Darboğaz nedir?

Mb32Tech

Hectopat
Katılım
24 Ocak 2021
Mesajlar
182
Yer
Türkiye
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Ryzen 5 5600X
Saphirre RX6700
Patriot Viper 16GB RAM 8X2
Biostar B550MH
240GB SSD
1TB HDD
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Öğrenci
Ne olduğunu bilmiyorum. Bana basitçe anlatabilir misiniz?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam bu konudan zibilyon tane açılmış.
 
İşlemci ekran kartından çok düşükse, ekran kartının kendisine verdiği görevlere yetişemez ve bunun sonucunda darboğaz meydana gelir; oyunda takılmalar olur.
 


Bu makaleyi okursanız daha çok bilgi sahibi olabilirsiniz.
 
Zincirin en zayıf halkası gibi düşünebilirsin. Örneğin işlemci zayıfsa ekran kartı güçlüyse sistem zayıf olan (işlemci) donanımın verebileceği maksimum performansı verir. Ama diğer parçalardan da kaynaklı darboğaz olabilir (örneğin: HDD)
 
İşlemci kullanımı %100 iken ekran kartı kullanımı dalgalanıyorsa, işlemci darboğaza neden oluyordur. İşlemcinin yeterli geldiği durumda RAM yetersiz gelirse yine ekran kartı kullanımı düşer ve darboğaz bu sefer RAM kaynaklıdır. İşlemci, ekran kartı, RAM gibi bileşenler yeterliyken bile bazen takılma, donma, FPS'te çakılmalar yaşanabilir. Bunun nedeni de çoğu zaman yavaş HDD veya sorunlu SSD'dir. Bu durumda depolama veri akışına yetişemediği için darboğaza neden olmuş olur. Bu sorun da ortada yoksa güç kaynağının yetersiz geldiği durumda da sıkıntı yaşanabilir. Kısaca bir bileşenin diğer sistem kaynaklarına yetişememesi üzerine performansın kısıtlanması olarak tanımlanabilir.
 

Geri
Yukarı