Yozgat Hakkında Bazı Bilgiler

images (3).jpeg


🟥 Yozgat, Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan bir ildir. Çekerek, Aydıncık ve Kadışehri ilçeleri ise Karadeniz Bölgesi'nde kalır. Yozgat ili nüfusu 419.095'tir. Bu nüfusun %76,35'i şehirlerde yaşamaktadır (2021 sonu). İlin yüzölçümü 13.690 km²'dir

🔴 Yozgat ili Anadolu'nun en eski yerleşim merkezlerinden biridir. Alişar Höyüğünde 5000 sene önceye âit eserler bulunmuştur. Yozgat il toprakları Anadolu'da ilk siyâsî birliği kuran veAnadolu'da târih devrinin başlangıcı kabul edilen Hititlerin sınırları içinde ve en kalabalık yerleşme merkezlerinden biriydi.

🔴 İlin, asıl adı "BOZOK" olup, zamanla "Yozgat" olarak değiştirilmiştir. Oğuz'ların; "BOZOK" koluna mensup Türkmenlerin bu bölgeye akınıyla birlikte, yöre "BOZOK" ismiyle anılmıştır. 1800'lü yıllara doğru bu ismin yanı sıra "YOZGAT" adı da telaffuz edilmiştir.

🟦 Ekonomisi tarıma dayalıdır. Başlıca tarım ürünleri buğday, şekerpancarı, arpa, mercimek ve üzüm olup, ayrıca az miktarda elma, patates, soğan, çavdar ve armut yetiştirilir.

🔵 Yeşil mercimek üretiminde 1. Sırada,

🔵 Şekerpancarı üretiminde 2. Sırada,

🔵 Buğday üretiminde 5. Sıradadır..

🟡 Yozgat, nüfus büyüklüğü bakımından Türkiye'nin 46'ncı büyük ili konumundadır.

🟡 Yozgat'a tarih boyunca düşman ayağı değmemiştir.

🟡 Yozgat'ın en büyük ilçesi Sorgun'dur.

images (4).jpeg


🟡 Türkiye'nin ilk milli parkı Yozgat Çamlığı'dır.

2017-09-26.jpg


🟦 Anadolu'da ilk futbol takımı Yozgat'ta kurulmuştur.

images (5).jpeg


🔵 İstanbul'da Fenerbahçe kulübünün kurulmasından üç yıl sonra Yozgat Mektebi Sultani öğrencileri tarafından kurulan “Yozgat Mektebi Sultani Futbol takımı” Anadolu da kurulan ilk Futbol takımı olarak tarihte yerini almıştır.

🟡 İlk özel gazeteyi ve ilk posta pulunu Yozgatlı Agâh Efendi çıkarmıştır. (Tercüman-ı Ahval)

images (6).jpeg


🟡 Yozgat'ta Hava Durumu: yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve yağışlı geçer. Gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkları yüksektir.

~ Tarihi yerleri ve Yöresel yemeklerinden bahsetmedim. Onları başka bir Blog olarak paylaşacağım. Buraya kadar okuduğunuz için teşekkür ederim 💯

Son incelemeler

Güzel, faydali bir inceleme olmuş.
  • Beğen
İfadeler: Travis_Bickle
Yozgat iyidir.
  • Beğen
İfadeler: ShadowFighter
Anadolu'nun güzide şehirlerinden birinin incelemesi yapılmış, gerçekten şaşırtıcı ve güzel olmuş.
  • Beğen
İfadeler: Travis_Bickle

Yorumlar

Yozgat bana sürgün şehiri gibi geliyor en yaşanmayacak yerlerden biri gibi daha önce hiç gitmedim, duyduklarımı söylüyorum belki yanlış olabilir.
 
Yozgat bana sürgün şehiri gibi geliyor en yaşanmayacak yerlerden biri gibi daha önce hiç gitmedim, duyduklarımı söylüyorum belki yanlış olabilir.
Şefaatli gibi ilçeleri pek gelişmiş değil. Şehir komple köy yeri gibi bir hava veriyor, fakat Yerköy'den başlayan tarafı gelişmiş ve güzel.
 
Eki Görüntüle 2057785
Her ne kadar güzel bir memlekette olsa bir eksiği var gibi...

Her şeye bu gözle bakmasanız olmaz değil mi? Size ülkeyi bömeniz için para falan mi veriliyor? Her fırsatta ayrım yapmaya uğraşıyorsunuz. Üzerimizde büyük oyun oynuyorlar. İt boğuşturur gibi biri bir tarafı kışkırtıyor diğeri başka tarafı. Kazanan ise hiçbir zaman itler değil kışkırtanlar oluyor. Bu kadar alakasız bir durumda bile bunu vurgulamak yerine artık bir olmaya ne dersin?
 
Elinize sağlık bilgiler için. Bir bilgide ben ekleyeyim, resmi olmasa da gelenek olarak evlenilirken kız tarafı neredeyse hiç birşey almaz, erkek tarafına yıkar. Eşimin akrabalarından biliyorum durumu.
 
Elinize sağlık bilgiler için. Bir bilgide ben ekleyeyim, resmi olmasa da gelenek olarak evlenilirken kız tarafı neredeyse hiçbir şey almaz, erkek tarafına yıkar. Eşimin akrabalarından biliyorum durumu.

Sadece sizin akrabanızdan yola çıkarak nasıl hareket edelim? Böyle bir gelenek yok. Ülkenin tüm genelinde olabilen bir şey. Gelinin otlakçı ailesi varsa böyle oluyor.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Şefaatli gibi ilçeleri pek gelişmiş değil. Şehir komple köy yeri gibi bir hava veriyor, fakat Yerköy'den başlayan tarafı gelişmiş ve güzel.
Mesela ben Boğazlıyan'dan geçtiğimde pek birşey gördüğümü hatırlamıyorum, çoğunlukla tarladan ibaret. Şahsen Sorgun ya da Merkez dışında pek yaşanılacak yeri yok.
 
Hocam bende orduspor ile alakalı bir blog yaptım futbol konusunda Yozgat'ı görüp bakarsanız sevinirim.
 
Memleketim olan bir il ama hiç gitmedim. Bu şehiri nedense çok samimi buluyorum, bir Çanakkale, Mersin, Diyarbakır, Erzurum gibi güzel geliyor. Gitmek nasip olur umarım.
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
XEfe.Bey
Okuma süresi
1 dakika okuma
Görüntüleme
941
Yorumlar
25
İncelemeler
3
Son güncelleme
Değerlendirme
5,00 yıldız 4 değerlendirme

Tarih kategorisindeki diğer girdiler

XEfe.Bey adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı