Yeni bir macera: Lian-Li A4-H2O

Merhaba.

Bundan tam 5 ay önce bir anlık gazla Mini-ITX sisteme geçiş yapma kararı almış ve Cooler Master NR200P kasaya geçişimi aşama aşama anlatmaya çalışmıştım. Bu süre zarfında içimdeki kurt rahat durmadı ve daha ufak bir kasaya geçme konusunda beni ikna etti. Önceki bloglarda A4-H2O kasadan da biraz bahsettim diye hatırlıyorum. Mini-ITX camiasının en meşhur kasalarından A4-SFX'in yaratıcısı DAN Cases tarafından tasarlanan fakat üretimi ve satışı Lian-Li tarafından yapılan bir kasa A4-H2O. Adını da Dan Cases'in A4-SFX'inden alıyor, sondaki H2O takısı bileceğiniz üzere suyun kimyasal bileşimini ifade ediyor, yani sıvı soğutmalı Dan A4 var karşımızda. A4-SFX daha ufak ve 7,2 litre hacmindeyken, 240mm sıvı soğutma desteği olan A4-H2O ise 11 litre hacme sahip.

DAN | Lian-Li A4-H2O'nun boyutları:
A4-H2O.jpg


Kasanın gri ve siyah renk ile PCIe 3.0 ve PCIe 4.0 Riser kablolu versiyonlar olmak üzere toplam 4 farklı versiyonu mevcut. Bazı ITX kasalardaki SFX-L PSU desteği bu kasada yok. 55mm soğutucu yüksekliği mesafesiyle Lian-Li Galahad 240 dahil olmak üzere bazı sıvı soğutmalar kasaya sığmıyor. Hava soğutma konusunda ise durum daha vahim, birkaç markanın bu tip sandviç dizayn Mini-ITX kasalar için özel ürettiği low profile soğutucular dışında hava soğutma kullanmak imkansız. Bahsettiğim low-profile soğutucular da (Noctua NH-L9a ve Thermalright AXP90-X53 gibi) 65W TDP değerindeki işlemcileri bile soğutmakta zorluk yaşayabiliyorlar.

Daha önce bu kasayla ilgili videoları izlediğimde özellikle sıvı soğutma hortumunu saklamanın biraz sıkıntılı olduğunu görmüştüm. Hortumun bir yerden sonra zarar görmesi veya pompanın ses yapması ihtimali yüzünden bu kasayı pek değerlendirmeye almadım. Ayrıca ülkemizde bulunmayan bir kasaydı. Yurt dışından da PCIe 4.0 versiyonu almak istediğimizde 150 euroluk gümrük sınırına takılıyordu. Dolayısıyla fazla düşünmeden rafa kaldırdığım bir kasa olmuştu. Ancak zamanla SFF topluluklarında takıldıkça ve kendi kullandığım ekran kartıyla bu kasayı kullananları gördükçe kasa dikkatimi çekmeye başladı.

Sıvı soğutma hortumunu saklamanın zorluğu (zamanlı link):
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Videoları inceledikçe üstteki videonun bir çeşit istisna olduğunu, doğru soğutucu ve doğru oryantasyon ile gayet kurması dertsiz bir kasa olduğunu, hortumu zarar görmeyecek şekilde montaj yapılabildiğini gördüm. Fakat gerek videolarda, gerekse Reddit ve Pcpartpicker'da gördüğüm sistemlerde çoğunlukla EK AIO 240 soğutucu kullanıldığını gördüm. Diğer soğutucular genelde 380-400mm hortum kullanırken EK AIO 240'ın 350mm'lik ve örgü kablolu hortum kullanması montajı gayet kolaylaştırıyordu. Fakat bu soğutucuyu TR'de bulmak imkansızdı, satışı yoktu. Bir süre yurt dışı Amazon sitelerini de araştırdım ama normal fiyatının çok üstünde satılıyordu. Neyse ki Sahibinden'e bakmak aklıma geldi ve ikinci el bir EK AIO 240 D-RGB modelini buldum (aslında EK AIO 240 Basic istiyordum ama buna da şükür) ve takibe aldım.

Ben Amazon'da EK AIO 240'ın indirime girmesini beklerken ilginç bir şey oldu ve Lian-Li A4-H2O PCIe 4.0 versiyonu 3200 TL civarına İncehesap stoklarına girdi. İndirim olursa diye ürün linkini telefonda kısayollara kaydetmiştim. Bir gün arkadaşla online oyun oynarken tesadüfen telefondan linke bakmak aklıma geldi ve 2600 TL'ye indiğini gördüm. İncehesap Cuma akşamı indiriminde kasayı indirime sokmuş ve 4 tane stok vardı. Hemen oyunu bıraktım cüzdanı çıkartıp kart bilgilerini girip apar topar kasayı satın aldım, arkadaş ne yaptığımı anlamadı bile ne kadar hızlı aldıysam artık 😄 Neyse kasayı aldık ama soğutucu yok diye düşünürken indirim beklemeyi bırakıp ikinci el EK AIO 240'ı da satın aldım. Amazon Fransa'dan alsam sıfırı 2800 TL'ye geliyordu, ikinci elini 1500 TL'ye satın almış oldum.

EK AIO 240 Basic montajlanmış bir A4-H2O:
FQtXg7JWQAcoXYO.jpg


Yalnız EK AIO 240 da bu kasa için ideal sıvı soğutucu olsa da her anakartla uyumlu değil. Mesela Gigabyte'ın Aorus X570-I modelinin soldaki I/O shield'ı o kadar kalın ki hortumların çıkış yerini sol tarafa veremiyorsunuz, sağdan RAM'lerin olduğu taraftan hortumların başlaması gerekiyor. O da yukarıda attığım videodaki görüntüye sebep oluyor. Neyse ki kullandığım ROG B550-I anakartta böyle bir sorun yoktu. Bir de kullandığım Corsair Dominator belleklerin soğutma bloğu fazlasıyla yüksek olduğu için benim hortumun sağdan başlayacağı düzeni uygulama şansım neredeyse sıfırdı. Şimdi ise hortum soldan başladığı için belleklerin üstünden kıvırmaya gerek kalmadan dümdüz radyatöre uzanıyorlar. Bu kasada aslında 400mm uzunluğunda hortumu olan bazı soğutucular da kullanılabiliyor (Mesela NZXT X53 ile Phanteks Glacier 240MP) onda da hortumu kasanın altından dolaştırıp PSU'nun altından ve sağından yukarı çıkacak şekilde montajlıyorlar. Hatta kasanın tasarımcısı Dan Hansen'in tavsiyesi de bu şekilde kullanılmasıymış. Fakat zaten bir sürü PSU kablo yayıntısı olan PSU'nun alt kısmından hortum geçirmeyi ben pek istemedim.

NZXT Kraken X53 ve hortumların PSU altından geçtiği bir montaj örneği:
A4-2.jpg


Kasayı ve soğutucu aldım ama başımda NR200P kullanırken de yaşadığım bir anakart sorunu mevcuttu, sorun PCIe slotundan kaynaklanıyordu. Kartı PCIe 4.0 hızında kullanamıyordum, 3.0 hızında kullanıyordum. Bu kasaya geçip kartı Riser kabloyla kasaya bağlayınca sadece 3.0 hızı değil X8 hızına düştüğümü gördüm. 3.0 X16 hızında pek bir kaybım yoktu ama 3.0 ve X8 hızında kaybım yüksekti. Bu yüzden ikinci el aldığım anakartı garantiye yolladım ama kart garantiden sorun bulunamadı denerek geri geldi. Yaşadığım sorun da devam ediyordu, dolayısıyla A4-H2O ve EK AIO 240 kenarda duruyordu, ben NR200P'den ve PCIe 3.0 hızından devam ediyordum. Asus'tan gelen teknik servis anketinde ağzıma geleni yazınca müşteri hizmetleri geri dönüş yaptı ve kartı tekrar yollamamı istediler. Kart ikinci kez gitti ve ilkinde bulunamayan sorun ikincide tespit edildi, anakartın arkasında biri PCIe soketi üzerinde olmak üzere iki komponentte fiziksel hasar vardı. Muhtemelen ikinci al aldığım bu anakart kusurluydu. Tamiri için 350 TL ödemem gerekiyordu, mecburen ödedim tabii ki.

B550-I anakarttaki PCIe slotunun arkasındaki hasarlı kısım:
b550i2.jpg


Neyse sonuç itibariyle sorunlu anakartı aylarca kullandım, kasa ve soğutucu aldım ama 1-2 ay kenarda yatırdım ama sonuçta elimdeki ekipmanlarla geçebileceğim en ufak kasaya sorunsuzca geçiş yapabildim. Bu süre zarfında kasayı sağa sola da taşıyabilmek adına kablosuz klavye ve mouse'a da geçiş yaptım. Böylece artık sırt çantama kasa, klavye ve mouse'umu atıp seyahate, arkadaşımın evine, yazlığa vs bile götürebilirim. Aynı şekilde bu süreçte artık bana yetmeyen ama alt rafına bir şeyler koyabildiğim için vazgeçemediğim eski masamdan bir şekilde kurtulup yeni bir masaya da geçtim, bugün gerekli son kablo düzenlemelerini de yaptıktan sonra masam istediğim minimalliğe sonunda kavuştu. Birkaç fotoğraf ile konuyu yavaştan bitireyim:

Normalde kapak kapalı kullanıyorum ama fotoğraf çekmek için açtım:
P9220971.JPG


ROG Strix RTX 3080 kasaya tam ucu ucuna sığıyor:
P9220974.JPG


Kart kasaya öndeki bu delikten sokuluyor, yan panelden sokmak istendiğinde sığmıyor:
IMG_9867.JPG


Yandaki ön portların ve yan panelin görüntüsü:
P9220968.JPG


Yan panel açık halde içerinin hali. Soğutucunun RGB'si çok hoşuma gitmediği için onu kapalı tutuyorum:
P9220976.JPG


Masaüstü düzeninde kasanın kapladığı alan. Klavye ve mouse ile birlikte (hatta gamepad de dahil) sırt çantama rahatça sığabilecek:
P9220967.JPG


Son olarak kasayla ilgili beni endişelendiren şey sıcaklıklardı, çünkü NR200P'ye nazaran daha sıcak çalışacağını biliyordum. Fakat gerek birkaç günlük kullanımım, gerekse yaptığım testler endişelerimi boşa çıkardı. NR200P'de işlemcim çift fanlı SE-224-XT ile yükte 68 dereceyi geçmiyordu. Ekran kartı ise 74-75 dereceyi görüyordu. Bunda ise kasa daha ufak olduğu için işlemci haliyle biraz daha çok ısınıyor ama ekran kartı NR200P ile aynı sıcaklıklarda, hatta 1-2 derece daha bile serin.

10 dakikalık FurMark testi sonunda CPU ve GPU sıcaklıkları:
HWiNFO64.jpg


Sanırım ekran kartının daha serin çalışmasının en büyük sebebi NR200P'de kart alttaki ufak bir alandan serin hava çekmeye çalışıyordu, bu kasada ise 3080'in fanlarının bol bol hava çekebileceği geniş bir mesh panel var. nitekim yükteyken elimi oraya uzattığımda serin havayı net şekilde hissediyorum. Ancak tabii kartın arka plakadan kasanın içine attığı ısınmış hava aralardan radyatöre ulaşıp işlemcinin sıcaklığını etkiliyor. Hatta testler sırasında fark ettiğim üzere işlemci bazen 64-65 aralığında istikrarlı şekilde dolanırken birden 71-72 dereceye yükselip biraz da o sıcaklıklarda geziniyor. Fakat bunun daha üstüne çıkmıyor. Bu iniş çıkışlar AMD işlemcilerin spike'larından kaynaklandığı gibi işlemci radyatörünün dış etmenler (ekran kartı sıcaklığı) tarafından etkilenmesinden de kaynaklı. Daha ferah bir kasada o ani iniş çıkışlar tahminimce olmazdı. Gürültü kısmına gelince yükte gürültü var tabii ki ama kulaklıkla kullandığım için sorun olmuyor. Boşta ise kasada hiç ses duymuyorum. Hatta ekran kartının RGB'sini kapatırsam power tuşuna bastığımda PC'nin açıldığını bile BIOS ekranı gelince anlıyorum. Bunda radyatörde Noctua NF-A12x25 fanları kullanmış olmamın da payı var. Zira EK AIO 240 D-RGB'nin fanları performansları iyi olsa da gürültülüler ve onlar takılıyken PC'nin açıldığını sesten anlayabiliyorum.

Neyse, bu blog yazısı da buraya kadardı. Artık elimdeki donanımla geçebileceğim daha ufak bir kasa bulunmuyor. Daha ufak kasalar var ama geçersem donanımdan feragat etmem gerekecek ama buna da hiç niyetim yok. RTX 4000 serisi kartların da heybetini gördükten sonra bu boyutta üst seviye kasalar giderek imkansızlaşıyor, o yüzden artık devir elimdekinin kıymetini bilip başka arayışlara girmeme devri.

Görüş ve yorumlarınızı benimle paylaşırsanız çok sevinirim.

Son incelemeler

Artıları: Açıklayıcı, görsel, ayrıntı.
NR200P'de olduğu gibi on numara kurulum olmuş. Küçük olmasına karşı kablolama çok başarılı. Çok estetik duruyor. Sanırım şimdi minik devle keyif zamanı geldi. Masaüstünü ayrıca beğendim. Bütün olarak harikalar. Sana şimdiden keyifli zamanlar diliyorum. 🤗
  • Muhteşem
İfadeler: deMarc
deMarc
deMarc
Güzel yorumların için çok teşekkür ediyorum. NR200P'de olduğu gibi içini açıp çeşitli açılardan fotoğraflama imkanı pek olmadı, kasanın yapısından ötürü. Zaten özellikle alt tarafta PSU kabloları biraz sıkış tepiş oldu, imkan olursa özel boyutlu PCIe kabloları yaptıracağım ki orada da iyi kötü bir hava akışı mümkün olsun. DH Forum'da yapan birisi vardı. Masaüstü düzeni beni de bu kez tatmin etti. Yalnız ses kartım olmasa daha iyiymiş diyorum, çünkü kulaklığı kabloyla kullanmak zorundayım DAC'tan performans elde etmek için, o olmasaydı kablosuz bir kulaklık alabilirdim, masada da biraz boş alanım olurdu. (Kablosuz kulaklığım var aslında ama oyun için uygun değil)

Yalnız oda düzenim seninki kadar estetik değil, onun için bir şeyler ayarlamam lazım. Şimdilik dediğin gibi biraz keyfini süreyim, bundan sonrası PC dışı düzenlemeler olur ancak :)

Yorumlar

Bu küçük kasalar uzun süredir ilgimi çekiyordu. Keyifle okudum, inceledim elinize sağlık. Ama dürüst olmak gerekirse asıl ilgimi çeken şey masadaki DAC-AMP oldu. X3 mü X4 mü anlayamadım ama tatlı alet. :D
 
Bu küçük kasalar uzun süredir ilgimi çekiyordu. Keyifle okudum, inceledim elinize sağlık. Ama dürüst olmak gerekirse asıl ilgimi çeken şey masadaki DAC-AMP oldu. X3 mü X4 mü anlayamadım ama tatlı alet. :D

Çok teşekkürler. DAC X4 evet. Zaten X3 ile özellikle önden bakınca hiçbir fark olmadığından ben bile X3 görsem farkını ayırt edemem, sadece X4'de öndeki kulaklık jakı kombo jak olduğundan kulaklık simgesinde mikrofonlu headset var 🙂

Şu ana kadarki kullanım senaryosundaki performansını da beğeniyorum ama imkan olur da bir ara Beyerdynamic DT 770 Pro alabilirsem muhtemelen daha çok seveceğim 😅
 
Çok teşekkürler. DAC X4 evet. Zaten X3 ile özellikle önden bakınca hiçbir fark olmadığından ben bile X3 görsem farkını ayırt edemem, sadece X4'de öndeki kulaklık jakı kombo jak olduğundan kulaklık simgesinde mikrofonlu headset var 🙂

Şu ana kadarki kullanım senaryosundaki performansını da beğeniyorum ama imkan olur da bir ara Beyerdynamic DT 770 Pro alabilirsem muhtemelen daha çok seveceğim 😅
Yakışır. Umarım fırsatınız olur da takarsınız.
 
Son düzenleme:
@deMarc çok güzel bir sistem olmuş. Hayırlı olsun dileklerimi iletiyorum.

Yakın zamanda aynı renk, PCI-3 3.0 destekli versiyonu elimde olacak. Tavsiye ya da öneriniz var mıdır? Biraz niş bir kasa olduğundan parça uydurmak ya da bulmak zor diye durumlar gördüm. Ancak ben bir kere toplayıp uzun bir süre kullanmayı düşünüyorum.
 
@deMarc çok güzel bir sistem olmuş. Hayırlı olsun dileklerimi iletiyorum.

Yakın zamanda aynı renk, PCI-3 3.0 destekli versiyonu elimde olacak. Tavsiye ya da öneriniz var mıdır? Biraz niş bir kasa olduğundan parça uydurmak ya da bulmak zor diye durumlar gördüm. Ancak ben bir kere toplayıp uzun bir süre kullanmayı düşünüyorum.

Çok teşekkür ederim, sizinkisi de güzel günlerde olsun.

Bu kasa için benim de temennim sizin gibi bir daha uzun yıllar dokunmamak yönünde. Bir tek ekran kartının PCIe kablolarını özel yapım kısa kablolarla değiştirip oradaki dağınıklığı azaltma planım var. Zaten hadi açayım da kurcuklayayım denecek bir kasa değil, her tarafı belli başlı parçalara göre milimetrik ölçülerde yapılmış sanki.

Hangi işlemci ile kullanacaksınız bilmiyorum ama eğer ısınmayan bir işlemci kullanacaksanız Noctua NH-L9a gibi low profile soğutucularla kombinlemek isteyebilirsiniz. Elbette bir 240mm soğutucu performansı olmaz ama akarı kokarı olmaz en azından, pompa arızalandı, su sızdırdı riskleri yok, dediğiniz gibi uzun yıllar dokunmanız gerekmez, tek dikkat etmeniz gereken şey RAM yüksekliği bu low profile soğutucularda. Corsair LPX Vengeance serisi falan hayat kurtarıyor bu gibi durumlarda.

Şayet sıvı soğutma planınız varsa bulursanız EK AIO 240, bulamazsanız Kraken X53 veya Phanteks Glacier 240 soğutucuları öneriyorlar, benim de önerim bu şekilde. EK AIO’da hortumları bendeki gibi soldan başlatıp pompanın üzerinden, diğer ikisinde ise hortumları alta doğru verip PSU’nun altından geçiriyorlar. Yalnız bende PSU’nun altı çok kalabalık olduğu için oradan geçirmem çok zordu, o yüzden iyi ki EK AIO almışım diyorum. Tabii PSU altından dolandırmadan RAM’lerin üzerinden hortumları geçirenler de var ama burada da RAM yüksekliğine çok dikkat etmeniz lazım.

Kasayı tasarlayan Dan Cases'e göre uyumlu sıvı soğutucular ve ideal montaj yolu şu tabloda açıklanmış:

a4h2o-aio.jpg


Yalnız bendeki EK AIO bu kasada en çok tercih edilen soğutucu ama özellikle Gigabyte'ın X570I Aorus anakartındaydı sanırım, hortumlar I/O shield'a denk geldiği için soldan başlayıp üste doğru montaj yapılamıyordu. Anakartınıza da bakın, I/O shield ve işlemci soketinin solunda kalan VRM güç blokları pompa ve hortumlara engel olacak gibi mi, eğer öyleyse daha uzun hortumlu modelleri seçmenizde fayda var.

Kasa kağıt üstünde Sata SSD destekliyor ama dediğim gibi PSU'nun altında bir montaj alanı var, orası zaten kablolardan dolayı kalabalık oluyor, özel yapım kablolarınız yoksa oraya SSD takmanız biraz zor. APU sisteminiz varsa hem ekran kartı, hem de PCIe kabloları olmayacağı için sorun yaşamazsınız.

Montaj zaten uyumlu parçaları aldıysanız çok zor değil, videoları izleyen biri rahatça yapar. Siz önceden de ITX kullanıyordunuz hatırladığım kadarıyla, dolayısıyla bir sorun yaşayacağınızı sanmam ama bir şey lazım olursa yazın yine. Bu arada montajla ilgili ufak bir tavsiye, PCIe Riser'ın ekran kartına takılan tarafındaki sokette beyaz bir koruma plastiği var, kartı slota taktıktan sonra bunu içeri doğru iktirip kartı korumaya alıyorsunuz. Maalesef Lian Li bunu çok uyduruk yapmış. Yani kasa çok kaliteli, dokunduğunuzda bile hissediyorsunuz ama benimki birkaç temasta parçalandı, başkalarının da başına gelmiş aynı şey Reddit'te gördüm. Ha soket neredeyse 2kg çeken kartı o plastik olmadan da taşıyor ama siz yine de dikkat edin kırılmasın. Bir araştırmam lazım 3D yazıcı şablonu varsa indirip yazdıracağım bir ara ne olur ne olmaz. Parça şu:

gpuholder.jpg
 
Çok teşekkür ederim, sizinkisi de güzel günlerde olsun.

Bu kasa için benim de temennim sizin gibi bir daha uzun yıllar dokunmamak yönünde. Bir tek ekran kartının PCIe kablolarını özel yapım kısa kablolarla değiştirip oradaki dağınıklığı azaltma planım var. Zaten hadi açayım da kurcuklayayım denecek bir kasa değil, her tarafı belli başlı parçalara göre milimetrik ölçülerde yapılmış sanki.

Hangi işlemci ile kullanacaksınız bilmiyorum ama eğer ısınmayan bir işlemci kullanacaksanız Noctua NH-L9a gibi low profile soğutucularla kombinlemek isteyebilirsiniz. Elbette bir 240mm soğutucu performansı olmaz ama akarı kokarı olmaz en azından, pompa arızalandı, su sızdırdı riskleri yok, dediğiniz gibi uzun yıllar dokunmanız gerekmez, tek dikkat etmeniz gereken şey RAM yüksekliği bu low profile soğutucularda. Corsair LPX Vengeance serisi falan hayat kurtarıyor bu gibi durumlarda.

Şayet sıvı soğutma planınız varsa bulursanız EK AIO 240, bulamazsanız Kraken X53 veya Phanteks Glacier 240 soğutucuları öneriyorlar, benim de önerim bu şekilde. EK AIO’da hortumları bendeki gibi soldan başlatıp pompanın üzerinden, diğer ikisinde ise hortumları alta doğru verip PSU’nun altından geçiriyorlar. Yalnız bende PSU’nun altı çok kalabalık olduğu için oradan geçirmem çok zordu, o yüzden iyi ki EK AIO almışım diyorum. Tabii PSU altından dolandırmadan RAM’lerin üzerinden hortumları geçirenler de var ama burada da RAM yüksekliğine çok dikkat etmeniz lazım.

Teşekkür ederim. NR200P düşünüyordum zira elimdeki parçaları değerlendirmek istiyordum. Ancak neredeyse tamamını elden çıkartınca sıfırdan SFF parçalarla bir sistem toplamak istedim. NR200'ün ilk çıktığında ülkemizde 1000 TL civarına satıldığını biliyorum, şimdi ara ara indirimlerle 1800 - 1900 civarına inse de o kadar para verdikten sonra daha niş bir ürüne geçmek istedim. Önceki sistemimi de zamanına göre kaliteli parçalarla toplayıp, 6.5 senelik süreçte minimal güncellemelerle rahat rahat kullanmıştım. Şimdiki sistemimdeki düşüncem de bu olacak.

Aklımda ilk etapta 5600X vardı ancak DDR5'e yatırım yapmaya karar verdim. Fiyat ve Isınma/güç oranlarına göre 7600X ya da 13600X'ten birini tercih edeceğim sanırım. Eski sistemimde zaten M.2 SSD'lere geçmiştim tamamen, bu sistemde belki yeni yüksek hızlı SSD'leri de denerim. GPU olarak da 3060 seviyesinde bir kart bana fazlasıyla yeterli olacaktır zira oyun çok nadiren oynuyorum.

Kasayı tasarlayan Dan Cases'e göre uyumlu sıvı soğutucular ve ideal montaj yolu şu tabloda açıklanmış:

Eki Görüntüle 1539735

Yalnız bendeki EK AIO bu kasada en çok tercih edilen soğutucu ama özellikle Gigabyte'ın X570I Aorus anakartındaydı sanırım, hortumlar I/O shield'a denk geldiği için soldan başlayıp üste doğru montaj yapılamıyordu. Anakartınıza da bakın, I/O shield ve işlemci soketinin solunda kalan VRM güç blokları pompa ve hortumlara engel olacak gibi mi, eğer öyleyse daha uzun hortumlu modelleri seçmenizde fayda var.

Kasa kağıt üstünde Sata SSD destekliyor ama dediğim gibi PSU'nun altında bir montaj alanı var, orası zaten kablolardan dolayı kalabalık oluyor, özel yapım kablolarınız yoksa oraya SSD takmanız biraz zor. APU sisteminiz varsa hem ekran kartı, hem de PCIe kabloları olmayacağı için sorun yaşamazsınız.

Evet kasa ile ilgili hem Reddit hem de YouTube'da örnek birçok build e baktım. Doğru parçaları seççtikten sonra ben de sorun olacağını sanmıyorum toplarken. Aklımda PSU olarak SF600 Platinum var. Fazlasıyla yeterli bir PSU, daha büyük kapasitelere, aynı fiyatta bulmadıkça gitmem sanırım.

EK AIO eğer sıfır ya da ikinci elde bulabilirsem ilk tercihim olacaktır. Bulamazsan Kraken serisini de deneyebilirim ya da işlemcime göre hava soğutmayla da deneyebilirim. Bir anda her parçayı alıp beklenmedik sorun yaşamak istemiyorum, temel parçaları alıp deneyimleye deneyimleye devam edeceğim sanırım. :)

Montaj zaten uyumlu parçaları aldıysanız çok zor değil, videoları izleyen biri rahatça yapar. Siz önceden de ITX kullanıyordunuz hatırladığım kadarıyla, dolayısıyla bir sorun yaşayacağınızı sanmam ama bir şey lazım olursa yazın yine. Bu arada montajla ilgili ufak bir tavsiye, PCIe Riser'ın ekran kartına takılan tarafındaki sokette beyaz bir koruma plastiği var, kartı slota taktıktan sonra bunu içeri doğru iktirip kartı korumaya alıyorsunuz. Maalesef Lian Li bunu çok uyduruk yapmış. Yani kasa çok kaliteli, dokunduğunuzda bile hissediyorsunuz ama benimki birkaç temasta parçalandı, başkalarının da başına gelmiş aynı şey Reddit'te gördüm. Ha soket neredeyse 2kg çeken kartı o plastik olmadan da taşıyor ama siz yine de dikkat edin kırılmasın. Bir araştırmam lazım 3D yazıcı şablonu varsa indirip yazdıracağım bir ara ne olur ne olmaz. Parça şu:

Eki Görüntüle 1539754

PCI-e 3.0 / 4.0 arasındaki stand-off farkı noktasında da bir kalite kontrol sorunu olduğunu görmüştüm. Ama birçok SFF kasada böyle hatalar olabiliyor zira hem birçoğu elle üretiliyor, hem de kullanıcı arzı az olduğu için normalden daha az Ar-Ge'ye tabii tutuluyorlar.

Keyifli bir macera olur umarım. :)
 
Teşekkür ederim. NR200P düşünüyordum zira elimdeki parçaları değerlendirmek istiyordum. Ancak neredeyse tamamını elden çıkartınca sıfırdan SFF parçalarla bir sistem toplamak istedim. NR200'ün ilk çıktığında ülkemizde 1000 TL civarına satıldığını biliyorum, şimdi ara ara indirimlerle 1800 - 1900 civarına inse de o kadar para verdikten sonra daha niş bir ürüne geçmek istedim. Önceki sistemimi de zamanına göre kaliteli parçalarla toplayıp, 6.5 senelik süreçte minimal güncellemelerle rahat rahat kullanmıştım. Şimdiki sistemimdeki düşüncem de bu olacak.

Aklımda ilk etapta 5600X vardı ancak DDR5'e yatırım yapmaya karar verdim. Fiyat ve Isınma/güç oranlarına göre 7600X ya da 13600X'ten birini tercih edeceğim sanırım. Eski sistemimde zaten M.2 SSD'lere geçmiştim tamamen, bu sistemde belki yeni yüksek hızlı SSD'leri de denerim. GPU olarak da 3060 seviyesinde bir kart bana fazlasıyla yeterli olacaktır zira oyun çok nadiren oynuyorum.

Evet kasa ile ilgili hem Reddit hem de YouTube'da örnek birçok build e baktım. Doğru parçaları seççtikten sonra ben de sorun olacağını sanmıyorum toplarken. Aklımda PSU olarak SF600 Platinum var. Fazlasıyla yeterli bir PSU, daha büyük kapasitelere, aynı fiyatta bulmadıkça gitmem sanırım.

EK AIO eğer sıfır ya da ikinci elde bulabilirsem ilk tercihim olacaktır. Bulamazsan Kraken serisini de deneyebilirim ya da işlemcime göre hava soğutmayla da deneyebilirim. Bir anda her parçayı alıp beklenmedik sorun yaşamak istemiyorum, temel parçaları alıp deneyimleye deneyimleye devam edeceğim sanırım. :)

PCI-e 3.0 / 4.0 arasındaki stand-off farkı noktasında da bir kalite kontrol sorunu olduğunu görmüştüm. Ama birçok SFF kasada böyle hatalar olabiliyor zira hem birçoğu elle üretiliyor, hem de kullanıcı arzı az olduğu için normalden daha az Ar-Ge'ye tabii tutuluyorlar.

Keyifli bir macera olur umarım. :)

DDR5'te 7600X veya 13600K gibi işlemciler için low profile soğutucu yetmeyecektir. Sıvı soğutma şart gibi bir şey sizin durumunuzda. Yani tabii dediğiniz gibi alıp deneyerek de gidebilirsiniz ama deneme yaparak gidecekseniz ikinci el alın derim maliyetten kısmak için. Sıvı soğutma için o tablodaki soğutuculardan birini alıp, bellek olarak da soğutucusu yüksek olmayan bir model seçerseniz sıkıntı olmaz. EK AIO aslında kendi sitesinden Türkiye'ye DHL ile gönderim yapıyor. Fakat Amazon gibi gümrük vergisi ön ödemeli olmadığı için gümrükte sürpriz çıkma ihtimali yok değil. Bir de EK'nın fanlarını pek beğenmedim, gürültülü geldi bana. Noctua fanlar daha iyi olur. EK AIO almasaydım Phanteks'i alacaktım ben. Hem ara ara güzel indirime gidiyor, hem de yeni nesil pompa var Phanteks Glacier'da, NZXT'den daha iyi pompası.

SF600 gayet ömürlük bir PSU, sizin durumda her türlü yeterli olur. 3080'e kadar yolu var besleme konusunda.

PCIe konusuna gelince NR200P daha seri üretim bir kasa olduğu için pek böyle sorunları yok, dediğiniz doğru. Yalnız direkt Dan Cases üretimi bir kasa olsaydı daha kaliteli bir parça kullanılırdı bence orada, Dan Case tasarımı ama Lian Li üretimi olunca Lian Li de maliyetten kısmak için orayı bulmuş. Onun dışında şurası kalitesiz olmuş denecek bir tarafını görmedim kasanın; alüminyum kesimler, malzeme ve işçilik gayet üst düzeyde.

Sizinkinin de çok güzel ve keyifli bir kasa olacağına şüphem yok. Fotoğrafları da bizimle paylaşırsanız seviniriz 😊
 
DDR5'te 7600X veya 13600K gibi işlemciler için low profile soğutucu yetmeyecektir. Sıvı soğutma şart gibi bir şey sizin durumunuzda. Yani tabii dediğiniz gibi alıp deneyerek de gidebilirsiniz ama deneme yaparak gidecekseniz ikinci el alın derim maliyetten kısmak için. Sıvı soğutma için o tablodaki soğutuculardan birini alıp, bellek olarak da soğutucusu yüksek olmayan bir model seçerseniz sıkıntı olmaz. EK AIO aslında kendi sitesinden Türkiye'ye DHL ile gönderim yapıyor. Fakat Amazon gibi gümrük vergisi ön ödemeli olmadığı için gümrükte sürpriz çıkma ihtimali yok değil. Bir de EK'nın fanlarını pek beğenmedim, gürültülü geldi bana. Noctua fanlar daha iyi olur. EK AIO almasaydım Phanteks'i alacaktım ben. Hem ara ara güzel indirime gidiyor, hem de yeni nesil pompa var Phanteks Glacier'da, NZXT'den daha iyi pompası.

Kesinlikle, sıvı soğutma DDR5 işlemciler için kaçınılmaz son. Aklımda Phanteks Glacier One 240 MP ya da Kraken Z53 var. Eğer uyguna bulabilirsem EK AIO da düşünebilirim, ancak hem yeni gümrük vergileri hem de global stok sorunları nedeniyle sıfırı zor bir seçenek gibi görünüyor.

Z53'de 8th Gen Asetek pompa ve sıvı sıcaklık sensörü var diye biliyorum. A4-H2O kullananlar özellikle sıvı sıcaklığı sensörlü AIO'ları tavsiye etmişler.

SF600 gayet ömürlük bir PSU, sizin durumda her türlü yeterli olur. 3080'e kadar yolu var besleme konusunda.

PCIe konusuna gelince NR200P daha seri üretim bir kasa olduğu için pek böyle sorunları yok, dediğiniz doğru. Yalnız direkt Dan Cases üretimi bir kasa olsaydı daha kaliteli bir parça kullanılırdı bence orada, Dan Case tasarımı ama Lian Li üretimi olunca Lian Li de maliyetten kısmak için orayı bulmuş. Onun dışında şurası kalitesiz olmuş denecek bir tarafını görmedim kasanın; alüminyum kesimler, malzeme ve işçilik gayet üst düzeyde.

Sizinkinin de çok güzel ve keyifli bir kasa olacağına şüphem yok. Fotoğrafları da bizimle paylaşırsanız seviniriz 😊

Kasa gelene kadar SF600'ü uyguna bulunca kaçırmadım, aldım hemen. :) Cosair'in uzun ömürlü garanti sunduğu iki ürünü var: RAM ve PSU. İkisinde de RMA deneyimim oldu ve ikisinde de bire bir değişim yapıldı. İkinci el aldığım fiyatta daha iyisi olacağını sanmıyorum ancak sıfır fiyatında daha iyi alternatifler vardır muhtemelen. Ancak hem geniş kullanıcı kitlesi hem de bire bir deneyimlediğim garanti kalitesi, Corsair'den başka bir markaya baktırmadı. :)

photo_2022-10-10_18-44-25.jpg


photo_2022-10-10_18-44-29.jpg


RM750x ile karşılaştırınca boyutlar devasa geliyor. Bu kadar küçük bir kasada neredeyse aynı performansı vermeleri üstüne de Platinium sertifikaya sahip olmaları gerçekten insanın aklını almıyor.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Kesinlikle, sıvı soğutma DDR5 soğutucular için kaçınılmaz son. Aklımda Phanteks Glacier One 240 MP ya da Kraken Z53 var. Eğer uyguna bulabilirsem EK AIO da düşünebilirim, ancak hem yeni gümrük vergileri hem de global stok sorunları nedeniyle sıfırı zor bir seçenek gibi görünüyor.

Z53'de 8th Gen Asetek pompa ve sıvı sıcaklık sensörü var diye biliyorum. A4-H2O kullananlar özellikle sıvı sıcaklığı sensörlü AIO'ları tavsiye etmişler.
Kasa gelene kadar SF600'ü uyguna bulunca kaçırmadım, aldım hemen. :) Cosair'in uzun ömürlü garanti sunduğu iki ürünü var: RAM ve PSU. İkisinde de RMA deneyimim oldu ve ikisinde de bire bir değişim yapıldı. İkinci el aldığım fiyatta daha iyisi olacağını sanmıyorum ancak sıfır fiyatında daha iyi alternatifler vardır muhtemelen. Ancak hem geniş kullanıcı kitlesi hem de bire bir deneyimlediğim garanti kalitesi, Corsair'den başka bir markaya baktırmadı. :)

Eki Görüntüle 1540644

Eki Görüntüle 1540645

RM750x ile karşılaştırınca boyutlar devasa geliyor. Bu kadar küçük bir kasada neredeyse aynı performansı vermeleri üstüne de Platinium sertifikaya sahip olmaları gerçekten insanın aklını almıyor.

Kraken Z53’te Phanteks ile aynı Asetek Gen 7 pompa var diye biliyorum ama modeller yenilenmiş de olabilir, kesin bir şey demeyeyim. Z53 zaten bütçe varsa çok iyi soğutucu ama kapak açık kullanmayacaksanız Z53’ün LCD displayine yazık olur bence.

Zaten garantisi devam ediyorsa PSU’yu sıfır almaya gerek yok, hele Corsair ise. RMA’sı gerçekten çok iyi bir marka. Ben SF750’yi alırken ikinci eli olsa sıfır düşünmezdim, bulamayınca Amazon Fransa’dan satın aldım, zaten birkaç gün sonra da 150 euro limiti geldi, geç kalsam onu da alamayacaktım. Daha yüksek kapasiteli SFX PSU’lar yapıldı ama hala Corsair SF kadar iyi değil hiçbiri. Bendeki NR200P ile de babama bir APU sistem kuruyorum, ona da ikinci el SF450 bulup aldım mesela çok uyguna. Umarım RMA’lık işimiz olmaz ama olursa dediğiniz gibi Corsair zaten üzmez.

RMx ile boyut farkı da çokmuş, yan yana görmeyince bu kadar olacağını tahmin etmiyordum. Boyut yarısı ama aynı performansı veriyor alet, verimliliği daha bile yüksek hatta 😄
 
Estağfurullah hocam ne meşgüliyeti, blog üzerinden bir fikir teatisinde bulunup yol göstermiş olduk ileride almayı, bu yola girmeyi düşünecek arkadaşlara.

Monitörünüzle de güzel bir renk uyumu yakalamış kasa, iyi günlerde olsun. Silver paneli ben de daha çok sevdim bu kasada, bir de siyah kısımlar çok kolay parmak izi gösteriyor, o yüzden gümüş olması tercih sebebim olmuştu.

Sizin de yeni donanımlarınızla birlikte blog girdisini bekliyoruz 🙂
 
Son düzenleme:

Z53 çok yakışmış kasaya. Hortumu PSU altından geçirmek zor oldu mu merak ettim, benim endişem buydu açıkçası EK dışındaki soğutucularda. İlerde EK sorun yaparsa diye aklımda olsun en azından.

Bir de hangi işlemciyi tercih ettiniz merak ettim. Intel 13. nesilde güzel fiyat performans olmuş görünüyor, en azından oyunlardaki güç tüketimi ve ısı değerlerini ben beğendim. Sıfırdan bir kasa topluyor olsam i5-13600K alırdım kesin.
 
Z53 çok yakışmış kasaya. Hortumu PSU altından geçirmek zor oldu mu merak ettim, benim endişem buydu açıkçası EK dışındaki soğutucularda. İlerde EK sorun yaparsa diye aklımda olsun en azından.

Bir de hangi işlemciyi tercih ettiniz merak ettim. Intel 13. nesilde güzel fiyat performans olmuş görünüyor, en azından oyunlardaki güç tüketimi ve ısı değerlerini ben beğendim. Sıfırdan bir kasa topluyor olsam i5-13600K alırdım kesin.

Render ile uğraştığım için 13700K tercih ettim. Ancak 13600K daha F/P duruyor ve benim de ilk tercihim olurdu.

Tüm kablo ve boruları PSU altından geçirdim. PSU üstüne hiç kablo bırakmadım. Sıkışmadan güzelce paketlendi gibi alt taraf.

20221021_195956.jpg


Kabloları toplamadan önce böyle duruyordu. CPU kablosunu sizin gibi anakartın üstünden dolaştırdım.

Tek sıkıntı, M.2 SSD için anakartın soğutucusu kullanamam oldu. Soğutma bloğunun dirseği çarpıyordu. Ancak elimdeki Akasa soğutma bloğu vardı, onu taktım.
 
Render ile uğraştığım için 13700K tercih ettim. Ancak 13600K daha F/P duruyor ve benim de ilk tercihim olurdu.

Tüm kablo ve boruları PSU altından geçirdim. PSU üstüne hiç kablo bırakmadım. Sıkışmadan güzelce paketlendi gibi alt taraf.

Eki Görüntüle 1550072

Kabloları toplamadan önce böyle duruyordu. CPU kablosunu sizin gibi anakartın üstünden dolaştırdım.

Tek sıkıntı, M.2 SSD için anakartın soğutucusu kullanamam oldu. Soğutma bloğunun dirseği çarpıyordu. Ancak elimdeki Akasa soğutma bloğu vardı, onu taktım.
hayırlı olsun hocam çok iyi görünüyor.
 
Render ile uğraştığım için 13700K tercih ettim. Ancak 13600K daha F/P duruyor ve benim de ilk tercihim olurdu.

Tüm kablo ve boruları PSU altından geçirdim. PSU üstüne hiç kablo bırakmadım. Sıkışmadan güzelce paketlendi gibi alt taraf.

Eki Görüntüle 1550072

Kabloları toplamadan önce böyle duruyordu. CPU kablosunu sizin gibi anakartın üstünden dolaştırdım.

Tek sıkıntı, M.2 SSD için anakartın soğutucusu kullanamam oldu. Soğutma bloğunun dirseği çarpıyordu. Ancak elimdeki Akasa soğutma bloğu vardı, onu taktım.

13700K daha iyi seçim olmuş o zaman. Sentetik testlerde işlemcinin çıkacağı sıcaklığı sadece ben değil tüm Reddit SFFPC komünitesi merak edecektir bence, daha çok yeni çünkü işlemci.

Kablo düzenlemeniz de gayet temiz olmuş görünüyor. Hortumun baş ağrıtmadığını da öğrendiğim iyi oldu.

M.2 soğutmasız da sorun yaratmazdı bence bu kasada. Fakat böyle de çok güzel görünüyor. GPU da alındıktan sonra nihai fotoğrafları da görmek isteriz 😊
 
Arka taraf şu an böyle duruyor:

20221021_214658.jpg


13700k nın değerlerini ben de merak ediyorum. Aklımda kuşku vardı ama der8auer'in videosunu gördükten sonra biraz tune ettikten sonra iyi seviyelere gelebileceğini gördüm.

Z63, ML120 Pro fanlar ile sessiz bir ikili oldu gibi.
 
Arka taraf şu an böyle duruyor:

Eki Görüntüle 1550090

13700knın değerlerini ben de merak ediyorum. Aklımda kuşku vardı ama der8Auer'in videosunu gördükten sonra biraz Tune ettikten sonra iyi seviyelere gelebileceğini gördüm.

Z63, ML120 Pro fanlar ile sessiz bir ikili oldu gibi.

Mevcut kart da kötü değilmiş GTX 1060-1070 falan sanırım. Sizin pek oyunla bir işiniz olmadığından götürür.

ML120 fanların da kırmızı LED'leri çok güzel görünüyor, ekran kartıyla da uyumlu 🙂
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
deMarc
Okuma süresi
6 dakika okuma
Görüntüleme
3.175
Yorumlar
53
İncelemeler
1
Son güncelleme
Değerlendirme
5,00 yıldız 1 değerlendirme
Yer
İzmir

Teknoloji kategorisindeki diğer girdiler

deMarc adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı