Yeni nesil konsollar ile birlikte oyun fiyatlarının artacak olması

Merhaba arkadaşlar. Haberlerde belki görmüşsünüzdür. NBA 2K21'in PS5 ve XBOX Series X sürümü 70 dolardan satışa sunulacakmış. Günümüzde ki standart 3A (Triple A, büyük bütçeli yapım oyunları) oyunların fiyatı 60 dolardır. Deluxe, Gold gibi sürümleri hariç tutuyorum. Bu da bize şunu gösteriyor ki; yeni nesil konsollara çıkış yapacak oyunlar ile birlikte, oyun fiyatları 10 dolar/euro daha fazla olacak anlamına gelecek.

Peki, bu doğru bir karar mı? Yapımcılar, bunun maliyet artışından dolayı haklı bir istek olarak görüyorlar. Hatta geçenlerde God of War yapımcısı da bu karara destek çıktı.

Kendi açımdan değerlendirmem gerekirse, saçma bir fiyat artışı. E, peki neden "saçma"?
Arkadaşlar, bu olayı tek bir bakış açısından değerlendirmekten ziyade, birden farklı pencereden değerlendirmeyi doğru buluyorum. Yapımcıların serzenişi, maliyetlerin artması. Hem oyun maliyetleri arttı, hem de çalışanların maaşı ve benzeri gider harcamaları.

Hmmm. Farklı bir açıdan da bakmak gerekirse; günümüzdeki oyuncu sayısı, bundan 10 yıl önceki oyuncu sayısı ile aynı değil. Avrupa ve Amerika kıtalarında oluşan enflasyonun yanı sıra alım gücü de çok fazla arttı. 2021 yılından itibaren ABD'deki asgarî ücret 2 (iki) katına çıkartılacak. Bir eyalette saat başı 7 dolar kazanan bir çalışan, 2021 yılından itibaren saat başı 14 dolar alacak ki, bu çok iyi bir sayı. Kaldı ki, sendikaların başarılarını da takdir etmek gerek.

Bu tip alım gücünü yükselten hamleler sayesinde, bugün oyuncu topluluğu çok büyüdü. İnsanlar bırakın oyunu satın almayı, oyun içinde bile para harcıyor. FIFA'daki Ultimate Team kadrolarına bakın bir milletin. Nasıl oluştu ki o kadrolar? Parayı veren, düdüğü çalar misali ile yıldız futbolcular alınabildi; rakibe üstünlük kurulabildi. NBA serisi, oyun içi satış olarak bir mobil oyun gibidir. Oyunu satın aldıktan sonra iş başlıyor. Resmen, P2W (Öde-kazan) diyebileceğiniz bir oyundur kendileri.

Artan oyuncu topluluğunu görmezden gelmek, oyun içi satışların dahi büyük bir rol oynaması, oyun fiyatlarının artmaması gerektiğinin önemli sebeplerindendir. Her zaman derim, "İyi bir oyun yaparsanız, her türlü satarsınız.". Witcher'ın YouTube kanalı bundan bir ay önce paylaşım yapmıştı: Seri olarak 30 milyon kopya satış adedimizi kutluyoruz diye. Yani, iyisini yapan satar; yoksa Far Cry: New Dawn gibi "vasat" diyebileceğimiz bir oyun da çıkartıp, hüsrana uğrayabilirsiniz.

NBA gibi bir oyunun fiyat artışı yapmasını sadece ironik buluyorum. Oyun içi satışlardan gelen kârların haddi var hesabı yok.
Kendi ülkemiz için bu zam haberine girmedim bile. Kur + vergiler gelecek olması en az 70-100 TL fark ettirir. Ki, bu Türk oyuncu topluluğu için çok yüksek bir sayı.
  • Beğen
İfadeler: Finisterre

Yorumlar

Türkiye zaten oyun geliştiricilerinin ilgi odağı halinden çıktı. Oyunlar çok konuşulsa da satmıyor. Alıp almamız 1% bile etkilemiyor.
 
S
Avrupa'daki Amerika'daki adam için 10 birim zam konuşulmaya bile değmez ama bizim için zorlayıcı olacaktır.
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
Salih METİN
Okuma süresi
2 dakika okuma
Görüntüleme
398
Yorumlar
3
Son güncelleme

Oyun kategorisindeki diğer girdiler

Salih METİN adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı