Çözüldü Soğutmalar hakkında bilgi

  • Konuyu başlatan xbea
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 41
  • Görüntüleme 2.841
Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Katılım
1 Mayıs 2020
Mesajlar
5.671
Makaleler
1
Çözümler
16
Arkadaşlar kafamda değişik bir plan var ancak bir o kadar çok bilgi eksikliğim var. Şimdi ben aşağıda aklımda olan soruların cevaplarını aramak için size sorularımı soracağım. Sizden ricam her ne kadar size saçma da gelecek olsa da sizin bana yardımcı olmanız. Şimdiden ilginiz ve alakanız için hepinize teşekkürler. Eğer sizde hazır iseniz başlayalım.

1-) Fanlar arasında şöyle bir durum var; radyatör fanlarının basınç değerleri yüksek iken CFM değerleri düşük, egzoz fanları için ise durum tam tersi. CFM bildiğim kadarıyla havanın hareketini temsil ediyor. Peki o zaman basınç ne işe yarıyor?

2-) Egzoz fanları havayı dışarıdan temiz ve soğuk havayı içeriye aktarmaya, aynı şekilde de arkadan yine içeride ısınan havayı tahliye etmeye yarıyor. Bu kadarını anladım. Peki radyatör fanlarının görevi ne? Yani şimdi şu olayı gayet iyi anladım; işlemci ısınır termal macun bu ısıyı soğutucu bakır bloğa iletir sonra oradan (hava soğutma ise) bakır borular ile yukarı doğru alüminyum kanatçıkların olduğu bloğa taşır. Sonra da oradaki fan o kanatçıklara hava üfler ve kanatçıklardan ısıyı atar. Aslında son kısım (kanatçıklara ısının taşındıktan sonra fanlar ile ısının kanatçıklarda toplanması ve fanlar sayesinde bu ısının dışarı atılma kısmı) sıvı soğutmalarda da aynı. Benim takıldığım kısım şu; Burada basınç değeri yüksek fan niye takıyoruz? Neden CFM değeri yüksek fan yerine basıncı yüksek fan taktığımız?

3-) Şimdi bir soğutulacak nesne düşünelim. Bu nesnenin ısınan ve soğutulması gereken yüzeyi "plastik" ve boyutları oldukça yüksek. Biz bu yüzeyi soğutmak istiyoruz. Takacağımız fanlar ile bu yüzey arasında ortalama 1-2 cm mesafe olacak. Burada ne tür bir hava üfleyen bir fan tercih etmeliyim. Ortam koşulları oda sıcaklığı (20 derece-22 derece arası). Fanlar tamamen serbest yani bilgisayar kasası gibi kapalı bir ortam değil direkt oda da ki havayı çekiyor. Yani uzay montaj kasa gibi düşünün. Sizce CFM mi yoksa basınç mı?

Buradan sonra işler biraz fantezi gibi gelebilir ama gerçekten benim için önemli. Yukarıdaki soruları lütfen sebepleri ile açıklarsanız çok memnun olurum. Tekrardan teşekkürler.

4-) Şimdi bakın bu bir teoridir söyleyeyim. Bu yukarıda bahsettiğim ısınan yüzeye onun boyutlarında bir bakır yüzey kestirsek. Bu yüzenin arkasına yılan gibi kıvrılan borular koydursam ancak bu borular yarım kesilmiş silindir gibi bakır yüzeye temas gösterecek. Yani bu yılan gibi olan borunun içinden ben soğuk su gezdirince bu soğuk su bakır hem bakır boru ile hem de bakır yüzey ile "direkt" temas edecek. Bu kestirdiğim parçayı yüzeye entegre etsem. Yani nasıl işlemciye soğutucunun bakır bloğunu termal macun ile işlemciye takıyorsak aynı işlem ancak "termal macun yok". Daha sonrada aynı sıvı soğutma mantığıyla bu içerdeki su/sıvı dönüşüme soksak. Yani ısınan su pompa yardımı ile radyatöre oradan da fanlar yardımı ile soğutulsa ve tekrar o bakır boruların içine dönecek. Bu durumda özetle sıvı soğutmadan tek farkı termal macun eksikliği olacak. Sizce bu sistem o dediğim yüzeyi sıcaklığı düşürür mü? Etkili olur mu? Belki termal macun değil ancak "termal pad" kullanabilirim. Termal macun olmaz çünkü krem gibi bir şey süremem. Sizce "termal pad" de eklesem ne olur etki eder mi?

5-) Yukarıda 3. soruda bir yüzeyden bahsetmiştim ya işte o yüzey biraz değiştirsek. Yüzeyde delikler var ve nesnenin içersinde ki parçaları soğutmak gerekiyor. Bu yüzden içeri bir "soğuk bir hava akışı lazım" bunun için CFM yüksek bir fan mı yoksa basınç yüksek bir fan mı? Yine yüzey ve delikler arasında 2-3cm bir mesafe var geri kalan tüm koşullar yukarıdaki 3.soru ile aynı.

Evet arkadaşlar sorularım bunlardı. Yardım eden emeği geçen herkese şimdiden çok teşekkür ederim. Sizden ricam numara olarak cevaplarsanız hem kafam karışmaz hem de düzenli olur. Gerçekten kaç gündür bu sorular ile uğraşıyorum. Burada etiketleyemediğim insanlar olacaktır unuttuysam af ola. @Yener K. @RPM @BerkayZ87 @kino @Jotariel @Syeux @Spontune @246941 @CJack60 @Mert
 
Thermaltake, Nic C4 fanlarından 5-6 tane arkadaşa verse her derdine derman olacak sanki. :D
Akasa Viper saralım? :D Sarı hoşuna gitmediyse XF-12025 de sarabiliriz. Nic C4 de eski efsanelerden. :D

Gerekli açıklamaları arkadaşlar yapmış. Bana gerek kalmamış.
 
TT Nic C4'ten çıkan fanların hiç tekli satıldığını görmedim. Luna 12 diye geçiyor fakat piyasada 1200 RPM hızında dönen versiyonu var. Bu hızdayken 50 CFM/1.32 mm-H²O hava basıncı var. 2000 RPM dönen versiyonu yok. :/ 1600 de olur aslında 80 CFM/2 mm-H²O yeterli gelirdi.
 
TT Nic C4'ten çıkan fanların hiç tekli satıldığını görmedim. Luna 12 diye geçiyor fakat piyasada 1200 RPM hızında dönen versiyonu var. Bu hızdayken 50 CFM/1.32 mm-H²O hava basıncı var. 2000 RPM dönen versiyonu yok. :/ 1600 de olur aslında 80 CFM/2 mm-H²O yeterli gelirdi.
Hocam peki bu TT Nic C4 çoklu mu alınıyor?
 
CPU Soğutucusuna özel bir model diye biliyorum hocam.
O soğutucuda olan değerleri çok iyi olduğu için ondan bahsediyorlar.
Anladım hocam. Açıkçası almak isterdim. Hocalarım @Spontune @Syeux @BerkayZ87 acaba başka bir fan öneriniz var mı? 4 adet almayı planlıyorum. RGB benim için önemli değil yeter ki değerleri TT Nic C4 fan değerlerine yakın olsun hatta onun kadar varsa o da olur 😁.
 
Anladım hocam. Açıkçası almak isterdim. Hocalarım @Spontune @Syeux @BerkayZ87 acaba başka bir fan öneriniz var mı? 4 adet almayı planlıyorum. RGB benim için önemli değil yeter ki değerleri TT Nic C4 fan değerlerine yakın olsun hatta onun kadar varsa o da olur 😁.
@BerkayZ87 Soğutma bakanını etiketle keyfine bak 😎 :D
 
Kasanızın fan desteği nedir? 140mm desteği varsa daha mantıklı.

  • ARGB ve 120mm olsun dersen Silverstone Air Blazer 120R. (Teknobiyotik'te var.)
  • 140mm olsun dersen Akasa Viper S-Flow, XF-14025.
  • 120mm olsun dersen Akasa Viper S-Flow, Arctic P12 PWM, XF-12025.

Akasa Viper R de var. 120'lik slota takılabilen 140mm bir fandı yanlış hatırlamıyorsam.
 
Buna yakın değerde Akasa Viper var.
Bu da var da nereden temin edilir hiçbir fikrim yok.
Bakıyorum hocam.
Kasanızın fan desteği nedir? 140mm desteği varsa daha mantıklı.

ARGB ve 120mm olsun dersen Silverstone Air Blazer 120R.
140mm olsun dersen Akasa Viper S-Flow, XF-14025.
120mm olsun dersen Akasa Viper S-Flow, Arctic P12 PWM, XF-12025.
Hocam kasa değil 🤪. Güç adaptörü ile prizden güç alarak çalışacak. Açıkçası bir stant olacak ve o stant üzerine monte edilecek fanlar. stant ölçüleri 35 cm uzun kenar, 26-27 cm kısa kenar olan bir dikdörtgen hocam.
 
Bakıyorum hocam.

Hocam kasa değil 🤪. Güç adaptörü ile prizden güç alarak çalışacak. Açıkçası bir stant olacak ve o stant üzerine monte edilecek fanlar. stant ölçüleri 35 cm uzun kenar, 26-27 cm kısa kenar olan bir dikdörtgen hocam.
1cm daha büyük olsaymış keşke. 6x120mm koyardın.

Büyüme şansı varsa uzun kenarı 36cm yap.

12cm 12cm 12cm
12cm 12cm 12cm

Şeklinde konumlandırırsın.

Yani uzun kenarı 36, kısa kenarı 24cm lazım.
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı