Yüzüklerin Efendisi sizce en iyi fantastik eser mi?

supprime

Hectopat
Katılım
22 Ağustos 2021
Mesajlar
2.408
Makaleler
1
Çözümler
8
Merhabalar sorum başlıkta yazıyor küçükken televizyonda filmi izlerken gollum korkumla başlamıştı bu seriye merakım 🙂
Biraz büyüdükten sonra seri ile birlikte tolkien merakımda arttı şu an tolkien eserlerinden sadece silmarillionu okumadım bu fanktastik seri bence film olarak en iyisi peki sizce kitap olarak üstüne bir seri var mıdır?
 
Yüzüklerin Efendisi'nin çıkış ve Orta-Dünya'nın yaratılış hikayesini biliyor musunuz? Çok muazzam.

Bir yazar, edebiyatçı, filolog (dilci) ve şair olan Tolkien, daha sadece bir genç iken Elfçe'yi yaratıyor, ve bu dilleri birilerine konuşturtmak istiyor. Elfler, Entler, Orklar, Cüceler, İnsanlar ve Hobbitler derken bu diller gittikçe gelişiyor... Yüzüklerin Efendisi'nin temelleri böyle atılıyor :)

Yani basite indirgemek gerekirse adam bir dilin geçmişini oluşturmak için Yüzüklerin Efendisi'ni kurgusal bir olay haline getiriyor. Günümüzde maalesef bu tarz yazarları bulmak çok ama çok zor. Medya hayalgücünü öldürüyor. Frank Herbert'in Dune'unu da Yüzüklerin Efendisi kadar çok severim.
 
Yüzüklerin Efendisi'nin çıkış ve orta-dünya'nın yaratılış hikayesini biliyor musunuz? Çok muazzam.

Bir yazar, edebiyatçı, filolog, şair ve dilci olan tolkien, daha sadece bir genç iken elfçe'yi yaratıyor, ve bu dilleri birilerine konuşturtmak istiyor. Elfler, entler, orklar, cüceler, insanlar ve Hobbit'ler derken bu diller gittikçe gelişiyor... Yüzüklerin Efendisi'nin temelleri böyle atılıyor :)

Evet hocam aslında konuyu açmamın sebebi biraz içimi rahatlatmaktı şu sıralar sosyal medyada çok basit serilerle kıyaslanıyor bu seri kendine ait dilleri kendine ait yaratıcıları buna bağlı gelişen bir evren.
O zamanlarda çocuk masallarında anlatılan elf cüce gibi kavramları yetişkinler içinde uygun hale getirebilen başka kaç tane seri var.
 
Evet hocam aslında konuyu açmamın sebebi biraz içimi rahatlatmaktı şu sıralar sosyal medyada çok basit serilerle kıyaslanıyor bu seri kendine ait dilleri kendine ait yaratıcıları buna bağlı gelişen bir evren.
O zamanlarda çocuk masallarında anlatılan elf cüce gibi kavramları yetişkinler içinde uygun hale getirebilen başka kaç tane seri var.
Frank Herbert'de Dune'da böyle yapmıştır.
Dune'u Yüzüklerin Efendisi ile kıyaslayan olur, fakat kıyaslama "Yüzüklerin Efendisi kadar güzel" şeklinde yapılmalıdır. Çünkü türleri farklı. İkisi de alanında çok başarılı seriler.

Dune bilimkurgu, Yüzüklerin Efendisi ise epik fantezi romanıdır.
Düşünsenize sıfırdan bir şey oluşturacaksınız, odanızda oturuyorsunuz, sadece siz ve radyonuz var. Neyden ilham alabilirsiniz? Hayal dünyanızın en derin noktalarına dalıyorsunuz. Birisi günlük yaşanmış şeylerden ilham alır, birisi geçmişten, birisi gazeteden, birisi terörizmden, birisi savaşlardan... Artık bu seviyede hayalgücü sahibi olmak çok nadir.
 
Frank Herbert'de Dune'da böyle yapmıştır. Düşünsenize sıfırdan bir şey oluşturacaksınız, odanızda oturuyorsunuz, sadece siz ve radyonuz var. Neden ilham alabilirsiniz? Hayal dünyanızın en derin noktalarına dalıyorsunuz. Birisi günlük yaşanmış şeylerden ilham alır, birisi geçmişten, birisi gazeteden, birisi terörizmden, birisi savaşlardan... Artık bu seviyede hayalgücü sahibi olmak çok nadir.

Katılıyorum hocam benzeri olmamış yüksek ihtimallede olamayacak bir yazar.
 
Tolkien'in yarattığı evrenin sonraki fantastik öğelere ilham olduğu açık. Hikaye anlatımları, karakter betimlemeleri, içerik zenginliği gibi konularda tepededir. Tabii ki kişisel zevkler noktasında beğenmeyenler olabilir ancak fantastik kültür diyorsak Tolkien ve diğerleri şeklinde ele almalıyız.

Silmarillion'u da durarak ve not ederek okumanızı öneririm. Ağır bir eserdir.
 
Tolkien'in yarattığı evrenin sonraki fantastik öğelere ilham olduğu açık. Hikaye anlatımları, karakter betimlemeleri, içerik zenginliği gibi konularda tepededir. Tabii ki kişisel zevkler noktasında beğenmeyenler olabilir ancak fantastik kültür diyorsak tolkien ve diğerleri şeklinde ele almalıyız.

Silmarillion'u da durarak ve not ederek okumanızı öneririm. Ağır bir eserdir.

Evet aslında başladım fakat dili ağır geldi ve çok fazla isim vardı hurinin çocukları beren ile luthien gibi eserleri okuyarak isim yükünü bir nebze azalttım tekrar başlayacağım teşekkürler tavsiye için.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı