Windows 10 mu, yoksa Windows 11 mi daha fazla kaynak tüketir?

Bu sorunun cevabı karışık açıkçası. Öncelikle ben bir Microsoft geliştiricisi değilim ama en azından fikirlerimi paylaşayım:
  • Windows 11 daha güncel bir işletim sistemi. Microsoft bu vakitten sonra vaktini bu işletim sistemini mükemmelleştirmeye harayacak. Bu yüzden Windows 11'in daha uyumlu ve performanslı olmasını bekliyorum. Aynı durum Windows 10 güncellemeleri için de geçerli. Her ne kadar bir grup gelişmeleri takip etmeyen güruh güncellemelere bok atsa da ekran kartı performansını artıran Donanım Hızlandırmalı GPU Zamanlaması gibi özelliklere kavuştuk. Bu yüzden uzun vadede Windows 11 en çok performans veren işletim sistemi olacak bana göre.
  • Bir başka nokta da eski şeylerin kaldırılması. Mesela IE artık yok. Buna benzer köhne kısımlar silindikçe daha yeni ve hafif bir Windows'a doğru gidebiliriz.
Şimdi bir de bu kaynak kullanımı konusunda bir yanlış bilgi var. Halen daha RAM kullanımına takan insanlar var. Bellek taşması olmadığı sürece Windows'un RAM kullanımı gayet güzel çalışmakta. 16 GB RAM olan bir kullanıcının RAM kullanımını azaltma çabası saçmalıktan, boş işten, vakit kaybından bir şey değil. RAM'in kullanılma amacı işlemleri hızlı açmak. İşlemci RAM'den mi hızlı okur yoksa SSD'den mi? Bunun cevabını bilemeyenler 16 GB RAM'i olmasına rağmen RAM kullanımını düşürmeye çalışıyor.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı