JU87 Stuka kanatları neden yukarı doğru bakıyor?

O siren psikolojik silah adeta. Filmlerde, dizilerde vs. oldukça etkiliyor. Kanatla alakası yok değil mi o siren sesinin? Bilerek eklenmiş bir detay mı yoksa tesadüfen olmuş, mühendislerin de düzeltme gereği duymadığı bir durum mu?
 
Yani sonuç olarak bu yamuk kanatlar uçağa dik dalışlarda dayanıklılık ve uçağın daha rahat yukarı çıkmasını sağlarken pilotun bombalayacağı bölgeyi de daha rahat görmesini sağlıyor. Peki negatif etki olarak sayılabilecek yanları yok mudur bu kanatların? Bazı uçaklarda gariye doğru dönük oluyor uçları, bazılarında direkt dümdüz oluyor ya.
Hızdan kaybeder büyük ihtimal. Çünkü kanat yapısı ağırlık taşımaya odaklı.
O siren psikolojik silah adeta. Filmlerde, dizilerde vs. oldukça etkiliyor. Kanatla alakası yok değil mi o siren sesinin? Bilerek eklenmiş bir detay mı yoksa tesadüfen olmuş, mühendislerin de düzeltme gereği duymadığı bir durum mu?
Siren sesi kanattan olmaz daha çok hava girişlerinden olur. Kanatlarda tüfek delikleri var. Yanlış hatırlamıyorsam oralardan oluşuyor ses. Çoğu jet uçağının sesi hava alığı yüzünden oluyor.
A-10 Thunderbolt sesi kadar korkunç değil bence:)
Brrrrttttttt😎
O siren psikolojik silah adeta.
İttifak kuvveti askerleri psikolojik sorun yaşıyorlarmış bu ses yüzünden. Ölüm getiren diyorlarmış. Böyle bir psikolojik avantaj bırakılır mı hiç:)
 
Inverted Gull Wing diye geçer. Gull Wing, hastası olduğum bir tasarımdır. Şu an üzerinde çalıştığımız model İHA'da da benzer bir yaklaşımı entegre etmeye çalışıyoruz. Baykar Akıncı'da da Gull Wing vardır ki motorlarla beraber çok çok güzel bir görüntü ortaya çıkıyor:

1562609441.png


Mesela Akıncı'da göze çarpan ilk şey, motorların bağlantı noktası ile, kanatların gövdeye bağlandığı nokta arasındaki yükseklik farkı oluyor. Gull Wing sayesinde, daha büyük proplara sahip motorları, ground clerance sınırını aşmadan yerleştirebiliyorsunuz. Verimli olduğu için planörlerde sıklıkla kullanılan bir kanat tipi.

Gelelim Inverted Gull Wing'e. Aslında bu kanat tipinin kullanılmasının sebebi de yukarıda verdiğim örneğe benzer. Stuka dönemindeki uçaklarda, motor teknolojisi ve özellikle proplardaki mühendislikler daha gelişmediği için, büyük proplara sahip. Zira sonuçta bu uçaklar hem çevik ve hızlı olmalı, hem de taşıyacağı bombalar nedeniyle güçlü olmalı.

Bu nedenle motorların yere göre yukarda olması gerekiyor, bunun için ise yüksek iniş takımları gerekiyor. Ancak yüksek iniş takımları ya da iniş takımlarının kirişlerini yükseltmek, takımların dayanıklılığını da büyük ölçüde azaltıyor.

Inverted Gull W.'in aşağı doğru inen parçası sayesinde iniş takımları, boyutları fazla uzamadan konumlandırılabiliyor. Bu da dayanıklılığı arttırıyor.

Bir diğer sebebi de taşıyacağı mühimmatlar sebebiyle kanat mukavemetini arttırmak. :)

StukaRA.jpg
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı