Music'i desteklemeyebiliyor.
  • Diğer Uygulamalar
    Spotify'ı destekleyen uygulamaların neredeyse hiçbiri YouTube Music'i desteklemiyor. Örneğin bazı alarm uygulamalarını Spotify ile eşleştirebiliyorsunuz. Bir diğer örnek ise Spotify'da şarkı dinlerken Discord profilinizde gözükmesi gibi. Fakat YouTube Music'in diğer uygulamalarla eşleştirilebilme gibi pek özellikleri yok.
Şarkı Önerileri ve Şarkı Arama
  • Şarkı Önerileri
    Çoğu kişi Spotify'ın şarkı önerme yapay zekasını çok iyi bulur fakat ben 2 yıldan fazla süredir Spotify'ı kullanmama rağmen bu yapay zekayı bana göre eğitemediğimi düşünüyorum. Saçma şarkıları önermekte üstüne tanımıyor. YouTube Music ise tam bana göre şarkılar öneriyor. Hatta sırf bunun için bile YouTube Music kullanıyorum.
  • Şarkı Arama
    Aradığınız şarkıyı YouTube'da bulmak, Spotify'da bulmaktan daha kolay. YouTube'un video arama yapay zekasının ne kadar iyi olduğunu biliyorsunuzdur. Aynı şekilde YouTube Music'de de başarılı.
Blog'u beğendiyseniz yorumlarda belirtirseniz gerçekten çok memnun olurum. Eksiklerim varsa da belirtebilirsiniz.
Yazar hakkında
RFKaya
Walker #72904

Son incelemeler

Artıları: YT Music için ön yargılarım vardı. Sadece kütüphane genişliği için bile tercih edilebilecek olduğu çok iyi anlatılmış.
Eksileri: Ses kalitesi kısmı daha iyi açıklanabilirdi. Spotify 320 kb/sn kalitesinde müzik dinleme imkanı sunanken YT Music'de ise bu 256 kb/sn. (320 kb/sn Stüdyodan çıkış değeri.)
Açıklayıcı bir yazı olmuş. Kafası karışık hangisini alacağını bilmeyen kişiler için ideal. Bu arada Spotify arayüzü değişti 😀.
YouTube Music'de parçaların remixli halini, bass boosted hallerini, değiştirilmiş hallerini dinleyebiliyorsunuz. Ama Spotify'da sanatçı ne yüklediyse sadece onu dinlersiniz.
Artıları: Çok güzel bir karşılaştırma olmuş.
Ama çoğu kişinin Discord'da "HaWli" görünmek için Spotify kullanacağına eminim.

Yorumlar

Öncelikle güzel karşılaştırma olmuş, elinize sağlık. Birkaç aydır Youtube Music kulanıyorum, Spotify hakkında özledim diyebileceğim tek şey sanırım çalma listeleri :D.
 
Değindin mi göremedim ama Youtube Music için ses seviyesi ya sorunlu ya da ben kulaklarıma baktırmalıyım.

Ses seviyesi Youtube Music için bu seviyedeyken:
1617097424742.png


Spotify için karşılığı bu:
1617097443146.png


Ben müziği genellikle kısık dinleyen birisi olarak bu durumdan rahatsızım. Youtube Music kullanmak istiyorum ama kullanamıyorum. :D Sırf bu ses seviyesi olayı yüzünden.
 
Değindin mi göremedim ama Youtube Music için ses seviyesi ya sorunlu, ya da ben kulaklarıma baktırmalıyım.

Ses seviyesi Youtube Music için bu seviyedeyken:
Eki Görüntüle 948446

Spotify için karşılığı bu:
Eki Görüntüle 948448

Ben müziği genellikle kısık dinleyen birisi olarak bu durumdan rahatsızım. Youtube Music kullanmak istiyorum ama kullanamıyorum. :D Sırf bu ses seviyesi olayı yüzünden.
Değinmeyi unutmuşum kusuruma bakmayın. Genel bir sorun bu, sizden kaynaklı değil. Ben de bu durumdan rahatsızım. Böyle ufak tefek sorunlar olmasa YouTube Music daha da kullanışlı olurdu. Hatırlattığın için teşekkür ederim.
 
Emeğinize sağlık, ancak merak ettiğim bir şey var, aynı uygulamayı kullandığımıza emin miyiz? Youtube Music ses kalitesi Spotify Premium ses kalitesinden kötü, ve bunun objektif bir sebebi var. 256kbps AAC bir sesin 320kbps AAC bir sesten iyi olduğunu nasıl düşünebiliyorsunuz anlayamadım cidden. Youtube Music en yüksek kalitede 256kbps AAC ses veriyor, Spotify Premium en yüksek kalitede 32kbps AAC ses veriyor.
Adsız.png

Ses seviyesini normalleştir özelliği otomatik olarak aktif geliyor, bunu kapatmadan mı dinliyorsunuz şarkıları? Ses düzeyi yükselebilir/azalabilir mu seçenek aktifken. Bunu her zaman kapalıda tutmanızı öneririm.
 
Emeğinize sağlık, ancak merak ettiğim bir şey var, aynı uygulamayı kullandığımıza emin miyiz? Youtube Music ses kalitesi Spotify Premium ses kalitesinden kötü, ve bunun objektif bir sebebi var. 256kbps AAC bir sesin 320kbps AAC bir sesten iyi olduğunu nasıl düşünebiliyorsunuz anlayamadım cidden. Youtube Music en yüksek kalitede 256kbps AAC ses veriyor, Spotify Premium en yüksek kalitede 320kbps AAC ses veriyor.
Eki Görüntüle 955958
Ses seviyesini normalleştir özelliği otomatik olarak aktif geliyor, bunu kapatmadan mı dinliyorsunuz şarkıları? Ses düzeyi yükselebilir/azalabilir mu seçenek aktifken. Bunu her zaman kapalıda tutmanızı öneririm.
Bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim. Bahsettiğiniz olayı yeni öğreniyorum, blog'u açmadan önce bilseydim eklerdim tabii ki. Haklısınız fakat Spotify Premium'un en yüksek ses kalitesi ile YouTube Music Premium'un en yüksek ses kalitesini tekrardan karşılaştırdığımda YouTube Music daha kaliteli gibi geliyor. Nedenini ben de anlamadım, alıştığım için olabilir mi bilmiyorum. Ama dediğiniz doğru. Spotify, YouTube Music'den normal şartlarda daha kaliteli ses veriyor.
 
YouTube Premium aile paketini kullanıyorum. O zamandan beri Spotify para vermiyorum. Bu arada bağımsız bir geliştiricinin yaptığı uygulama var. Discord üzerinde dinlediğiniz müziği gösterebilirsiniz.

Screenshot_1.png


YouTube müziğin tek eksiği kendine ait masaüstü uygulaması olmaması. Onu da yaparsa Spotify yarışabileceğini pek sanmıyorum. Zaten şu sıralar tamamen müzik kütüphanesi oluşturmaya uğraşıyorlar. YouTube videolu ne kadar müzik varsa hepsinin sanatçı sayfası, albüm kapaklı ve bulduğu yüksek ses kalitesi ile sunuyor.

Bu arada ses kalitesi ayarını da yapabiliyorsunuz.

Screenshot_2.png


Screenshot_3.png
 
Her ne kadar sevmesem de spotify kullanıyorum, gerek aracımda açtığımda otomatik olarak bağlanması gerekse spotify connect gibi bir hizmetinin olmasından dolayı. Bunların alternatifleri Youtube Music'e geldiği takdirde platform değiştirmeyi düşünebilirim.

Bu arada yapay zeka kısmında kesinlikle katılıyorum. Elektronik müzik dinleyen bana geçip Ferdi Tayfur öneriyor. Bu kadar absürt olmamalı.
 
Bir türlü yapamadılar gitti şu resmî masaüstü uygulamasını. Uygulamayı yapsalar, özellikle benim gibi aradığı hiçbir şarkıyı bulamayan kesimden Spotify'ın yüzüne bakan olmaz bence. Gerçi Google Play Music uygulaması yurt dışında Youtube Music olarak kullanıma açık diye birkaç yazı okumuştum fakat uygulamaya ülkemizden giriş yok.
 
Spotify'ın arayüzü değişti ve bence gayet tatlı ve kullanışlı oldu uygulama kendi içinde ekolayzer de bulunduruyor yeni sürümde. Premium deneyimimden bahsedecek olursam da gayet memnunum. Verdiğiniz fiyata kesinlikle değiyor uzun yıllardır Spotify kullanıyorum ve açıkçası eski arayüz gerçekten çok kötüydü. Bu arayüz gayet kullanışlı ve hoş. Diğer özellikler zaten incelemede belirtilmiş iyi sosyaller.🙂
 

Dosya Ekleri

  • Adsız.png
    Adsız.png
    704,2 KB · Görüntüleme: 95
Son düzenleme:

Blog girdisi detayları

Ekleyen
RFKaya
Okuma süresi
2 dakika okuma
Görüntüleme
16.439
Yorumlar
15
İncelemeler
5
Son güncelleme
Yazar değerlendirmesi
5,00 yıldız
Değerlendirme
4,83 yıldız 6 değerlendirme

Genel kategorisindeki diğer girdiler

RFKaya adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı