Kioxia Exceria NVMe SSD düşük yazma hızı problemi

Doğukan Aksoy

Femtopat
Katılım
6 Eylül 2021
Mesajlar
11
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Hepinize merhaba değerli arkadaşlar. Başlıkta da belirttiğim gibi Kioxia Exceria 500 GB 1700 MB okuma ve 1600 MB yazma hızlarına sahip olması gereken NVMe SSD'im bu sabah yapmış olduğum testlerle birlikte garip bir şekilde okuma hızının vaat edilen değerlere yakın fakat yazma hızının neredeyse 1/3'ünü verdiğini gördüm. Ara ara bilgisayarımda bu tarz testler yaparım ve yazma hızının düşük olduğunu gördüğümde BIOS'umun güncel olmadığını anlardım. Daha önce 4-5 kez eski bilgisayarımda bu düşük hız problemi yaşadığımda BIOS'u güncelleyince düzelirdi. Yaptığım test sonucunda okuma 1737MB, yazma ise 645MB çıktı. Anakartım Gigabyte B450 Aorus M. Testleri yaptığımda yani bu sabah BIOS sürümüm F61'di. Hemen bir flash bellek yardımıyla BIOS sürümümü güncel olan F62D sürümüne güncelledim. Ardın tekrar bilgisayarımı açtığımda testi tekrarladım ve yazma hızımın hala 500 MB-600 MB küsürlerde olduğunu gördüm. Birkaç araştırma sonucunda Firmware güncellemesi yapmam gerektiğini gördüm. Daha önce hiç böyle bir şey yapmamıştım. Ardından hiç indirmediğim ve Kioxia'nın bir SSD Utility yazılımı olduğunu gördüm. Tamamen orijinal kendi sitesinden uygun sürümünü indirdim ve kurdum. Zaten aşağıya resimleri de koyacağım bakabilirsiniz. Yazılıma girdiğimde Update Firmware kısmının kırmızı ve 12.b adında yeni bir sürücünün bulunduğunu gördüm. Diğer SSD programları gibi tıklayıp Update edemediğimi fark ettim ve USB flash bellek yazılımı takıp içine yeni Firmware yazdırmam ve ardından BIOS'a girip Boot'u flashbellek üzerinden yapmam gerektiğini öğrendim. İşlemleri yaptım ve bilgisayarım açıldığında tekrar SSD Utility programını açtığımda Firmware kısmının yeşil ve güncel olduğunu gördüm. Artık SSD'min hızının normale dönmesi gerekiyordu çünkü bildiğim ve yapılması gereken tüm işlemleri yapmıştım. Tekrar CrystalDiskMark programını açıp testleri yaptığımda hala yazmanın 600 MB küsürlerde olduğunu gördüm. Fakat şöyle bir durum daha var. SSD Utility programının içinde de bir adet benchmark testi bulunuyor. Bu kısımdan hız testi yaptığımda okuma hızı 1600 MB çıkarken yazma hızının 1470 MB çıktığını gördüm. Testi art arda 4-5 kez yaptığımda sadece 1 kez yazma hızını 645MB gösterdi. Gerekli tüm bilgileri fotoğraflar yardımıyla koyacağım. Lütfen yardımcı olur musunuz?
 

Dosya Ekleri

  • Crystal Disk Mark Sonuçları.png
    Crystal Disk Mark Sonuçları.png
    22 KB · Görüntüleme: 187
  • Güncel FirmWare.png
    Güncel FirmWare.png
    367,3 KB · Görüntüleme: 128
  • SSD Programı Sonuçları.png
    SSD Programı Sonuçları.png
    467,5 KB · Görüntüleme: 120
  • Disk Sağlık Falan.png
    Disk Sağlık Falan.png
    69,7 KB · Görüntüleme: 106
  • SMART.png
    SMART.png
    83 KB · Görüntüleme: 162
Son düzenleyen: Moderatör:
Kronik sorun beni ilgilendirmez. Aldığımda böyle bir problem yoktu. En son 1 ay önce yaptığım testlerde de sorun yoktu. Sorunumun çözülmesi lazım. Kronik hata deyip kestirip atamam maalesef.

Kronik sorun sonradan çıkabilir. Siz neye inanmak isterseniz inanabilirsiniz. Ama patlayacağı zaten belliydi.
 
Diskiniz doldukça ve ömrü azaldıkça yazma hızı düşmesi normaldir. Görselde de neredeyse %90 dolu gözüküyor.

600 MB/sn'ye kadar düşmesinin nedeni DRAM yok ya da çok küçük sanırım. Bu yüzden de hemen dolunca hız düşüyor.
 
Muhtemelen hızı biraz daha iyileşir ama sonuçta sağlık durumu %78. Yani ilk günkü değere ulaşması mümkün değil pek.

Bildiğim kadarıyla sağlık durumunu ölçen şey o SSD veya HDD üzerinde ne kadar veri yazıldıysa. Fark ettiysen sağlık durumu 78 fakat performans 100 bu nasıl oluyor? Sağlık durumunun düşmesi okumayı etkilemiyor da yazmayı nasıl etkiliyor?
 
Bildiğim kadarıyla sağlık durumunu ölçen şey o SSD veya HDD üzerinde ne kadar veri yazıldıysa. Fark ettiysen sağlık durumu 78 fakat performans 100 bu nasıl oluyor?
Bu sağlık durumu ölçümü sadece yazılan veriye göre yapılmıyor. Diskte bozulan; yedeklere taşınan blokların sayısı da hesap ediliyor.
Tabii ki bazı modellerde sadece yazılan veriye göre ölçüm yapılıyor.

Sizdeki diskte yazılan veri ile yüzeyi hesaplayınca sadece veri yazılması ile ölçülmediği anlaşılıyor. %22 düşüş için yaklaşık 40 TB yazmış olmanız lazım (disk TBW'si 200) ama 22 TB yazmışsınız. Yani sadece yazılan veri ile ilgili değil.

Sağlık durumunun düşmesi okumayı etkilemiyor da yazmayı nasıl etkiliyor?
Okuma işlemi diski (neredeyse) yıpratan bir işlem değil çünkü.
Yazma hızının düşmesi diskteki boş ve sağlıklı blokların sayısının düşmesi ile ilgilidir. Yıpranan bloklar da daha yavaş işlem görür.

Kısaca sizdeki hız düşmesinin nedeni düşük ya da olmayan DRAM ve sağlık düşmesi.
 
Farklı uygulama ile test yaptım ve sonuçları bu şekilde. Söyleneni aşağı yukarı tutuyor. Tahminim Kioxia ile CrystalDiskMark arasında bir uyumsuzluk var bence. Hem Kioxia orijinal yazılımı hem de as SSD benchmark programı bir biriyle çok yakın değerleri verdi.
 

Dosya Ekleri

  • resim_2021-11-29_105708.png
    resim_2021-11-29_105708.png
    36,9 KB · Görüntüleme: 163

Geri
Yukarı