Türkiye tren tekerleği üreten sayılı ülkelerden biri oldu!

Türkiye’nin bu alandaki dışa bağımlılığı artık bitmiş oluyor arkadaşlar. Ayrıca ihracatı da yapılacak.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Tirilyon dalarlık bütçesi olan ABD'nin bile en ufak vidasına kadar her şeyini ürettiği %100 yerli dediği ürünü yok.
Sen neyin kafasını yaşıyorsun.

Önemli olan üretimini yaptığın üründe istediğin değişikliği yapabilecek tasarım telif hakkının ve lisansın sende olması.
Ya abicim batılılar bu işleri vaktinde yapmış bir kenara koymuş. Şimdi böyle eski teknolojilerin atölyeliğini bize devretmişler, avrupaya çamaşır makinesi bulaşık makinesi ihraç etmemiz gibi. İnsan gücünü herkesin yapabildiği ve ucuzlamış teknolojiye değil kritik teknolojiye yönlendirmişler. Yapmaya muktedir olupta yapmamak ayrı, yapamamak ayrı şey.
 
Son düzenleme:
Katılmıyorum. Dünya ABD tekelinden çıkmak üzere. Küresel yatırım Asya'ya kaydı. ABD'nin çöküş dönemi çoktan başladı. Bunu net bir şekilde görebilirsiniz. Son yıllarda Asya'dan çıkan işler ABD ve Avrupa'yı geçmeye başladı. Örneğin Squid Game. Bu yükseliş oyun, film, dizi ve birçok sektörde devam ediyor. En önemlisi de teknoloji sektöründe Asya'da büyük bir sıçrayış var. ABD'nin saçma politikası yüzünden Huawei kendi ekosistemini oluşturdu. Bu da Xiaomi gibi şirketlerin Huawei ile başa çıkmak için daha iyi şeyler yapmasını tetikledi. Çin'deki şirketler birbirleri ile yarışırken diğer dünya markalarını geride bıraktı. Ayrıca Türkiye önceden ABD'ye bağlıydı. Bunu kimse inkar etmesin. Yeri geldiğinde Erdoğan'ın gülen ile samimi olduğu fotoğrafları paylaşanlar Türkiye'yi ABD'nin yönettiğini nedense kabul etmiyor. Türkiye, Çin ve Rusya gibi devlerle ilişkilerini geliştirerek ABD'nin çöküşüne yardımcı oluyor ve bu yolun sonunda benim inancıma göre Çin kadar olmasa da güçlü bir Türkiye ortaya çıkacak. Şu ekonomik problemleri bir çözelim...

Son olarak eğer Çin Tayvan'ı ele geçirirse ki öyle görünüyor, çip konusunda da çok büyük söz sahibi olacak.

Ben zaten Atatürk de dahil tüm Türk liderlerin ABD konsensüsü ile başkan olduğunu düşünüyorum.
Söylediklerinizin hepsine katılmakla birlikte Çin ve Rusya'nın güvenilir müttefik olacağına inanmıyorum. Çin ABD'yi köşeye attıktan sonra Orta Doğu'da Türkiye ile sınır olacaktır. Dolayısıyla Çin ile aşık atacak başka müttefiklere ihtiyaç var.
ABD battı batacak falan dense bile ABD ile İngiltere halen daha göz ardı edilemez.
Çok çok yapılacak şey ikili oynamaktır. Onu bile beceremedik.
Ayrıca Çin'e hiç bir anlamda güvenmiyorum.
 
Ya abicim batılılar bu işleri vaktinde yapmış bir kenara koymuş. Şimdi böyle eski teknolojilerin atölyeliğini bize devretmişler, Avrupa'ya çamaşır makinesi bulaşık makinesi ithal etmemiz gibi. İnsan gücünü herkesin yapabildiği ve ucuzlamış teknolojiye değil kritik teknolojiye yönlendirmişler. Yapmaya muktedir olupta yapmamak ayrı, yapamamak ayrı şey.

Bu teknolojileri eleştirmek yerine keşke zamanında batılılar bu teknolojiyi geliştirirken savunduğunuz zihniyetin cunta yapmasınıda eleştirseniz.

Adamlar teknoloji üretirken bizim ülkemiz askeri darbe yapıp başbakan asıyordu.
Ne bekliyorsun onların seviyesine hoop diye gelinmiyor.

Üstelik elektrikli otomobiller daha yeni teknolojiler ve bu alanda dünya ile eşit gidiyoruz çok şükür.
 
Ben zaten Atatürk de dahil tüm Türk liderlerin ABD konsensüsü ile başkan olduğunu düşünüyorum.
Söylediklerinizin hepsine katılmakla birlikte Çin ve Rusya'nın güvenilir müttefik olacağına inanmıyorum. Çin ABD'yi köşeye attıktan sonra Orta Doğu'da Türkiye ile sınır olacaktır. Dolayısıyla Çin ile aşık atacak başka müttefiklere ihtiyaç var.
ABD battı batacak falan dense bile ABD ile İngiltere halen daha göz ardı edilemez.
Çok çok yapılacak şey ikili oynamaktır. Onu bile beceremedik.
Ayrıca Çin'e hiç bir anlamda güvenmiyorum.
Ne Çin ne Rusya. Hiçbirine güvenilmez zaten. Burada yapılan çıkar ilişkisi. Dediğiniz gibi ABD'nin işi bittikten sonra Çin dibimizde olacak fakat göz ardı edilen büyük bir gerçek var: Türk Birliği. Türk devletlerinin uzun yıllardır gizliden gizliye çalışması ve şu an tüm dünyanın gözü önünde birlikte hareket etmesi Çin ve Rusya'yı en çok rahatsız eden şey. Çünkü ikisi de bizim yeniden dirilmesine yardımcı olduğumuz ülkeleri sömürüyor. Tehlikenin farkına çoktan varmışlar ki onları baskı altında tutup Türkiye ile birlik olmalarına izin vermiyor. ABD'nin çöküşü ile ilgili de şunu söylemekte fayda var: ABD çok güçlü bir devlet ve çökmesi uzun zaman alacaktır. Çökmekten kastım da batıp gitmesi değil kendi kıtası dışındaki gücünü kaybetmesi.
 
Tren tekerleğinin yapılması çok mu zor? Bilmediğimden soruyorum.
Bu tür konularda insanlar hep basit düşünüyor mesela koskoca devlet hala araba yapamıyor bizim sanayideki ustalar aeaba yapabiliyor diyorlar. Biz de babamla araba yapabiliriz anlıyoruz ama önemli olan yapmak değil. En uygun tasarımda en yüksek verimlilikte uzun süre sorun çıkarmayacak üretim yapmak profesyonellik istiyor. 100 senelik dünya devi araba markalarının bile bazı modellerinde kronik sorun çıkabiliyor. Tren tekeri üretmek çok zor değil ama uzun süre dayanacak sorun çıkarmayacak şekilde üretim profesyonellik istiyor. Benim rahmetli dedem demir ustasıydı demiri eritip su verirdi bir balta yapardı demiri kağıt gibi yontardı ve baltanin ucu körelmezdi zanaat profesyonellik böyle birşey. Bu olgunluğa ulaşmak zaman istiyor. Biz çok geç kaldık 1990 yıllarında demir çelik ve arge projelerine başlayıp 20 senede olgunluğa ulaşıp dünya liderlerinden olmanız gerekirdi.
 
Anlamadımki arkadaş tekerlek üretmeyince neden tekerlek üretmiyoruz ağlarlar. Tekerlek üretince'de neden üretiyoruz diye muhalif oluyorlar. Cidden komik ve rezil oluyorsunuz. Dışa bağımlı olduğumuz bir alanda bağımlılığı sona erdirmişiz. Sevinsenize ?
 

Geri
Yukarı