Abartıldığını düşündüğünüz oyun veya oyun serileri nelerdir?

Witcher 3 ve RDR 2. İkisini de yaklaşık 200'er saat oynayıp (Witcher net 200+, RDR'yi tam hatırlamıyorum) aşırı beğenmiş biri olarak, oyunu öven kitlenin çoğunluğunun oradan buradan, başka kişilerden duymaları sebebiyle övdüklerini düşünüyorum. İki oyunu da sevmeme rağmen sırf fanatiklik yaparmış gibi övülmesinden dolayı gereksiz abartıldıklarını düşünüyorum. Bu oyunları övenlere neden bu oyun senin için en iyi oyun deseniz iki kelime söyleyemeyenler, oyuna yapılan eleştirilerde fanatik takım taraftarları gibi oyunu savunuyorlar.

RDR2'de hikayesinin yanında açık dünyada gezerken gözümün önünde kartalın, gölden su yılanı avlamasını görmem oyunun açık dünyasına hayran kalmama sebep oldu. Bazen her şeyi bırakıp boş boş açık dünyada dolaşırdım belki böyle enteresan olayları tekrar yaşardım diye.

Witcher 3'de Blood and Wine DLC'sinde haritada özellikle belirtilmeyen, yanına gidildiğinde (!) olarak çıkan, Roach'ın konuşmaya başladığı, atına işkence eden şovalyenin lanetinin çözüldüğünü yan görevden sonra ise oyunun her şeyine hayran kaldım.(Savaş sistemi hariç) Adamların yaptığı DLC'ler, piyasadaki çoğu tam oyundan daha kaliteli olur mu?
Bu gereksiz kitle yüzünden iki sevdiğim oyuna karşı bile soğumaya başladım.
 
Aynen demek istediğim buydu. Bir düşmanı öldürmek için uğraşacağımıza koysunlar 20 tane düşman 2-3 vurup keyfini çıkaralım. Çünkü Kratos'un yumrukları dünyayı yerinden oynatıyor fakat olay moblara gelince yarım saat yumruk atmakla uğraşıyoruz. Hani böyle rage atıp patlamak istersin, yumrukları adrenalinle sallarsın. Ama bakıyorsun ölmüyorlar. İnsanın hevesi içinde kalıyor onca yumrukta öfkeyi dışarı atamayınca. Düşmanları parçalayarak geçip, gitmek istersin ama olmuyor işte. Kratos o havayı veriyor fakat icraat yok. Heves kaçırıyor. Ve de bu yüzden combatlar aşırı yoruyor.

Bir de hocam şöyle bir durum var ben oyunun başlarında yarı açık dünyaya geçtikten sonra hiçbir şey bilmeden direkt keşfe çıkmıştım, şöyle büyük şövalye tarzı düşmanlar vardı kılıç falan savuruyorlardı hatta, bana direkt tek atıyorlardı bu durum biraz canımı sıkmıştı, koskoca kratos level kasıyor falan ama zamanında zeusu, cronosu tokatlamış adam. Oyuna çok yakışmış olsa da, kratosa yakışmamış bu durum havasını çok söndürüyor. Ara sahnelerde çok güçlü gösteriliyor ama oynanışta o gücü göremiyoruz, mesela Thor'un oğlu modiyi atreus hastalandığında bir yumrukla uçurmuştu, ama oyunda düşmanın tekine vuruyorsun yerinden kıbırdamıyor, bu durum biraz can sıkıcıydı.

İşte bu da başka bir sorun. Oyuna küçük çaplı grind koymuşlar fakat o grindi oyunun geneline yedirememişler. En güçlü halimiz ancak oyunun sonlarına doğru oluyor. Setleri yapmak işkence. Bu da bana aşırı anlamsız geliyor. Zaten zor ölen moblara iki bir güçlenip dalalım diyoruz, onu da oyun yeterli upgrade elementlerini sunmadığı için yapamıyoruz. Hikayede çok ilerlemek gerekiyor setleri tamamlamak ve güçlenmek için. Biraz daha dengeli olması gerekirdi.

Hocam neredeyse tüm God of War serisini oynadım, rahatlıkla söylebilirim ki bu oyun kratosun en güçsüz olduğu oyun şu anda. Aslında genel olarak çok güçlü fakat yukarı da dediğim gibi oyunda göremiyoruz bu gücü. Kratosun o ağırlığı yok hiçbir şekilde, God of War 2 ve 3'te mesela, düşmanlar kolay kolay ölmüyordu ama, kratosa da kolay kolay hasar veremiyordu. Yani çok daha dengeliydi, bu oyunda yan görev yaptıkça kratosun gelişmesini isterdim ama ödüllendirme sistemi çok ama çok zayıf. Gelişmiş bir kratos oynamak için ana görevleri bitirmek lazım çünkü baltanın levelini yükseltemiyoruz aynısı kaosun kılıçları içinde geçerli bu durum can sıkıcı biraz, ama dediğim gibi bana göre eksi değil sadece kratosun ağırlığı tam olarak yoktu bir de keşif hissi vermesi güzel oluyordu. Biraz ana görev yapmaya, biraz da keşfetmeye itiyordu beni. Hele ki ilerledikçe açamadığımız yolları açabilmemiz çok güzeldi. Mesela açamadığımız büyülerle kapatılan kapılar vardı, onları açmak için bir eşya almıştık, o eşyayı aldıktan sonra gittim keşfedebildiğim her yeri keşfettim mesela, çok güzeldi. Aynısı atreusun şok okları içinde geçerli, birçok yol açıyordu o da.

SS atmak zorunda kalmadan, detaylı bir şekilde anlatım yapınca bir şeyleri kanıtlama gereği kalmıyor :D ben bu yüzden her zaman çok detaylı yorumlar yazıyorum anlaşılmayacak kısım kalmasın diye. Yoksa hem konuyu uzatıyorlar, hem de kanıt sunmak zorundaymışız gibi algı oluşuyor :)

Çok can sıkıcı bir durum hocam, herkesin oyun zevkinin aynı olduğunu düşünenler var. Laf atanlara oynamadın muamelesi yapılıyor, özellikle Witcher severler çok yapıyor gördüğüm kadarıyla. Bu arada AC hakkında dediklerinize katılıyorum, keşif hissi hiç yok oyunda. Alıp iade etmediğim iki tane AC oyunu var onlar da Odyssey ve Valhalla. Odyssey'i konudaki bir arkadaşın tavsiyesi üzerine almıştım, bir AC oyununa göre bayağı iyi bir oyun.
 
zamanında Zeus'u, Cronos'u tokatlamış adam
Ara sahnelerde çok güçlü gösteriliyor ama oynanışta o gücü göremiyoruz
Kesinlikle aşırı tutarsızlık var. Kratos yoldan geçen biri değil sonuçta. Bu yüzden tek bir mobu yarım saat öldürmeye uğraşmaya kızıyorum. Şovalye yine neyse ama normal bir mobu da 3 vuruşta indirebilelim yani. Çözüm olarak dediğim gibi fazla mob sayısı koyarak, ölmeleri daha kolay olabilirdi. Kratos olduğumuzu hissedebilirdik o zaman.
bu oyun Kratosun en güçsüz olduğu oyun şu anda
Bir ihtimal yaşlandığını düşünmemizi istemiş olabilirler. Ama sonuç olarak yine de tanrı kendisi.
Biraz ana görev yapmaya, biraz da keşfetmeye itiyordu beni. Hele ki ilerledikçe açamadığımız yolları açabilmemiz çok güzeldi.
Benim tarzım biraz farklı. Sevdiğim oyunlarda genel olarak hikayenin erkenden bitmemesi için önce yan görevleri ve keşifleri yapar, sonra ana hikayeyi bitiririm. Çünkü ana hikayeyi bitirdiğim zaman oyunda amacım kalmamış gibi hissediyorum. Yan görevleri ve keşfetmeyi gereksiz görüyorum. Bu yüzden oyuna doymak için önceliğim yan görevler oluyor. Fakat GoW gelişebilmek için ana hikayede sonuna kadar gitmeyi şart koşuyor. Buna da anlam veremiyorum. Gelişimi yan görevler ile yapmak daha iyi olurdu bence. Hem oyuncuları yan görevleri yapmaya ve keşfetmeye daha çok teşvik ederdi. Yine de karakter gelişimi hariç, yan görev ve hikaye dengesi güzel. İki tarafada ağırlık verilmesini sağlıyor. Ondan bir şikayetim yok. Karakter gelişiminden çok şikayetim var :) Özellikle kaos kılıçlarının bir zahmet komple özelliklerinin açık olarak gelmesi gerekirdi. Adamın tanrıları yok ettiği kılıçlara saçma şekilde grind yapıyoruz. Mantık dışı bir düşünce bence. Baltayı anladık ama kaos kılıçlarını geliştirmeyi anlamadım.
Laf atanlara oynamadın muamelesi yapılıyor, özellikle Witcher severler çok yapıyor gördüğüm kadarıyla.
Ben Witcher 3 fanıyım diyebilirim. Ama kusursuz olduğu için değil. Bana hitap eden tarafları fazla olduğu için. Herkesin zevkleri farklı. Sevmeyen sevmez. Normal. Witcher eleştirilmeyecek bir oyun değil ayrıca. Abartmaya gerek yok. Sadece artıları eksilerinden fazla. Oyuncuları bağlayacak, doğru yaptıkları çok işler var. Ama oynanış bakımından bir o kadar da eksileri var. Mükkemmel bir oynanış sunmuyor.

Oyunları eleştirmeden daha iyi yerlere gelmelerini sağlayamayız. Her şey için geçerli. Eleştiriler firmaların daha iyi yapımlar ortaya koymalarını sağlar. Fanboyculuk gelişime engel olan büyük sorunlardan biri. Objektif olmayı bilmek gerek.
 
Kesinlikle aşırı tutarsızlık var. Kratos yoldan geçen biri değil sonuçta. Bu yüzden tek bir mobu yarım saat öldürmeye uğraşmaya kızıyorum. Şovalye yine neyse ama normal bir mobu da 3 vuruşta indirebilelim yani. Çözüm olarak dediğim gibi fazla mob sayısı koyarak, ölmeleri daha kolay olabilirdi. Kratos olduğumuzu hissedebilirdik o zaman.

Bir ihtimal yaşlandığını düşünmemizi istemiş olabilirler. Ama sonuç olarak yine de tanrı kendisi.

Kratos yaşlı ama güç kaybı yok hocam cory barlog açıklamıştı, hatta daha güçlü olduğu bile söyleniyor. Mesela Odin, zeus yaşlılardı ama güç kayıpları yoktu. Bence 20-30 düşman olmasa bile oyunda bir denge olmalıydı, kratos gene zor öldürseydi ama düşmanlar kratosa bir hasar verip yarı canını almasaydı, burada katılıyorum size çok tutarsız bu durum. Yani sen koskoca zeusu öldürmüşsün şovalye'nin teki levelin düşük diye sana tek atıyor :D saçma bir durum haklısınız.

Benim tarzım biraz farklı. Sevdiğim oyunlarda genel olarak hikayenin erkenden bitmemesi için önce yan görevleri ve keşifleri yapar, sonra ana hikayeyi bitiririm. Çünkü ana hikayeyi bitirdiğim zaman oyunda amacım kalmamış gibi hissediyorum. Yan görevleri ve keşfetmeyi gereksiz görüyorum. Bu yüzden oyuna doymak için önceliğim yan görevler oluyor. Fakat GoW gelişebilmek için ana hikayede sonuna kadar gitmeyi şart koşuyor. Buna da anlam veremiyorum. Gelişimi yan görevler ile yapmak daha iyi olurdu bence. Hem oyuncuları yan görevleri yapmaya ve keşfetmeye daha çok teşvik ederdi. Yine de karakter gelişimi hariç, yan görev ve hikaye dengesi güzel. İki tarafada ağırlık verilmesini sağlıyor. Ondan bir şikayetim yok. Karakter gelişiminden çok şikayetim var :) özellikle kaos kılıçlarının bir zahmet komple özelliklerinin açık olarak gelmesi gerekirdi. Adamın tanrıları yok ettiği kılıçlara saçma şekilde grind yapıyoruz. Mantık dışı bir düşünce bence. Baltayı anladık ama kaos kılıçlarını geliştirmeyi anlamadım.

Vallahi hocam ben bir oyunu sevdiysem her türlü devamını getiriyorum, örneğin RDR 2 burada eleştirdim ama oyunu bitirdikten sonra kendimi boşlukta hissettim ve dönüp arkada kalan şeyleri bitirmeye çalıştım, ne zaman artık yeter dedim o zaman bıraktım oynamayı. God of War'u zaten baştan sömürmüştüm, gene bir boşluk hissi oluştu ama yapılacak bir şey kalmadığı için sıfırdan başlamıştım oyuna :D yani ben sevdiğim oyunu kolay kolay bırakamıyorum. God of War'u 4 kere bitirdim, ragnarök çıkmadan önce bir daha bitireceğim.

Yan görev konusunda katılıyorum ödüllendirme sistemi çok ama çok kötü, zaten dediğim gibi oyunda baltayı geliştirmek için ilerlemeniz lazım, yani balta 2 level diyelim yan görev yaparak 3 levele çıkartamıyorsunuz baltayı, illaki gidip ana hikayeden ilerlemeniz lazım. Niflheim diyarından baltayı geliştirmemizi sağlayan eşyayı bulabiliyorduk ama niflheim diyarını açmak içinde oyunda ilerlemeniz lazım çünkü diyarı açmamız için ihityacımız olan eşyalar ulaşılamaz yerlerde, illaki ilerlemek lazım hikayeden. Bu da biraz can sıkıcı olabiliyor. Yan görevleri yapmak için yapıyoruz gibi bir şey. Kaosun kılıçlarını geliştirmek aslında bana kalırsa iyi çünkü kratos yıllardır o kılıcı eline almamış, ama aldığı gibi böyle hayvan gibi kombo çıkartıyor falan garip olurdu :)

Ben Witcher 3 fanıyım diyebilirim. Ama kusursuz olduğu için değil. Bana hitap eden tarafları fazla olduğu için. Herkesin zevkleri farklı. Sevmeyen sevmez. Normal. Witcher eleştirilmeyecek bir oyun değil ayrıca. Abartmaya gerek yok. Sadece artıları eksilerinden fazla. Oyuncuları bağlayacak, doğru yaptıkları çok işler var. Ama oynanış bakımından bir o kadar da eksileri var. Mükemmel bir oynanış sunmuyor.

Oyunları eleştirmeden daha iyi yerlere gelmelerini sağlayamayız. Her şey için geçerli. Eleştiriler firmaların daha iyi yapımlar ortaya koymalarını sağlar. Fanboyculuk gelişime engel olan büyük sorunlardan biri. Objektif olmayı bilmek gerek.

Aynen öyle hocam her oyunun kusuru var, her oyun eleştirilmeli, eleştirene de laf atılmamalı. Hele ki oynamadın damgası falan hiç vurulmamalı bu yanlış bence. Bu oyunlar filmler gibidir, herkese hitap etmez, herkes sevemez. Mesela ben RPG olarak New vegasa bayılırım ama oyuna baktığımda vuruş hissi falan yok, aksiyonu için oynanacak bir oyun değil öyle herkese hitap etmez. RDR, God of War da öyle. Oynayan kişi h&s türü sevmiyordur, savaşmak yorucu geliyordur. Ya da hantal ve gerçekciliğe odaklı oyunları sevmiyordur. Kişisel görüşler bunlar hep.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı